Pomógł: 8 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 567 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 20:19 [R118] Grzejacy sie silnik
Typ: VVC Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: wszystkie
Witam, od paru tyg mam dziwny problem, zaczal mi sie grzac silnik. Wentylator mam na przycisk i jak widze ze temp silnika dochodzi do polowy ( czyt. troche ponad 90st ) to go wlaczam. Oczywiscie jesli samochod jedzie powoli, albo stoje. Sprawa jest dosc dziwna, bo jak jade 50-60kmh to slnik wchodzi z temperatura powyzej 90 nawet jak jest minusowa temp na zewnatrz. Czego to moze byc wina? Dodam ze jak jade powyzej 80kmh to stemp utrzymuje sie ponizej 90, a jak jade jeszcze szybciej to temp schodzi do jakies 80stopni. Ostatnio zaobserwowalem smieszna rzecz. Dojezdzalem dosc nierowna droga wewnetrzna do miejsca docelowego i silnik wskoczyl powyzej 90st, no to wlaczylem wentylator, ale temp nie zaczela spadac tylko sie utrzymywala na tym samym pulapie. Jak sie zarzymalem i wylaczylem swiatla to temp spadla ponizej 90st :O
Wybaczcie za tak dlugi wywod, ale chcialem zobrazowac jak to wyglada
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 22, 2010 20:03, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 20:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 22:59 Re: [R118 VVC ] grzejacy sie silnik
Kamil Luczak napisał/a:
Witam, od paru tyg mam dziwny problem, zaczal mi sie grzac silnik. Wentylator mam na przycisk i jak widze ze temp silnika dochodzi do polowy ( czyt. troche ponad 90st ) to go wlaczam. Oczywiscie jesli samochod jedzie powoli, albo stoje. Sprawa jest dosc dziwna, bo jak jade 50-60kmh to slnik wchodzi z temperatura powyzej 90 nawet jak jest minusowa temp na zewnatrz. Czego to moze byc wina? Dodam ze jak jade powyzej 80kmh to stemp utrzymuje sie ponizej 90, a jak jade jeszcze szybciej to temp schodzi do jakies 80stopni. Ostatnio zaobserwowalem smieszna rzecz. Dojezdzalem dosc nierowna droga wewnetrzna do miejsca docelowego i silnik wskoczyl powyzej 90st, no to wlaczylem wentylator, ale temp nie zaczela spadac tylko sie utrzymywala na tym samym pulapie. Jak sie zarzymalem i wylaczylem swiatla to temp spadla ponizej 90st :O
Wybaczcie za tak dlugi wywod, ale chcialem zobrazowac jak to wyglada
A kto Ci powiedział, że połowa to 90 stopni? Przy ciepłym aucie wskaźnik w połowie lub te z troszke ponad połową to rzecz NORMALNA w serii 100. Wentylator (w modelach, w których działa normalnie ) załącza się właśnie powyżej połowy. Nie pytam kto Ci powiedział, ze to źle bo sie domyślam, ze poprzedni właściciel.
P.S. We wszystkich modelach jakie miałem (policzyć możesz niżej) wentylator włączał sie powyżej połowy.
w poldoroverach wskaznik ma naniesiona temp 90 stopni , wskazowka stoi wtedy pionowo i takie wskazanie utrzymuje sie przy normalnej pracy silnika, wiec calkiem mozliwe ze i w roverze delikatnie pod polowa odpowiada wlasnie tej temp. silnika
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Pomógł: 22 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 23:57 Re: [R118 VVC ] grzejacy sie silnik
Kamil Luczak napisał/a:
Witam, od paru tyg mam dziwny problem, zaczal mi sie grzac silnik. Wentylator mam na przycisk i jak widze ze temp silnika dochodzi do polowy ( czyt. troche ponad 90st ) to go wlaczam.
W PoldRoverku tez mialem wentylaor na przycisk, w Roverku jeszcze nie. Czy takie wlaczanie wentylatora wczesniej w R200 nie spowoduje jakichs bledow kompa czy cos ? Bo wiecie... ta elektronika ;-P.
Kamil Luczak napisał/a:
wlaczylem wentylator, ale temp nie zaczela spadac tylko sie utrzymywala na tym samym pulapie. Jak sie zarzymalem i wylaczylem swiatla to temp spadla ponizej 90st :O
Sprawdzales, czy jest duzy obieg ? Mialem tak samo jak nie otwieral sie duzy obieg. Przy wiekszych predkosciach OK, przy mniejszych i zatrzymywaniu sie, nawet na swiatlach, sie grzel. Mniemam, ze za wolno krazyl plyn w malym obiegu .
Czy takie wlaczanie wentylatora wczesniej w R200 nie spowoduje jakichs bledow kompa czy cos ? Bo wiecie... ta elektronika
ee tam te kompy nie sa az takie madre
oczywiscie trzeba to zrobic poprzez reczne wlacznie stykow przekaznika, np. przycisk zamyka obwod cewki przekaznika i wtedy zamyka sie obwod glowny ktory wlacza wentylator
o ile w R75 jest tej elektroniki wiecej to w naszych nie jest tak zle
secio napisał/a:
Mniemam, ze za wolno krazyl plyn w malym obiegu
nawet gdyby krazyl 10 razy szybciej to to nic nie da, bo nie ma gdzie tego ciepla oddac
plyn krazy tak samo niezaleznie czy jest maly, czy duzy obieg, jesli faktycznie nie otwiera sie duzy obieg to plyn nie ma gdzie oddawac ciepla
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Pomógł: 8 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 567 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Sty 04, 2008 22:49
plynu nie ubywa, chociaz nie ukrywam ze jak sie zrobila taka dosc mrozna pogoda ( czyt. temp spadla ponizej zera ) to poziom plynu w zbiorniczku spadl o jakis centymetr i dolalem go do jego polowy, ale od tamtego czasu nie ubywa
[ Dodano: Sob Sty 05, 2008 17:20 ]
Witam, dzis zrobilem mala przejzadzke, silnik sie troche nagrzewal na postojach a jak jechalem powoli to wchodzilo napewno wyzej niz 90stopni, wlaczalem wiatrak i temp spadala, ale baaaardzo powoli. jednak jedna rzecz mnie bardzo zaskoczyla, spod jednych swiatel zrobilem ostry sprint do jakis 140kmh, pozniej wyhamowalem i patrze na temp a ona spadla do dopolowy czyli jakies 40-45 stopni. Chyba zamowie termostat i przy okazji jak czujnik wlaczanai wiatraka, chyba ze ma on jakas bardziej profesjonalna nazwe
Jeszcze zapomnialem dodac, ze wydaje mi sie jakby termostat sie przycinal. No to tyle
jednak jedna rzecz mnie bardzo zaskoczyla, spod jednych swiatel zrobilem ostry sprint do jakis 140kmh, pozniej wyhamowalem i patrze na temp a ona spadla do dopolowy czyli jakies 40-45 stopni.
U mnie w R200 w serii K takie zachowanie było jak padł termostat
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum