Wysłany: Sob Kwi 06, 2013 22:53 [R 75] spadek mocy po wymianie oleju i filtrów
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
witam serdecznie. Jestem świeżym szczęśliwym posiadaczem roverka 75. dziś odebrałem go z warsztatu ponieważ wymieniałem w nim wszystkie filtry oleje i naprawiane były w nim hamulce( skorodowane wężyki). jednak po odbiorze autka samochód jest mało dynamiczny o ile nie napisać kompletnie wooolny- bez mocy i przyśpieszenia.
Proszę koledzy pomóżcie dajcie jakieś rady niedługo czeka mnie długa trasa...
czekam na odpowiedzi i linki z poradami. Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 06, 2013 22:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witaj, podałeś mało danych.
1. Czy silnik reaguje na gaz (pedał przyspieszenia) w całym zakresie, czy tylko na początku a dalej nie żadnej reakcji?. Ważna rzecz.
2. Jakie uzyskujesz obroty na biegu jałowym i podczas jazdy?.
Kilka dni temu to przerabiałem, brak mocy, problem z wyprzedzaniem, (samochód przeszedł w awaryjny tryb pracy). Wymiana pompy paliwowej w komorze silnika, (metalowa długa puszka z lewej strony akumulatora) po wymianie wszystko wróciło do normy. To tylko jedna z przyczyn, ich jest kilka.
Sprawdź przewody, wężyki, czy coś nie jest wyciągniete, urwane, przypuszczam, że pan mechanik przypadkiem coś wyszarpał, bo na żadną poważną awarie to nie wydląda.
witam
samochod po wscisnieciu gazu strasznie wolno się zbiera nawet po wcisnięciu gazu w podłogę. pedał reaguje minimalnie lepiej przy ruszaniu pozniej nie ma znaczenia w jakiej pozycji sie znajdzie przyspieszenie jest takie samo.
w mieście nie próbowałem go rozbujac bo mnie ma gdzie... ale jak zauwazyłem na do 3 tys aut. natomiast na biegu jałowym autko ma okoł 800 900 obr/minute silnik chodzi normalnie nie skacze na obrotach.
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 08:54
pkawalko30, ale chodzi o to, do jakich obrotow dojdzie na luzie, jak wciśniesz gaz w podłogę. Generalnie wygląda na tryb awaryjny. Sprawdź, czy wtyczka na obudowie filtra paliwa jest wpięta dobrze i sprawdź wtyczkę od czujnika na szynie Common Rail.
koledzy pomogło!!!
sprawdziłem te wtyczki i faktycznie 1 była źle zapięta a wężyki tez po dociskałem. teraz autko na biegu jałowym dochodzi do prawie 5500 tys obr/min.
Przejechałem się moim roverkiem i wszystko wróciło do normalności.
w niedalekiej przyszłości zamierzam wstawić mu bypass ERG i przeczyścić przepływke. Co na ten temat sadzicie?? Pozdrawiam
Pomógł: 24 razy Dołączył: 14 Mar 2011 Posty: 891 Skąd: Grudziądz
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 10:08
pkawalko30, EGR do wywalenia - bypass jest dobrym rozwiązaniem. Co do przepływki nie wiem czy czyszczenie coś da można próbować . Można też jeździć bez Ja osobiście niedawno zmodyfikowałem lekko padniętą przepływkę poprzez jej rozwiercenie w miejscu czujnika,lecz działanie muszę potwierdzić jeszcze na komputerze aby zobaczyć wyniki .
Wysłany: Pon Kwi 08, 2013 18:37 [R 75] spadek mocy po wymianie oleju i filtrów c.d.
witam wszystkich...
Dziś wyruszyłem w trasę no i ku mojemu rozczarowaniu autko nie ma siły podjechać ze stała prędkością po górki. zwalnia mi do 80 km/ h po prostu tragedia... nie wiem co się dzieje proszę o podpowiedzi i pomoc.
maksymalna prędkość jaką udało mi się rozwinąć to bagatela 130 km/h a obroty sięgały do 3 tys max
wczoraj sprawdzałem dokładnie wszystkie kable i wtyczki nic nie zauwazyłem
[ Dodano: Sro Kwi 10, 2013 13:14 ]
Koledzy pomóżcie. nie wie co mam zrobić z tym totalnym brakiem mocy. autko pod górkę ledwo wjeżdża z prędkością około 70 km/ h!!! z górki to już pójdzie 150 ale jest to dość frustrujące!!! Tym więcej, iż wcześniej potrafiłem go rozbujać do 180 km na godzinę.. teraz to ledwie 120 i więcej nie da rady chyba że z górki... sprawdzałem wtyczki kable i wszystko jest ok. wlałem mu dzis preparat do DIESLI nie pomogło nic. nie wiem juz za co się mam wziąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum