Przednie też masz przyciemnione?
To spotkanie z Policją nieuniknione.
Sam nie czuję jak rymuję.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 485 Skąd: Góra
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 19:34
W mojej miejscowości Komendat policji Jeżdzi Golfem 4 szyby w nim ma mocniej przyciemnione. przednia też. stojąc samochodem obok max 1 metr. nie widac kierowcy..
"Im" tym bardziej nie wolno - przepisy są jasne.
Od takich spraw jest Wydział Kontroli.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Mi osobiscie nie podoba sie przyciemnianie tylko tylnych szyb, albo tylne bardziej niz przednie, jak juz to robic tak zeby byly takie same, tak jak tutaj.
Nie koniecznie, jeśli chodzi o przyciemnienie przednich drzwi to można nie więcej jak 17%.
Wydaje mi się, że wszystkie szyby w promieniu 180 stopni z przodu od miejsca kierowcy muszą mieć conajmniej 70% przepuszczalności.
Haczyk jest taki, że szyby atermincze (takie niebieskawe), w które chyba wszystkie Roverki są już wyposażane mają bardzo niewiele więcej, więc praktycznie każda próba przyciemnienia kończy się negatywnym wynikiem ewentualnego policyjnego testu.
U mnie w R600 jest taki zielony, bardziej przyciemniony pas na górze przedniej szyby, a pod nim jest taki miniaturowy znacznik pokazujący, od którego miejsca szyba spełnia normę.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Paź 2007 Posty: 256 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lut 27, 2009 12:13
wiekszosc samochodow ma fabrycznie przyciemnione szyby do granicy "legalnosci", chodzi o te przednie boczne szyby. wiec sam mozesz sobie przyciemnic tylko pare % co tak naprawde nic nie da
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Pią Lut 27, 2009 16:28
marcin8c napisał/a:
wiec sam mozesz sobie przyciemnic tylko pare % co tak naprawde nic nie da
No właśnie przyciemnić można tylko te 17%, nie więcej
Wiesz, może wiele to nie daje, bo wiele nie jest przyciemniona, ale ładniej auto wygląda niż bez przyciemnienia tych szyb. A i przegląd i ewentualną kontrolę przejdzie.
Aha, na tej folii na szybach przednich musi znaleźć się homologacja.
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Panowie wiedziałem gościa którego zatrzymała policja za przyciemnione przednie boczne szyby i okazalo się ze szyby przeszy test czyli mialy przepuszczalność te 75% ale policja nie dała za wygrana i dowalili mandat za to że w razie wypadku jesli przednie szyby są ofoliowane to znacznie ograniczają ucieczke z auta w razie wypadku bądz jakiegoś zdarzenia przez szybę tak więc jak pollicja będzie chciała to i tak da mandat i tak!
Osobiście jestem za tym że jeśli chcesz przyciemnić szyby w aucie to całość jesli chcesz zostawiać przednie boczne to daj sobie spokój z przyciemnianiem....
Mandaty jak pieniądze.... są dla ludzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum