Wysłany: Czw Mar 03, 2016 20:46 [R75] Symphony+zmieniarka Alpine jak przerobic wtyczki/kabel
Poniżej trochę informacji odnośnie podłączania zmieniarki Alpine XQE100430 do radia Symphony XQD101043PU. Zmieniarka zamontowana jest na dedykowanym uchwycie koło wzmacniacza Harman Kardon w bagażniku. W tym wypadku dysponowałem kablem zmieniarki z wiązki wyciągniętym z dużej navi 2004r z wtyczką 10pin jak w załączniku z koniecznością przerobienia wtyczki od strony radia Symphony. Widoczna na trzecim zdjęciu czarna prostokątna wtyczka była w wiązce dużej navi częścią dużej wtyczki "BMW". Zamiast tej wtyczki wstawiamy "małe niebieskie ISO" czyli standardową wtyczkę pasującą do Alpine Symphony. Może ten mały manual jeszcze komuś się przyda...[wszelkie modyfikacje instalacji car-audio wzorowane na poniższych schematach robisz na własne ryzyko ]
-------------------------------------------------------------------------------------
Oryginalna wiązka zmieniarki z dużej navi oprócz czarnej wtyczki widocznej na zdjęciu podpinanej do zmieniarki ma w wiązce w bagażniku luzem dodatkowe 3 kable:
1) czarny
2) fioletowy
3) żółto-czerwony
opisy kolorów kabli z obydwu stron:
wtyczka przy zmieniarce: 10 pinowa, BMW 1355769-1, pbt -gf10
pin 1 kabel żółty z czarnym paskiem
pin 2 kabel czarny z żółtym paskiem
pin 3 -
pin 4 -
pin 5 kabel żółto-czerwono-biały
pin 6 kabel różowy z czarnym paskiem
pin 7 kabel czarny z różowym
pin 8 kabel czarny
pin 9 -
pin 10 fioletowy z różowym
10 pinowa prostokątna wtyczka przy radiu(część dużej wtyczki BMW): BMW 1383 570; 962016-3
pin 1 kabel różowy z czarnym paskiem
pin 2 kabel żółty z czarnym paskiem
pin 3 goły stalowy kabel w dużej czarnej koszulce (najprawdopodobniej do aktywnego ekranowania kabla)
pin 4 -
pin 5 -
pin 6 kabel czarny z różowym
pin 7 kabel czarny z żółtym paskiem
pin 8 -
pin 9 -
pin10 -
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Ostatnio zmieniony przez christopher7 Pią Kwi 08, 2016 07:14, w całości zmieniany 7 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 03, 2016 20:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Rozpiska kabli w niebieskiej wtyczce w radiu symphony na podstawie rave.
Z tego co dopatrzyłem to K-BUS trzeba połączyć z resztą K-BUS w aucie i w twoim przypadku najlepiej znaleźć header za klimatronikiem gdzie są połączone te przewody, C0295 ICE (tak oznaczony jest w starszym rave) albo dopiąc się do tego C0289. Generalnie wystarczy dopiąć się do któregokolwiek biało-czerwono-żółtego kabla w tych headerach.
Fotki niebieskiej wtyki i tej od drugiej strony, co wchodzi w zmieniarkę.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
christopher7, i znowu problem nie widzę kabla zmieniarki w bagażniku.. z tego co wiem to mam w schowku otwory do zmieniarki. w bagażniku co znalazłem to centralka czujników cofania, jakaś siwa kostka z napisem bmw i chyba komputer.. ale nie wiem bo jestem laikiem w tych sprawach.. chyba że jak dojdziesz do ładu z podłączeniem to zrobisz kabel dla mnie sprzedasz mi. Pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum