Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie Sty 11, 2009 21:12
heja Tak sobie przypomniałem i wykrzesałem ze śmieci filmik który nagrałem "w niemczech" Chodzi o mojego R po tuningu. Nagrała kiedyś luba jak ją przewiozłem z trochę większą prędkościa ale w niemczech to legalne prawda
Wysłany: Nie Sty 11, 2009 23:29
było trzeba zobaczyć wcześniej, na 200 się kończyło jak narazie ciężko gdzies na trasie znaleźć kawałek prostej żeby nagrać od 0 kmh ale szukam Kiedyś jak się nawinie okazja to nagram i wrzuce
a urazy nie ma, wiem że to nie jest torpeda ale nie mam czego się wstydzić. Taki chciałem, taki mam
[ Dodano: Nie Sty 11, 2009 23:30 ]
ponoć za tydzień spot w krk i ma być też ekipa z rzeszowa być może wpadnę, jak będzie R75 CDT to chętnie stanę w szranki oczywiście bez jakiś wygłupów
znaczy się tak, mojego 1.6 porobisz pewnie bez problemu, ale patrząc jak jedzie 2.5V6 w vectrze to bez szans chyba tam 200km/h szybciej sie na budziku zdecydowanie pkazuje, a moment mniejszy, zaledwie 230Nm. Poszukam gdzies filmików jak kolegi Vectra 2.5V6 leci do 230 i zapodam to porownamy;)
Wysłany: Pon Sty 12, 2009 13:24
No tak ale to nie moment obrotowy jest wyznacznikiem a raczej odpowiednim punktem odniesienia przy porównywaniu diesel vs. benzyna. Przyjmując że mają taką samą moc to mimo dużej przewagi momentu w dieselku to i tak bęzyna prawdopodobnie będzie szybsza. No niestety ale zakres prawcy diesla jest stosunkowo krótki a rekompensuje to skrzynia biegów a raczej jej długie przełożenia Więc tak czy inaczej łatwiej i bardziej obrazowo jest porównywać samochody wg. mocy a nie momentu. Na kołach moment w dieslu i benzynie przy takiej samej mocy będzie podobny
nie no oczywiście;) tylko wiesz, jednak w dieslu to ludziska bardziej na moment patrzą;) a cały czas na 1 biegu leciałeś?? bo na tym filmie to chyba z 4 bajor śmigał ale nie jestem pewien...chociaż może to 5 było...
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Wysłany: Pon Sty 12, 2009 13:43
to była 5 nie no 297Nm fajnie brzmi ale fakt faktem 124KM w takich rozmiarach to żenada... no ale przy 100 co było to jest faktycznie mega odczuwalne poza tym jestem zadowolony bo to mi wystarcza, zresztą w tym temacie nie ma co pisać bo jakby nie było zawsze będę "stronniczy"
[ Dodano: Pon Sty 12, 2009 13:50 ]
ogłądałem 2-gi filmik. Jeśli vectra ma 5 biegów to jechał na 4 a przy 210kmh widać że spadają obroty czyli dał 5 (czy to możliwe żeby 210 na 4 ciągnąć ). Tak że chyba nie mogę narzekać ja ciągłem cały czas na 5
Wysłany: Pon Sty 12, 2009 14:54
Rowan, do ilu go kręcisz Ja przy 120 daje 5. Nie kręce go więcej niż 3500obr no chyba że na 5 biegu.
Markzo, tak jak kiedyś z Tobą pisałem, miałem/mieliśmy vectre b 1,6 105KM i na niej brat na 4 do 160 chyba dochodził więc wiem że vectry lubia się kręcić ale żeby 210 to się nie spodziewałem
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Pon Sty 12, 2009 15:39
Dam-Kam, ja nie kręce, chyba, że jak startuje od jedynki, to go ciągnę wysoko na jedynce i dwójce, ale generalnie to moja mama tak lubi katować to auto, strach z nią czasami jeździć. Dla niej 5 nie istnieje, no chyba, że na jakiejś krajowej drodze.
z takim przyspieszeniem to na krajowych drogach ciężko wrzucić pięć poza tym w Polsce jazda powyżej 150km jest co najmniej lekkomyślna patrząc na stan drug nie mówiąc już głupocie innych użytkowników drogi (nie tylko samochodów...)
ja po ostatnich przygodach na trasie zredukowałem prędkości podróżne do 120km może ktoś będzie się śmiął ze taka fura i zawalidroga... ale walić to dużo jest kozaków pod piachem. To nie sztuka jechać prosto 200 czy 250 jak ktoś ostatnio mówił frajda to sprawdzić się na torze
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Pon Sty 12, 2009 16:08
dobryziom, moim zdaniem moc i moment w aucie nie jest do tego, żeby osiągać nie wiadomo jakie prędkości, tylko po to żeby efektywnie, a przy tym efektownie przyspieszało, bo tak jak mówisz jest duużo palantów, którzy bezmyślnie cisną do podłogi, a potem się dziwić, że na drodze przez wieś ginie 25 latek, który stracił panowanie nad autem przy prędkości 150km/h.
znaczy się tak, mojego 1.6 porobisz pewnie bez problemu, ale patrząc jak jedzie 2.5V6 w vectrze to bez szans chyba tam 200km/h szybciej sie na budziku zdecydowanie pkazuje, a moment mniejszy, zaledwie 230Nm. Poszukam gdzies filmików jak kolegi Vectra 2.5V6 leci do 230 i zapodam to porownamy;)
Ciekawe jaki ta Vectra ma predkosciomierz. W moim R75 sporo "dodaje" - 200 km/h to na liczniku jest 215 a nawet wiecje bo 135 mil/h
Na dodatek jest mowa o 2.0 Diesel. Trzeba porownac z R75 2.5V6
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pon Sty 12, 2009 19:11
A co mi tam jakaś vectra!I jakaś benzyna!Ja w końcu chciałbym się dowiedzieć gdzie robiliście chipa,bo już mnie swędzi prawa noga.Pojechałem przedwczoraj do Paczkowa po auto dla synowej.Ekipa była czteroosobowa,więc auto nieobciążone,szło nawet ładnie,ale te 116 kucyków to trochę mało,żeby zrobić wrażenie na synu.Gówniarz ma golfa i twierdzi,że lepiej mu śmiga(benzynka).Na wiosnę muszę go zaskoczyć i przydałoby się trochę mu mocy dołożyć,bo tłumaczenie;że nobilitacja,elegancja,brytyjski styl,itd.nie zrobiły na smarkaczu wrażenia.Zazdroszczę Wam większej mocy,więc dajcie mi w końcu jakiś namiar,ale tempomat chcę mieć w dalszym ciągu!Sprawa jest o tyle pilna,że synowa kupiła 307-kę 110PS i nie chcę żeby mnie wyprzedzała.
Wysłany: Pon Sty 12, 2009 19:52
KRYS napisał/a:
Ale R75 jest autem z klasą do podziwiania którym nie trzeba nic udowadniac na swiatłach
nie jestem z tych co to zawsze na szybkim pasie na światłach się ustawiają ale śmieszy mnie jak stoje na prawym a na lewym ustawia się koleś w golfie, bmw czy innym car'ze i się gapi a co rusz słychać przygazówkę Ja ruszam spokojnie a ten wypala ile może, tylko że ja na 2 i 3 przycisnę i go wezmę. Na następnych światłach jest już spokój ale żeby nie było, nie mówie tu o golfach R32, bmw m-series czy w ogłe tych nowszych wypasionych ale o gówniarzach którzy przyjadą i myślą co to nie oni.
Lepszym porównaniem będzie chociażby to Co prawda lekko więcej koni i pewnie waga tylko z ~1200kg ale już tutaj widać że nie mam się czego wstydzić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum