Wysłany: Pon Kwi 07, 2014 11:47 [R25 all] Hamulce zaleznie od wersji
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Szukałem, ale nie znalazłem nigdzie konkretnej odpowiedzi:
Jaka jest zależność wersji silnikowej (lub wyposażeniowej) od tego jakie ma się hamulce (czy tarcze lite czy wentylowane z przodu, czy z tylu bębny czy tarcze)?
Ja mam 25 2.0 iDT (101KM) z 2001 z ABS - na wyposażeniu skora, klima (wiec chyba dość wysokie): z tylu bębny, z przodu lite tarcze.
Czy to normalne? Spodziewałem się wentylowanych Czy za to trzeba było dopłacić, czy może ktos podmienił hamulce przednie z jakimś 1.4 ?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 07, 2014 11:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Niestety nei wiem czym się kierowali inżynierowie albo raczej księgowi ...ale w R200 SDi już dawali tarcze wentylowane na przód i lite na tył .... a im auto było później produkowane tym gorsze hamulce były. Niestety chyba rzeczywiście R25 iDT miała takie hamulce fabrycznie jak są u Ciebie. Jeśli chcesz, to bez problemu można zmienić na wentylowane. trzeba wymienić oczywiście jarzma, zaciski, tarcze i klocki. Proponuję, jak juz chcesz wymieniać, poszukać tarcz o większej średnicy - 282mm ... takie były w MG ZR 160 np.
Niestety nie wiem czym się kierowali inżynierowie albo raczej księgowi
a ja chyba niestety wiem, o ile w 1999r mogla to byc tajemnica, to wszystko wyszło w 2005
25 w porównaniu z 200 miały tez podobno gorszej jakości wiązkę elektryczna... i pewnie jeszcze wiele innych rzeczy.
hihi owszem niestety montowali u nas w autach takie kijowe hamulce jak zaladujesz 4 osoby to ciezko to cudo zatrzymac przekladaj na wieksze i po klopocie wiele zamiennikow z innych aut np zaciski od preludy ale inne jarzmo i troche ciasno wtedy jest mi na 16" idealnie wlazil jak przymierzalem;p Odczujesz ogromna zmiane w hamowaniu;p
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum