Wysłany: Pon Mar 24, 2008 21:52 [R75] Czy navi hi-line zawsze występuje z TV?
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Hej
Mam pytanie czy navi z kolorowym wyświetlaczem Hi-line zawsze występuje z TV ? Czy jest też ta nawigacja bez opcji telewizji. Poza tym czy podczas zakładania navi z TV to trzeba wymieniać tylnią szybę? Doczytałem że TV korzysta z anteny która jest na tylniej szybie (podobnie jak antena z radia). A tak wogóle to istnieje komputer z DVD zamiast CD ? W EPC doczytałem że istnieje możliwość dostania komputera z czytnikiem DVD.
Posiadam navi low-line i będe wymieniał na hi-line jednakże pozostaje parę pytań i wątpliwości .
Gipsy2
_________________ Diaboł was zeżre!
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Gru 07, 2010 10:24, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 21:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wstępnie w rave doczytałem że w zasadzie były navi kolorowe bez TV ,ale jak to praktycznie wygląda to niewiem. Wydaje mi się też że posiadanie TV i tym samym Video module powoduje ulepszenie grafiki na odbiorniku. Z DVD to niewiem co i jak, w EPC jest i można to zamówić,ale po co i na co i jak to działa i czy ktoś to ma to niewiem.
Pomógł: 29 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 423 Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 14:11
Nie wiem jak to jest w R75 ale w BMW "duża nawigacja" nie oznacza od razu funkcji TV. Aby oglądać TV potrzeba moduł tunera TV, okablowanie i antenę do zderzaka. Czytnik DVD to MK4 (w BMW) i poza tym, że czyta płyty DVD pozwala także na użycie nowszego oprogramowania, które między innymi dodaje widok "perspektywiczny" trasy! Czy można podłączyć MK4 do roverka? Pojęcia nie mam
Słyszałem że MK4 można podłączyć do rovera. Można pozostać przy MK3 lecz warto kupić oryginalne od BMW. ponieważ istnieje możliwość zmiany oprogramowania na nowsze i po Polsku. Oryginale czytniki w roverkach są identyczne (MK3) ale są zabezpieczone przed zmianą programu.
Słyszałem że MK4 można podłączyć do rovera. Można pozostać przy MK3 lecz warto kupić oryginalne od BMW. ponieważ istnieje możliwość zmiany oprogramowania na nowsze i po Polsku. Oryginale czytniki w roverkach są identyczne (MK3) ale są zabezpieczone przed zmianą programu.
Witam,
czy istnieje jakaś możliwość odblokowania MK3?
Witam ponownie,
mam jeszcze pytanie czy jest to skomplikowany zabieg (czy we własnym zakresie możliwy) i jaki jest tego koszt w przybliżeniu, tudzież gdzie go wykonują.
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz.
Pomógł: 29 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 423 Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 10:37
Wcześniej napisałem:
Cytat:
Cytat:
Witam,
czy istnieje jakaś możliwość odblokowania MK3?
Na tak postawione pytanie odpowiem: TAK
Niestety odpowiedź na dalszą cześć już nie jest taka prosta... Prawdopodobnie trzeba usunąć blokadę programując flasha czytnika programatorem. Inna sprawa to czy ktoś próbował po prostu wgrać nowsze oprogramowanie i mu się nie udało?
Nestor 45 napisał:
Cytat:
Oryginale czytniki w roverkach są identyczne (MK3) ale są zabezpieczone przed zmianą programu.
ja osobiście próbowałem wgrać od BMW oprogramowanie w różnych wersjach bodajże od 2.1 do 3.1, ale czytnik nie reaguje na płytę, czyli tylko poprzez ingerencje w czytnik, za wszystko dzięki i pozdrawiam.
Osobiście nie próbowałem, ale dzwoniłem do magików, którzy ogłaszają się na allegro ze zmianą oprogramowania i stwierdzili że zbyt mało roverków u nas jeździ by się tym zająć.
a może tak wogóle wziąść MK3 z BMW ze zmienionym oprogramowaniem?
Do MK4 pasuje doskonale wyświetlacz 16:9 z BMW, ale trzeba moduł video na 16:9. Czytałem że są też obiorniki TV cyfrowej (bo np. w Holandi analogu nie ma). MK4 jest super, widziałem na angielskim forum "wejściówkę" z logiem Rover , widziałem też nowy interface (256 kolorów) . Z racji bezproblemowej programowalności MK4 da się wsadzić tam polskiego lektora.
ciekawe czy mk4 da radę z 4:3, wydaje mi się że tak i wtedy obyłoby się bez zmiany video boxu i wyświetlacza,
Co do tego DVD to jest to zmieniarka DVD , z czym i jak się to je to niewiem! Być może podłącza się ją do navi kolorowej i można filmy oglądać?
[ Dodano: Pią Mar 28, 2008 16:09 ]
ps. Rolando i Nestor -> Panowie nie upilnowałem brata i skurczybyk nie wysłał mi tych navi do was! I'm sorry, poślę w poniedziałek a jego możecie zatłuc (podam adres).
Nie jestem pewien ale wydaje mi się że MK4 jest poprostu czytnikiem płyt w formacie DVD i nie ma możliwości odtważania na nim filmów. W MK3 z BMW można dograć polskiego lektora, tylko nie wiem czy na monitorku wyswietla się napis z logo, napewno tak jest przy MK4. Oryginalnie jest to npis z BMW ale można to zmenić. Za format 4:3 lub 16:9 odpowiedzialny jest tuner tv, tak więc myślę ze nie powinno być z tym problemu przy wyborze MK3 czy MK4
tak OK,ale jest jeszcze dostępne DVD firmy Sony, zobacz w EPC, jest do tego pilot nawet. MK4 jest na 100% na płyty DVD. A co do logo to tylko też jest w MK4
_________________ Diaboł was zeżre!
kajetan_b [Usunięty]
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 15:50
Czy ktoś ma płytkę z mapą PL do Rovera 75 2,5l 1999r. (Navi + TV)
albo wie gdzie można ją kupić ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum