WysÅ‚any: Wto Maj 12, 2009 14:52 [R75] POCHYLENIE KÓ? TY?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam wszystkich klubowiczów mam mojego ROVERKA [75 cdt 2000 r] od niedawna i zauwa?y?em, ?e ko?a tylne s? pochylone to znaczy tak to wygl?da jak by si? rozkraczy? i w zwi?zku z tym mam pytanie czy mo?na regulowa? k?ty pochylenia pionowego ko?a ty?.By?em na szarpakach i mechanik powiedzia? ?e zawieszenie jest w bardzo dobrym stanie.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 09, 2010 18:37, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 14:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wydaje mi si?, ?e taka opcja chyba istnieje, bo ko?a na belce nie s?. Po za tym nie powinno czego? takiego by?. Dzisiaj mia?em przyjemno?? jecha? za moim roverkiem innym samochodem i podziwia? go od ty?u i czego? takiego u mnie nie zauwa?y?em, ?eby ko?a by?y pochylone.
Dzi?ki za odpowiedz ale dlatego pytam o to poniewa? mia?em alf? 166 i tam za pochylenie kó? odpowiada?a tulejka p?ywaj?ca na zwrotnicy je?li by?a wybita to ko?a by?y pochylone a je?li sprawna to ko?a sta?y pionowo i zastanawiam si? czy w ROVERKU jest to samo rozwi?zanie.Dzi?ki za odpowiedz i czekam na dalsze posty mo?e kto? mia? taki problem.
Powiem tak - wi?kszo?? nowych samochodów ma w?a?nie tak pochylone tylne ko?a - zwró? uwag? np. na BMW, gdzie jest to bardzo widoczne. Nasze Roverki 75 tak?e tak maj?.
Je?eli wydaje Ci si? ?e pochylenie jest za du?e jed? na ustawienie geometerii to przekonasz si? czy jest OK.
Pozdrawiam!
_________________ Znalaz?e? rozwi?zanie problemu - opisz w ostatnim po?cie.
Dzi?ki za odpowiedz w?a?nie tak zrobi? jak radzisz pojad? na sprawdzenie geometrii i wtedy b?d? mia? pewno?? , ale chcia? bym si? dowiedzie? czy jest mo?liwo?? regulacji pochylenia
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Cz?stochowa
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 00:44
U mnie w R400 te? s? pochylone w ten sam sposób co u kolegi pawelk91, nie jest to tak du?e pochylenie ?eby si? martwi? ale wida? jak si? kucnie za samochodem, po oponach zreszt? te?, od wew. strony bardziej wytarte.
U mnie w?a?nie jest takie pochylenie jak u SeniorA wi?c jest chyba wszystko w normie a na oponach nie wida? wi?kszego zu?ycia od wewn?trz, geometria wyja?ni czy jest ok,ale mam pytanie czy kto? wie , jest w?a?ciwie regulacja pochylenia czy nie.Pozdrawiam
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 16:00
pawelk91 napisał/a:
jest w?a?ciwie regulacja pochylenia czy nie.
wiem , ?e teoretycznie nie ma,ale w R75 jest zawieszenie BMW tzw. ''Z-o?'' i niektóre firmy tuningowe dokonuj? zmiany k?ta pochylenia przez zak?adanie krótszych spr??yn, czyli praktycznie mo?na wp?yn?? na k?t d?ugo?ci? spr??yny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum