Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Witam. silnik przerywa mi na wysokich obrotach jak i na niskich. Zauważyłem że gdy brzęczy czarny zawór podciśnienia sterujący egr to wolne obroty skaczą, a gdy przestanie brzęczeć to silnik ma równe obroty. Wszystkie przewody podciśnienia są podłączone. Przerwania są bardzo mocne. Poza tym spalanie i reszta w normie.
Czego to może być wina??egr?? proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 22, 2011 23:04, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 17:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
zawór EGR jest nad sprężarką i łaczy kolektor wydechowy z kolektorem ssącym. Nie stety nie wiem, czy sprężarkę trzeba ruszac, ale na duuuży % nie. Po zdjeciu pokrywy z silnika widać go pięknie. Możesz go "zaślepić" kawałkiem blaszki i wtedy na 100% wyjdzie, czy te szarpania są spowodowane EGRem
Zaworu nie wyjmowałem ale zatkanie przewodu od podciśnienia też nic nie daje... Nie ma żadnej różnicy czy przewód jest nałożony czy nie... Dalej przerywa. Mocna przegazówka trochę pomaga. Co o tym sądzicie??
Po długiej i mocne przegazówce wolne obroty spadły 800 na ponad 600 i teraz się utrzymują ponad 600.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 22:43
Można spróbować przeczyścić pompę wtryskową. Jeśli nie u speca, to chociaż środkiem do czyszczenia wtrysków w silnikach diesla. Koszt niewielki, a może akurat pomoże.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Cze 2007 Posty: 65 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 23:20
tadzik6 napisał/a:
Zaworu nie wyjmowałem ale zatkanie przewodu od podciśnienia też nic nie daje.
Spróbuj zatkać przewód gł. EGR (tak jak sugerował Brt) -chodzi o metalową rurkę łączącą EGR z kolektorem dolotowym. Najlepiej wsunąć cienką blaszkę między kołnierz tej rurki a kolektor. Jeśli winny jest zawór EGR szarpanie powinno ustąpić. Można tak jeździć bez szkody dla silnika tyle że jest to nieekologiczne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum