Wysłany: Nie Gru 18, 2016 08:53 [R75] Problem z tylnymi światłami.
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam. Wczoraj zauważyłem, że z tylnymi światłami dzieją się dziwne rzeczy. Mianowicie, kiedy zapale światła, to z tyłu z lewej strony świeci się druga żarówka od góry lampy, a z prawej pierwsza od góry. Kiedy wciskam hamulec, zapala się pierwsza od góry, i druga od góry mocniej z lewej strony, a z prawej żadna. Nie wiem czy zrozumiecie Ale może ktoś miał coś podobnego?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 18, 2016 08:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Gru 18, 2016 09:39 Re: [R75] Problem z tylnymi światłami.
MokraWoda napisał/a:
Witam. Wczoraj zauważyłem, że z tylnymi światłami dzieją się dziwne rzeczy. Mianowicie, kiedy zapale światła, to z tyłu z lewej strony świeci się druga żarówka od góry lampy, a z prawej pierwsza od góry. Kiedy wciskam hamulec, zapala się pierwsza od góry, i druga od góry mocniej z lewej strony, a z prawej żadna. Nie wiem czy zrozumiecie Ale może ktoś miał coś podobnego?
To niestety częsty przypadek w Roverach chyba każdy przez to przechodził..
w szczególności jak się spali żarówka.
Wymień żarówkę, to pierwsza sprawa, czasem śniedzieją styki i trzeba je przeczyścić. Rover 75 ma system, który po przepaleniu się żarówki tylnych świateł przełącza ją na światło stop z niższym napięciem (by światło świeciło nadal), przy hamowaniu świeci mocniej. Komputer w zegarach powinien Ci wyświetlić jaką żarówkę masz wymienić, chyba że wychodziły wersję bez tego systemu (ale o tym nie słyszałem). Jest też możliwość, że ścieżki na płycie lampy są poprzepalane lub przerwane, ale to chyba ostatnia możliwa usterka.
[ Dodano: Nie Gru 18, 2016 10:56 ]
Oświetlenie tablicy nic nie powinno mieć do tego, bo tam jest oddzielna wiązka, chyba że masz coś kombinowane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum