Wysłany: Wto Sty 12, 2010 23:15 [R75] Dziwny dźwięk silnika
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
witam.
jestem od wczoraj szczęśliwym posiadaczem Rovera 75 z silnikiem 1.8. Dziś w garażu zwróciłem uwagę na dźwięk silnika, jestem na 99% pewien, że przy oglądaniu samochodu i sprawdzaniu było wszystko ok. a dziś wieczorem silnik zaczął wydawać siebie dźwięk bardziej przypominający diesla siedząc w samochodzie w trakcie jazdy zwłaszcza z wentylatorem i radiem tego nie słyszałem, więc już głupi jestem i nie wiem czy tego dźwięku nie było, czy ja go poprostu nie usłyszałem.
ten dźwięk to jakby stuk, który jest słyszalny przy każdych obrotach, ale powyżej 2-3tys już jest zagłuszony. nie ma znaczenia czy silnik zimy czy cieply, tzn nie czekałem aż zamarźnie, ale wskazówka była na polu zimne a po rozgrzaniu na połowie skali i dźwięk się nie zmienia.
jako, że ciężko jest mi ten dźwięk opisać to nagrałem go telefonem. jeżeli ktoś czuje się na siłach i posiada taki sam silnik i jest w stanie porównać to proszę o info na priv, mogę wysłać ten pliczek mailem, albo mms-em, a jak dam rade to na jakiś serwer wrzucę jutro.
pozdrawiam. Kamil
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 02, 2010 00:44, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 23:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 48 Skąd: Lubin - obecnie UK
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 23:24
Ten typ tak ma dość długo po uruchomieniu silnika stuka jak diesel ale jak się dobrze rozgrzeje stuki znikają - nie ma się czym przejmować ,
Pozdrawiam Daniel
kolejny post na temat dziwnych dźwięków. po wyłączeniu zapłonu z okolic prawej strony kokpitu słyszę dzwięk brzmiący jak "bzy bzy bzy bzy", tak jak by jakieś serwo, czy siłownik coś przesuwały. czasami po włączeniu zapłonu słuchać też taki dźwięk, ale przy wyłączaniu zawsze. czy to normalne?
pozdrawiam. Kamil
jupik [Usunięty]
Wysłany: Sro Sty 13, 2010 08:16
Tak to jest normalne,tylko niestety to trochę jest denerwujące gdyż dosyć głośny jest to dźwięk
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 48 Skąd: Lubin - obecnie UK
Wysłany: Sro Sty 13, 2010 08:18
U mnie dokładnie tak samo - jakby jakieś silniczki coś zamykały lub otwierały mniejwięcej pośrodku konsoli przy wylotch powietrza , - myślę że to jest sterowanie klimą - Ale tak czy tak jest to normalne
Pozdrawiam Daniel
ten dźwięk to jakby stuk, który jest słyszalny przy każdych obrotach, ale powyżej 2-3tys już jest zagłuszony. nie ma znaczenia czy silnik zimy czy cieply, tzn nie czekałem aż zamarźnie, ale wskazówka była na polu zimne a po rozgrzaniu na połowie skali i dźwięk się nie zmienia.
powiem ci tak - ten dzwiek nie jest normalny ,ktory ty nagrales. przerabialem to samo co ty! mam delikatne pukania ,wymienilem popychacze hydrauliczne na nowe zero zmian ( okazalo sie,ze to tlok,a raczej sworzen w tloku ma luz( mowi sie trudno jezdzi i dalej bedzie jezdzil.
_________________ bakan
Ostatnio zmieniony przez Tomaszi Sro Sty 13, 2010 17:09, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum