Wysłany: Nie Sie 28, 2011 15:04 [r75] wyłacza się dzwięk podczas zgłaśniania radia
Witam podłączyłem do radia aktywny subwoofer i pojawił się taki problem, że podczas zgłaśniania muzyki dźwięk się wyłącza. Radio podświetla się dalej nie ma tylko dźwięku. Po ponownym włączeniu radio gra normalnie aż do momentu gdy chce się dać muzykę głośniej.
Mam oryginalne radio 2din bez wyjścia na wzmacniacz, więc podłączyłem subwoofer poprzez złącze high output. Czy ktoś zna przyczynę takiego zachowywania się radia????
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 28, 2011 15:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
1 z ilu kanałów pobirasz sygnał do subwoofera
2. czy po odłączeniu przewodów czincz z adaptera ( bo domyślam sie ze z adaptera do subowoofera podłączenie jest za pomoca czincz) dzieje sie to samo??
3. jaki masz subooofer, gdzie on jest, jakiego pzekroju przewody zasotsowałeś do zasilania tego subwoofera i gdzie je podłączyłes pod zasilanie??
4. sprawdz jakie masz napięcie na akumulatoze przy wyłączonym silniku i przy załączonym, moze by tak ze alterantor jest na wykonczeniu i nie daje rady kiedy jest "uderzenie" basu i poprostu nie wyrabia
5. jakie masz radio orginalnie zainstalowane??
4. i jaki adapter??
_________________ kupiłem, pojeździłem, popsułem, naprawiłem..... i to wszystko dzięki wam:):)
Radio mam oryginalne Alpine (te z nawigacją ale bez monitora tv). Konwentera nie zastosowałem ponieważ subwoofer ma wbudowany wzmacniacz w którym można podpiąć się do radia na dwa sposoby: 1. za pomocą czinczów, 2. za pomocą wyjścia high output (podpina się pod głośniki muszą być dwa minusy i dwa plusy). Ja wybrałem ten drugi sposób ponieważ radio oryginalnie nie posiada wyjść czincz.
Tak przyszło mi do głowy, że może jak podłączyłem się pod prawy i lewy głośnik przedni to być może za mocno obciążyłem radio?? (Z tego co poczytałem to z przodu są podobno większe głośniki niż z tyłu i jeszcze dodatkowo są te głośniczki do wysokich tonów). Jutro spróbuję podłączyć się pod tylne i zobaczę co będzie się działo? z
Znalazłem na allegro aukcje gdzie widać na zdjęciu takie same podłączenia jak u mnie w subwooferze:
http://allegro.pl/600w-su...1779235577.html
powedz mi jedno czy jak masz ściszone radio to czy subwoofer gra??
myśle ze powinienś podłączyć subwoofer poprzez adapter HL-406
http://www.audiosklep.pl/...inch-p-771.html
który pobiera sygnał z głosnika prawego i lewego(obojetnie czy przód czy tył) i przerabia na sygnał dostosowany do wejscie RCA (cinch)
myśle ze pownieneś ominąć te HIGH OUTPUT bo jakoś mi to sie nie podoba, raczej powinno pisac HIGH INPUT czyli wejscie a nie wyjscie HIGH OUTPUT, chyba ze sie myle.... na allegor pisze ze to wyjsie i wejscie ale moze koleś sie pomylił bo na tabliczce tak nie pisze
_________________ kupiłem, pojeździłem, popsułem, naprawiłem..... i to wszystko dzięki wam:):)
Jak mam wyciszone radio to subwoofer nie gra. Jutro zobaczę jak będzie to wszystko grało jak podłącze z tylnymi głośnikami. Jak dalej będzie to samo to zamówię od razu ten konwerter i mam nadzieję że problem zniknie:)
[ Dodano: Wto Sie 30, 2011 15:06 ]
Podłączyłem się pod tylne głośniki i dalej to samo. Teraz zostało mi już zastosować konwerter i wtedy zobaczę jaki będzie efekt.
Podłączyłem konwerter i problem zniknął:) Wszystko gra ładnie i radio już nie wyłącza dźwięku nawet przy bardzo głośnym podkręceniu muzyki:)
Jakby ktoś kiedyś chciał zamontować sobie subfoofer to polecam takie rozwiązanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum