Wysłany: Czw Wrz 10, 2009 22:29 [R220 SD - 86KM] Stukanie podczas kręcenia kierownicą w lewo
Przeszukiwałem forum, ale ciężko znaleźć odp. do mojego przypadku.
Mianowicie zauważyłem, że gdy obniżę kierownicę maksymalnie na dół to podczas kręcenia kierownicą w lewo co 180 stopni słychać jednorazowy 'stuk', który czuć na pedałach.
Ten stuk występuje zarówno podczas postoju (na luzie jak i z wciśniętym sprzęgłem) jak również podczas jazdy (z wrzuconym biegiem).
Problem ustępuje, gdy podniosę kolumnę kierowniczą do góry choćby o kilka cm.
Czy to oznaka jakiejś poważnej usterki? Dodam, że podczas wolnej jazdy kierownica trzęsie się delikatnie na prawo i na lewo (już bez dodatkowych efektów dźwiękowych).. im większa prędkość to trzęsienie jest mniejsze ... ale to chyba wina pokrzywionych felg.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 10, 2009 22:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ja mam bardzo podobny objaw, ale nie stwierdzilem czy to ma zwiazek z ustawieniem wysokosci kierownicy
ja probowalem szukac niedokręconego jakiegos elementu ukladu kierowniczego, niestety bezskutecznie
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
nie stwierdzilem czy to ma zwiazek z ustawieniem wysokosci kierownicy
U mnie jest tak z całą pewnością. Gdy kierownicę ustawie na najmniejszej możliwej wysokości to słychać stukot. Natomiast gdy podniosę ją choćby o centymetr wyżej - problemu nie ma.
rbl, kolumna jest przykrecana do maglowicy lacznikiem z wielowypustem a wiec poluzuj to a nastepnie dokrec jeszcze raz mocno... Mozesz miec takze magiel do wymiany...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum