Wysłany: Sro Sty 21, 2009 18:09 [R75] Problem z obrotami silnika
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
W moim roverku obroty silnika podnoszą się bardzo powoli do 2000 obr. wręcz prawie wcale a gdy dojdą do 2000 i powyżej, załancza sie turbina chodzą dobrze. Nie jest to zjawisko występujące cały czas ale zdaża sie często i bardzo przeszkadza bo auto nie chce jechać. Prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 11, 2010 18:51, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 18:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 18:25
Prawdopodobnie winę ponosi zawór recyrkulacji spalin EGR. Albo jest zabrudzony i się nie zamyka i dopóki nie włączy się turbina to silnik ciągnie więcej spalinalbo ewentualnie jeszcze elektrozawór nie zamyka EGR i pasowałoby go przeczyścić Zarówno jedno jak i drugie znajdziesz na forum
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 22:12
aha, czyli zeskrobałes tylko tutaj co widać na zdjęciu nie bo ja miałem tego stosunkowo mało, jakieś 2-3mm więc nawet nie ruszałem ale od strony już głowicy to te małe otwory też mam oblepione taką warstwą i przy tej wielkosci to już tam ma znaczenie pewnie...
Wyczyściłem ten zawór i problem znikł. Ale mam jeszcze jeden mankament otóż wolne obroty silnika są czasami za niskie i całe auto lekko trzęsie. Prosze o pomoc
Thrillco [Usunięty]
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 11:33
Za niskie to znaczy jakie? Bo wiele osób jest zaskoczonych gdy się dowiadują, ze obroty wolne w R75 2.0CDT to ok. 750 obr/min.
Nie wiem dokadnie jakie. Róznica jest niewielka. Czuć większe wibracje,trzęsie autem. Nie zawsze tak jest ale zdaża sie często np. po przejechaniu 20 km.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum