Wysłany: Pią Paź 25, 2024 00:42 [Rover 45 2.0D] - odpala dopiero po napompowaniu gruszką
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam. Z sentymentu do marki kupiłem sobie R45, z usterką - problemy z odpalaniem. Auto odpala dopiero po napompowaniu paliwa gruszką. Jak już odpali, to jeździ normalnie, choć poprzedni właściciel twierdził ze czasem gasnie tak jakby gdy wypali paliwo z filtra i trzeba znów pompować żeby odpalił.
Przeczytałem już sporo postów, i doszedłem do wniosku że winny może być zawór powrotny na pompie? Tylko ze w archiwalnych postach nie działają już dodawane zdjęcia - czy ktoś mógłby mi pokazać który to zawór? Wymienić też gruszkę na nową ? Albo dodać zaworek zwrotny przy filtrze ? Rozważam też dołożenie elektrycznej pompki, ale to w ostateczności... Jeśli ktoś zechce mi pomóc w diagnozie to będę bardzo wdzięczny...
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 25, 2024 00:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
w sumie już stary post alec podziele się swoimi obserwacjami ja ciągle jeżdzę 22 letnim MG ZS w dieslu. Ostatnio auto stało 1,5 tygodnia i po tym czasie miałem problem z odpaleniem, kręcił ale nic nie "łapał" okazało się że w filtrze nie było paliwa, cofnęło się, po podpompowaniu gruszka MG odpalił. W gruszce jest zawór zwrotny, gruszka u mnie była juz wymieniana ale było to chyba z 8 lat temu, kupiłem nową, po wymianie okazało się że guma gruszki jest mocno popękana przy króćcach, dodatkowo zaworek raz blokował rope a raz nie, po wymianie gruszki i nowych założeniu przezroczystych węzyków paliwa, chyba jest ok. Auto jest teraz używane prawie każdego dnia, najdłuższa przerwa to 3 dni i odpala normalnie, kupiłem też dodatkowy zaworek zwrotny z myślą założenia miedzy filtrem a pompą ale wygląda na to że nie będe go zakładał bo jest ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum