Wysłany: Nie Kwi 21, 2013 23:15 [R75] kilka problemów
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Witam Kolegów
piszę bo moj roverek ma bardzo dziwne obawy
Rano (na zimno) odpala mi za którymś razem, proces wygląda tak,że samochód zaraz po przekręceniu stacyjni zapala, i od razu gaśnie, po 3 - 4 razach okres "chodzenia" wydłuża się do kilku sekund, aż w końcu zaczyna chodzić, jednak obroty pływają (chwilkę są normalne, potem na granicy zgaśnięcia i znów normalne) w tym czasie nie reaguje zupełnie na naciśnięcie pedału gazu. Gdy tak pochodzi 3 - 5 minut (zależnie od temperatury zewnętrznej - im zimniej tym potrzebuje więcej czasu) wszystko się stabilizuje, obroty się stabilizują i normalnie reaguje na gaz.
Dodam, że wiem, ze mam uszkodzony intercooler - miał pękniętą obudowę i ostatnio po tym jak zahaczyłem o pryzmę zbrylonego lodu na parkingu pęknięcie znacznie się powiększyło. Pojechałem do warsztatu, i stwierdzili, że to wina tego intercoolera, ale czy ten problem z odpalaniem wynika z tego samego (przed powiększeniem dziury w plastiku intercoolera zapalał zawsze idealnie. Jeszcze jedno, w warsztacie okazało się również, że filtr powietrza jest czarny od sadzy.
Jutro zamawiam nowy intercooler i filtr - czy może ktoś mi podpowiedzieć, czy to rozwiąże problem, czy mogę oczekiwać innych "niespodzianek" ?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 21, 2013 23:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 24 razy Dołączył: 14 Mar 2011 Posty: 891 Skąd: Grudziądz
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 07:40
Kiniulek, napewno zacząć od tego gdyż powietrze idzie ciepłe do silnika . Po drugie jak już będziesz wymieniał IC to warto od razu się pobawić i wyczyścić EGR bądź go nawet zaślepić. Koniecznie filtr do wymiany . Sprawdź obudowę filtra i podstawę czy nie ma żadnych pęknięć lub ubytków . Jak już będziesz miał ściągnięty pas z przodu warto sprawdzić czy wentylator poprawnie działa .
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 09:50
Kiniulek napisał/a:
Rano (na zimno) odpala mi za którymś razem, proces wygląda tak,że samochód zaraz po przekręceniu stacyjni zapala, i od razu gaśnie, po 3 - 4 razach okres "chodzenia" wydłuża się do kilku sekund, aż w końcu zaczyna chodzić, jednak obroty pływają (chwilkę są normalne, potem na granicy zgaśnięcia i znów normalne) w tym czasie nie reaguje zupełnie na naciśnięcie pedału gazu. Gdy tak pochodzi 3 - 5 minut (zależnie od temperatury zewnętrznej - im zimniej tym potrzebuje więcej czasu) wszystko się stabilizuje, obroty się stabilizują i normalnie reaguje na gaz.
Apples - dzięki za podpowiedź,przeczytałem odnośnik i chyba to jednak nie to. mój rover jak już się "ustabilizuje" to pracuje normalnie - nie gaśnie, pracuje równo. Nie wiem jak z mocą pow 3000rpm bo pow 1800rpm kopci jak lokomotywa więc staram się nie wkręcać go wyżej niż 2000.
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 13:58
Ja również zawór Gdy paliwo się ogrzeje, objawy mi mijają. Spotkalem się również z takim przypadkiem, że winny był wtryskiwacz. Ale w tym przypadku proponuje zacząć od zaworu, jak radzi kolega apples,
Oki - dzięki - intercooler już kupiłem - myślę że jutro uda mi się go wymienić w jakimś warsztacie - i od razu filtr powietrza. Szukałem na allegro i mam odpowiedź że "tego co pan chciał to nie ma " - jak ktoś powiedział w Psach . jat tego szukać - tego zaworu ? - ma jakąś fachową nazwę
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 15:25
Kiniulek, jejku, kolega apples, podał C link i masz tam na temat zaworu kilka tematów, w jednym opisane jest razem ze zdjęciami jak to zrobić. Ot cała filozofia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum