Witam, przymierzam się do zakupu pierwszego auta i na chwile obecną, skupiłem swoją uwagę na roverach.
Moja wiedza jest niestety mega uboga więc prosiłbym o jakieś wskazówki w jakich przedziałach cenowych w ogóle szukać 400/200 i czy warto pakować się w te auta na sam początek?
jeśli chodzi o kwestię "czy warto na początek?" - moja odpowiedź brzmi jak najbardziej. Rover 400 fajnie się prowadzi, jest wygodny, miękki, do tego ma najpotrzebniejsze wyposażenie, a nawet i więcej (klima, 4xelektryczne szyby, skóra.. Do tego jest dość prosto zbudowany i niezbyt ksoztowny w eksploatacji.
Jeśli miałbym wybierać spośród powyższych, wybrałbym zielonego i zerwał mu te śmieszne białe paski na bokach
Ja tam nigdy nie oglądam aut (na placu) i nie szukam stuków puków i innych kosmicznych rzeczy.Po prostu pierwsze moje pytanie jakie zawsze jest Czy moge sprawdzić samochód na stacji diagnostycznej która sobie ja wybiorę.Jeśli pozwoli to jade na stacje diagnioście daje co łaska i auto przetrzepuje lepiej niz swoja kobiete w nocy a jak sie nie zgodzi to odpuszczam sobie.Po prostu zabierz auto do diagnosty on ci powie.Może byc że wszystko będzie ok a może być tez tak że jest ok tylko z wyglądu a jak sie troche poszarpie na szrpakach to wszystko będzie leciało.
Panowie mam jeszcze pytanie czysto formalnościowe Jako, że pierwszy raz kupuje auto to chciałbym zapytać jak wygląda cała procedura. Ogólnie chcę ubezpieczyć na osobę ze zniżkami więc na umowie kupna-sprzedaży jako pierwszego właściciela mam wpisać drugą osobę a następnie mnie jako współwłaściciela?
Następnie udaje się do US aby zapłacić podatek, czy potrzebuje mieć ze sobą pełnomocnictwo głównego właściciela? Tak samo rejestracji auta, czy mogę zarejestrować auto na siebie a ubezpieczenie wziąć na druga osobę aby obejmowały mnie zniżki?
Ogólnie jak to najprościej rozwiązać aby jak najmniej fatygować drugą osobę?
bylem ogladac dzisiaj tego zielonego, na pierwszy rzut oka wsio super, rdzy nie widac, ewentualnie jakies male punkciki, silnik wyglada na zadbany, wszystkie plyny w normie, jedyne co to kumpel zauwazyl, ze sa male slady oleju ale bardziej to wyglada na to, ze silnik sie poci a nie jest jakis wyciek
odpalil bez problemu, trzyma obroty, nie dusi sie podczas jazdy i mysle, ze ma kopa, nie ma zadnych luzow na kierownicy
dopatrzylismy sie, ze z progiem od strony kierowcy moglo byc cos robione, jest tam listwa plastikowa ale pod nia mozliwe, ze cos bylo latane
w czwartek jade z nim na stacje i zobaczymy co tam wymysla, z tego co babka mowila to maz ktory wyjechal 3tygodnie temu za granice, jest maniakiem samochodowym i bardzo dbal o auto
przed wyjazdem i wystawieniem auta, byl na stacji i sprawdzal co jest ewentualnie do naprawy i wyszlo, ze tylko te koncowki drazkow o ktorych wspomina w ogloszeniu
pytanie mam jeszcze takie czy wymiana rozrzadu jest podyktowana zawsze jakimis specjalnymi oznakami? bo pytalismy tej kobiety czy cos sie dzialo z autem i dlatego wymieniali, ale nie pamietala
panowie ostatnie chyba pytanie bo juz mam metlik w glowie
chce aby wlascicielem auta byl ojciec mojej dziewczyny (mieszka w slupsku) ja jako wspolwlasciciel (koszalin)
teraz pytanie - czy auto musze zarejestrowac w slupsku aby to on byl wpisany na pierwszej stronie dowodu przez co ubezpieczyciel bedzie bral pod uwage jego znizki, czy tez moge zarejestrowac je w koszalinie i to ja bede na pierwszej stronie dowodu a on jako wspolwlasciciel i ubezpieczyciel wciaz bedzie bral pod uwage i jego znizki i moje zwyzki
pytam bo spotykam sie z masa sprzecznych opinii na ten temat
+ czy kolejnosc w dowodzie musi byc taka sama jak na umowie kupna-sprzedazy? tzn on jest wpisany jako pierwszy kupujacy a ja jako drugi?
Auto musi być zarejestrowane tam gdzie pierwszy właściciel. podczas czynności rejestracyjnych muszą być wszyscy współwłaściciele lub pełnomocnictwa. To czy Ty będziesz pierwszym właścicielem, czy ktoś inny to i tak zniżki będą takie same.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
czyli w umowie kupna-sprzedazy moge wpisac siebie jako pierwszego, moge zarejestowac auto w moim miescie a i tak ubezpieczyciel policzy znizki drugiego wlasciciela tak?
bo jest wiele opinii ktore mowia, ze osoba ze znizkami musi byc wpisana jako wlasciciel aby te znizki byly liczone
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum