Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 2003
Witajcie panowie. Mam pytanko w sprawie klejenia chłodnicy. Przeszukałem na forum że żaden klej nie klei plastików "tłustych". W moim wypadku chłodnica zaczęła lecieć na łączeniu aluminium z plastikiem. Wyjąłem chłodnicę rozebrałem rynnę zdając się na to że i tak będę musiał kupić nową. Ale ja rozebrałem okazało się że jest tam normalna uszczelka. Więc pomyślałem sobie może to jednak spróbować skleić na przykład jakimś silikonem czy klejem do chłodnic (na instrukcji kleju są pokazane tylko miejsca metalowe). Co o tym sądzicie i co na temat trwałości takiego manewru. Dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi.
[ Dodano: Nie Lut 27, 2011 10:49 ]
proszę o pomoc to samochód mojej żony, sami rozumiecie.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 27, 2011 11:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 78 Skąd: blisko Niepołomic
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 22:23
Hej!
Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale plastiku chłodnicy to chyba nie ma szans skleić... Wiem z doświadczenia, po stłuczce kupiłem chłodnicę do swojego R45 ale od modelu 420 z otworami na czujniki temperatury w plastiku właśnie (w R45 nie ma takich) . Walczyłem naprawdę dlugo, aby je zakleić, wypróbowałem chyba 15 klejów renomowanych marek, włącznie z klejami do chłodnic i to nic nie dało - klej trzymał góra miesiąc... (otwory zaślepiłem oczywiście kawałkami plastiku z rozbitej chłodnicy). Wypróbowałem również Poxilinę i inne środki do klejenia rur PCV i też ten sam efekt...
Moim zdaniem wymiana chłodnicy to najlepsze wyjście niestety...
P.S. U mnie ponieważ otwoty były okrągłe to wkręciłem metalowe gwintowane zaślepki instalacyjne do rur, grzejników itp. i mam spokój, ale drugi raz już się nie będę męczył...
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 78 Skąd: blisko Niepołomic
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 22:40
Nie ma za co
Pzdr
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 21:19 Re: [honda civic 1.4 i] klejenie chłodnicy
mars napisał/a:
Witajcie panowie. Mam pytanko w sprawie klejenia chłodnicy. Przeszukałem na forum że żaden klej nie klei plastików "tłustych". W moim wypadku chłodnica zaczęła lecieć na łączeniu aluminium z plastikiem. Wyjąłem chłodnicę rozebrałem rynnę zdając się na to że i tak będę musiał kupić nową. Ale ja rozebrałem okazało się że jest tam normalna uszczelka. Więc pomyślałem sobie może to jednak spróbować skleić na przykład jakimś silikonem czy klejem do chłodnic (na instrukcji kleju są pokazane tylko miejsca metalowe). Co o tym sądzicie i co na temat trwałości takiego manewru. Dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi.
[ Dodano: Nie Lut 27, 2011 10:49 ]
proszę o pomoc to samochód mojej żony, sami rozumiecie.
Masz tą najtańszą, chińską chłodnicę. Nie ma sensu jej łatać, bo załatasz w jednym, to w innym miejscu pocieknie z oringu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum