Wysłany: Sob Lis 27, 2010 12:10 [R75] Tarcie w kole
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Mam małą prośbę. Wczoraj zauważyłęm ze przy skręcaniu kołami coś mi ociera jakby w kole. Dziś byłem w trasie i słychac te tarcie nawet jak ruszam powoli. Co to może być? Czyatłem o tych dźwiękach ale sam nie wiem. Nie są to stuki tylko jakby coś ocierało.Ostatnio zmieniali mi koła i tego nie było a po kilku dniach zaczęło trzeć. Mam teraz dużo jazdy i nie wiem czy bac się i jechać do mechanika czy nie. zanim mi to zrobią to sie zejdzie. Mogą to być klocki??
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lis 27, 2010 13:25, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 27, 2010 12:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zdejmij koło, popatrz na zamocowanie zacisków, spójrz czy pomiędzy tarcze(chłodzenie tarcz) nie dostało się ciało obce.
Może delikatnie popukaj młoteczkiem w zaciski klocki i jeżeli to nie pomoże to mechanik.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Sob Lis 27, 2010 12:55
Jeśli nie przejdzie,to jednak zrób sekcję. Nie musi to być coś poważnego,ale nie warto ryzykować.Znam poważne przypadki,sam kiedyś miałem zablokowany zacisk w przednim kole.
Koledzy, niestety mechanik na razie nie ma dla mnie czasu a ja codziennie pokonuję trasy teraz i się zastanawiam czy nic się nie stanie. Te tarcie o którym pisałem wczoraj np. zniknęło. Myślalem że odwilż przyszła i coś się rozpuściło. Dziś niestety tarło i skrzypiało jakby bardziej. Nie wiem co to, jak ruszam trze i czasem skrzypi, jak stoję np. na górce i do dołu jadę jak zahamuję to trze. Czasem na zakrętach słyszę tarcie. Jak jadę i lekko puszczę nogę z gazu tez słyszę jakieś tarcie. Jak jadę po wybojach np. n aparkingu zaśnieżonym to skrzypi mi coś w zawieszeniu. Nie wiem czy to jedno i to samo ale zaczynam się obawiać, chyba to nie klocki.
[ Dodano: Sro Gru 08, 2010 17:08 ]
Doszedłem do wniosku że to jednak chyb anie w kołach. Muszą to być jakieś gumy albo co bo dźwięk jest przy ruszaniu i jka jadę po nierównościach np. na 1 biegu wtedy to jest słychać. Ale czemu takie coś się dziej jak przejadę jakieś 80 km?? Czy to jakies tuleje czy gumy nie mam głowy i czasu żeby teraz to sprawdzić, ale jechać trzeba
[ Dodano: Sro Gru 29, 2010 18:30 ]
Słuchajcie czy to możliwe żeby coś zaczęło trzeć w kole z przodu jak są mrozy? Jak są roztopy tego nie ma. Ostatnio byłem na myjni a potem mrozy przyszły i tarcie jest jak stary kierat. Ruszam tylko i już trze guma o gume. Jadę po wertepach na 1 biegu masakra, czy to mróz swoje robi czy muszę na serio zmienić moze gumy na końcówkach drążków? Czytałem ze takie coś może trzeć.
[ Dodano: Sro Gru 29, 2010 18:52 ]
Słuchajcie czy to możliwe żeby coś zaczęło trzeć w kole z przodu jak są mrozy? Jak są roztopy tego nie ma. Ostatnio byłem na myjni a potem mrozy przyszły i tarcie jest jak stary kierat. Ruszam tylko i już trze guma o gume. Jadę po wertepach na 1 biegu masakra, czy to mróz swoje robi czy muszę na serio zmienić moze gumy na końcówkach drążków? Czytałem ze takie coś może trzeć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum