Wysłany: Nie Sie 01, 2010 22:53 [R620] Nadkola do tyłu
Typ: Ti Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Przeglądając allegro natknąłem się na rover 600 który ma element ochronny w postaci nadkoli czy były jakieś fabryczne nadkola do tyłu ? jeśli tak to gdzie można je znaleźć i jak szukać pozdr
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lut 22, 2011 22:05, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 01, 2010 22:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mam takie identyczne u siebie, tak jak wspomniał seyfer jest to pasek gumy zbrojonej/wzmocnionej drutem od środka, takie były fabrycznie zakładane na rant nadkola
głowy nie dam ale wydaje mi sie ze w accordzie widziałem tez te nakładki. Wtedy to juz musiałbyś sie dowiedzieć w hondzie ile wołają i zrobić rozeznanie u handlarzy bo często różnica w cenie jest niewielka a czasem to używkę sprzedają drożej niż nową część
Ale ja nie wiem czy wlasnie przez te gumki nie rdzewialy nadkola. ZTCW zbierala sie tam pod nimi woda.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
głowy nie dam ale wydaje mi sie ze w accordzie widziałem tez te nakładki. Wtedy to juz musiałbyś sie dowiedzieć w hondzie ile wołają i zrobić rozeznanie u handlarzy bo często różnica w cenie jest niewielka a czasem to używkę sprzedają drożej niż nową część
W Hondzie około 80 zeta strona.
Perez napisał/a:
Ale ja nie wiem czy wlasnie przez te gumki nie rdzewialy nadkola. ZTCW zbierala sie tam pod nimi woda.
Brak gumek to wolne, aczkolwiek skuteczne obijanie tego rantu przez kamyki i piasek spod kół.
Po to one są.
Nie wiem tylko co szybciej spowoduje korozję, woda, czy wypiaskowany przez kamyki/piasek rant?
Ja te gumki zostawiłem, ale wcześniej zająłem się małymi ogniskami korozji, które pod nimi wyszły i dobrze zabezpieczyłem a przy okazji oczyściłem i zakonserwowałem nadkola i założyłem gumy bo czemu je ściągać i wyrzucać jak fabryka dała(?), zawsze to w jakiś sposób zabezpieczy rant przed obiciem
u mnie nie było nawet śladu po rudej pod tą gumą. Raz na pół roku zdejmowałem je, czyściłem i do wewnątrz dawałem trochę bitexu w sprayu, tak od siebie
No tak seyfer, tylko że ja byłem pierwszą osobą, która zdjęła te gumy by sprawdzić co się tam pod nimi dzieje , pierwszy poprzedni właściciel nic tam nie robił, ale już po kłopocie te małe ogniska były na tyle małe że dało się je usunąć i zabezpieczyć, teraz już zawsze pilnuję tych miejsc i jak do tej pory tylne błotniki i nadkola mam bez oznak rdzy, zdrowa blacha.
To jak u siebie zrobie nadkola to tez zaloze gumki i bede pilnowal
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Bo po co wyrzucać coś co jest w oryginale i ma się dobrze
Tak slyszalem, ze Honda od tego odeszla, bo zbierala sie tam woda, ktora powodowala rdze, ale mysle, ze warto je miec i pilnowac jak Ty.
No tak jak pisaliśmy, możesz te ranty dobrze zabezpieczyć, wyczyścić, usunąć istniejące ogniska korozji, odtłuścić na to np. Brunox, podkład, zamalować lakierem zaprawkowym, potem jeszcze bezbarwnym a jak wszystko wyschnie to jeszcze można jakimś barankiem itp pokryć delikatnie i na to założyć te gumy, zawsze to w jakiś sposób ochroni rant przed obiciem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum