Wysłany: Nie Mar 08, 2009 20:58 [R75] Jak spradzić czujnik położenia wału korbowego
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam wiem że już kiedyś było ale mam przypadek 75 że nie pali tzn jeśli jest zimny zapali natomiast trochę się nagrzeje to już nie pali kręci ale tak jakby chciał zapalić ale nie pali a nawet jeśli zaskoczy to za chwilę gaśnie. I pamiętam że ten czujnik sprawdzało się jakoś poprzez włożenie go do lodówki ale nie wiem jak i co więc proszę o jakąś poradę lub też inne sugestie.
_________________ ROVER 75 ......:::Lublin:::.......
Jeśli pomogłem kliknij POMÓGŁ
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Gru 10, 2010 21:31, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 20:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 21:53
dokładnie, wykręć czy co tam należy zrobić żeby go wyciągnąć i wsadź do lodówki/zamrażarki żeby się wyziębił. Potem zamontuj i odpal, jeśli bedzie chodził dłużej niż wcześniej albo jeśli odpali a wcześniej nie palił to wiesz że padł czujnik
A czy przypadkiem czujnika położenia wałka rozrządu sie nie mroziło?
Czujnik położenia wału korbowego możesz sprawdzić mierząc rezystancję między dwoma pinami.
Chyba, że obydwie metody działają z jednym i drugim czujnikiem.
Wysłany: Pon Mar 09, 2009 16:13
To i tak jest sprawdzenie połowiczne , bo można jeszcze zmierzyć sygnał wyjściowy lub podpiąć do oscyloskopu. W warunkach garażowych to zamienić na inny i zobaczyć różnicę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum