Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam, od jakiegoś czasu słychać u mnie metaliczne brzęczenie w okolicach paska osprzętu, dziś zdjąłem pasek aby upewnić sie że to nie przy rozrządzie, wykryłem delikatne luzy przy pompie wody i wspomaganiu. Moim zdaniem jest to objaw zużytej pompy wody bo zauważyłem też coraz większe ubytki płynu chłodniczego. Jednak prosze o waszą opinie i pomoc w tej sprawie.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sty 06, 2016 15:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Mar 2014 Posty: 58 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Nie Sty 10, 2016 21:01 Re: [SDi] Metaliczne brzęczenie, zużyta pompa wody
Kam971 napisał/a:
Witam, od jakiegoś czasu słychać u mnie metaliczne brzęczenie w okolicach paska osprzętu, dziś zdjąłem pasek aby upewnić sie że to nie przy rozrządzie, wykryłem delikatne luzy przy pompie wody i wspomaganiu. Moim zdaniem jest to objaw zużytej pompy wody bo zauważyłem też coraz większe ubytki płynu chłodniczego. Jednak prosze o waszą opinie i pomoc w tej sprawie.
Jak luz jest na kole to będzie to luz na pompie wspomagania i to pewnie ona hałasuje. Wyciek to musisz zlokalizować, rozkładając gazety pod komorą silnika jeżeli masz taką możliwość lub wejść pod auto i zobaczyć skąd leje płyn. Jeżeli pompa wody przepuszcza to powinieneś nawet z góry go zobaczyć.
Ja kiedyś miałem wycieki na wężu od odgrzewania pod kolektorami za silnikiem (był delikatnie pęknięty), oraz na wężu przy termostacie (opaska zaciskowa przedziurawiła wąż). Poszła mi też uszczelka pod głowicą i tam też mi płyn uciekał do momentu aż całkiem uszczelka puściła. Generalnie to wycieki u mnie było widać elegancko od spodu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum