Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Maj 2010 Posty: 77 Skąd: Lublin
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 10:41 [R214Si] Coś piszczy pod maską po nagrzaniu silnika - filmik
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam,
już od chyba roku coś mi popiskuje pod maską. Pisk występuje tylko na nagrzanym silniku, pojawia się w bardzo nieregularnych odstępach czasu. Nie mogę dojść do tego skąd on się wydobywa, na słuch jednak wydaje się, że jest to jakaś rolka czy może pasek, trudno mi stwierdzić. W zimie tego nie słyszałem, dopiero teraz jak się zrobiło cieplej i silnik mocniej się nagrzewa, zaczęło się to odzywać. Jeżdżę tak z tym od roku i nic się z samochodem niepokojącego nie dzieje, ale ten dźwięk zaczyna mnie już irytować.
Nagrałem filmik na którym trochę słychać to piszczenie - pojawia się ono w nieregularnych odstępach czasu, na filmiku można je usłyszeć w tych momentach: 6s, 8s, 12s, 39s, 45s i na samym końcu w 53 sekundzie po zgaszeniu silnika słychać tak jakby wzmożone popiskiwanie, tak jakby jakaś część obrotowa się zatrzymywała i przy okazji wydobywa te piski.
na filmiku ja nic nie slysze ale u mnie tez popiskiwalo na rozgrzanym silniku i była to rolka na ktorej jest pasek od pompy wody popsikalem wd40 na srodek tej rolki tam gdzie sie kreci bo była cala zardzewaiała i ucichło od miesiac nic nie piszczy
Też pisku nie słyszę żadnego.
Może faktycznie rolka, popryskaj ją, tylko na pasek nie traf bo będzie się ślizgał
Wczoraj miałem zagadkę, bo sobie samochód robiłem (przegląd, czy wszystko ok i wyczyszczenie parę rzeczy) i odkręcam klemy akumulatora i nagle wpada mi w ucho taki jak by pisk...
Szukam gdzie to może być, ewidentnie gdzieś z komory silnika ale było to bardzo ciche więc trudno się szukało. PO 10min szukania stwierdziłem że piszczy w silniku coś, wewnątrz bloku, ale co dziwniejsze po odłączeniu klem od akumulatora pisk znikał.
Zacząłem myśleć co to za elektro-ustrojstwo niby może być w bloku silnika, aż dotknąłem alternatora i stwierdziłem że to on, aż cały drżał, a powodem był odpięty przewód od masy na karoserii który spadł pod odkręceniu śrubki
A już miałem zaczynać powoli rozbierać silnik aby to znaleźć....
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Maj 2010 Posty: 77 Skąd: Lublin
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 14:03
Wiem, że na filmiku nie słychać tego aż tak wyraźnie, tym bardziej, że ten dźwięk słychać tylko w momentach które wypisałem w pierwszym poście. Na słuch trudno jest dojść skąd się to wydobywa. Posprawdzam alternator i pompę wspomagania i tę rolkę od pompy wody. Mam nadzieję, że uda mi się to dziadostwo uciszyć -.- Jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to piszcie
ADI-mistrzu dobrze, że sobie roboty nie nadłożyłeś i nie zacząłeś tego silnika rozbierać ..
leszczu19901, może rolka napinacza Ci pada albo także masz słabą masę (obstawiam to pierwsze).
marcingv, na upartego można sprawdzić to inaczej.
Ściągasz pasek alternatora i sprawdzasz czy piszczy dalej. Jak piszczy to możesz jeszcze pasek wspomagania ściągnąć i sprawdzić czy dalej jest.
Niemal zawsze to rolka umiera i jargocze.
a co może być u mnie jak silnik jest rozgrzany i wyłączony to cś piszczy?
co jakiś czas się załącza i kilka sekund trwa. dźwięk wydostaje się chba z okolic zbiorniczka płynu chłodzącego lub ściany grodziowej. po odkręceniu korka ciągle jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum