Forum Klubu ROVERki.pl :: [R75] Tablet jako jednostka sterująca
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj





Poprzedni temat «» Następny temat
[R75] Tablet jako jednostka sterująca
Autor Wiadomość
mateo_c1 



Dołączył: 21 Lut 2018
Posty: 18



Wysłany: Pon Cze 18, 2018 21:11   

Kolego musisz zrobić odcięcie zasilania dla Grabbera USB. Jeśli będzie na stałe podłączony a będziesz odłaczał tylko kamerke to nie będzie dobrze działać. Ja u siebie mam tak, że kamerkę mam podłączoną na stałe do zasilania (znalazłem zasilanie do wycieraczki tylnej w avancie) a steruje tylko przy pomocy przekaźnika zasilaniem przetwornika - wtedy sobie bez problemu uruchamia easycapa, a po wyłączeniu wstecznego wyłącza.
 
 
SPAMU¦






Wysłany: Pon Cze 18, 2018 21:11   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)




 
 
GCh 



Dołączył: 19 Paź 2017
Posty: 16



Wysłany: Pon Cze 18, 2018 23:02   

Plus danych easycapa mam od początku sterowany przekaźnikiem ;) Sprawdzałem jeszcze raz przy wyjętej centralce i grabber wraz z przekaźnikiem pracują idealnie, więc tym bardziej dziwna kwestia. Chwilowo wszystko jest ok- ciekawe jak długo.
 
 
mateo_c1 



Dołączył: 21 Lut 2018
Posty: 18



Wysłany: Czw Cze 21, 2018 21:07   

Panowie, ponawiam prośbę - czy mógłby ktoś zainstalować na swoim timurze w nexusie 7 II aplikację Button Mapper i sprawdzić czy po włączeniu jej w ułatwieniach dostępu, wyłączeniu zasilania i podłączeniu po kilkudziesięciu sekundach nie wyłącza się automatycznie w ustawieniach-> ułatwienia dostępu ?? Byłbym bardzo wdzięczny, bo jeśli u Was aplikacja się nie wyłącza automatycznie to spróbuje z ponownym flashowaniem romu, jednak aktualnie mam już całkiem fajnie pod siebie spersonalizowany i nie chcę w ciemno usuwać wszystkiego. Z góry dzieki chłopaki!:) Pozdrawiam
 
 
GCh 



Dołączył: 19 Paź 2017
Posty: 16



Wysłany: Pią Lip 13, 2018 22:46   

W końcu skleiłem mniej więcej schemat wg którego mam podłączony tablet- może komuś pomoże:
 
 
dawidd 




Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2560
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Sob Lip 14, 2018 06:28   

ja sobie dorzuciłem jeszcze 1 przekaźnik przed przetwornica dc dc z kondensatorem i dioda oraz doprowadziłem stały plus 12V tak żeby tablet po zgaszeniu silnika działał jeszcze jakas 1-2 sekundy. Dzięki temu nie mam trzasków z DAC'a. To samo planuje zrobić pod easycap'a - nieraz przy wrzucaniu wstecznego biegu - jak on nie wskoczy i zrobi sie szybki ruch drążkiem i ponownie wbije wsteczny to program easycap sie zawiesi albo nie włączy ponownie
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
GCh 



Dołączył: 19 Paź 2017
Posty: 16



Wysłany: Sob Lip 14, 2018 19:31   

Nad podłączeniem stałego plusa i kondensatorem też myślałem, żeby tablet się nie 'restartował' po każdym przekręceniu kluczyka. Oprócz tego zastanawiam się nad poprawieniem jakości obrazu z kamery przez zasilanie kamerki ze stałego plusa, a tylko sterowanego przekaźnikiem, ale obecnie podmieniam przetwornicę na mocniejszą i poprawiam kable i złączki, bo poprzednie zlutowałem chyba po pijaku...

Ktoś wie jaki kondensator należałoby wrzucić aby kamera była zasilana jeszcze z 3s po zrzuceniu wstecznego? Ile takie ustrojstwo pobiera prądu?

Edit1:
W schemacie wyżej zapomniałem o dwóch przewodach Data +/- między hubem, a easycapem.

Edit2:
W sumie to jakby ktoś potrzebował to mam nexusa 2012 LTE na zbyciu :razz:

Edit 17.07.2018:
Oczywiście nie może być tak, że wszystko działa jak trzeba chociaż przez tydzień. Sygnał kamery cofania nie zawsze odpala easycapa, a sam easycap działa ze 3-4x i tyle. Masę z wtyku, którym idzie + z lampy wstecznego puściłem do innej śruby masowej i niby jest coś lepiej, ale wciąż trochę głupieje. Zauważyłem, że wystarczy lekko ruszyć kablem otg Y (częścią od przesyłu danych) i obraz się zawiesza, easycap restartuje albo nie odpala się wcale, a przetwornica mruga jak przy zwarciu.
 
 
vrilski 



Dołączył: 03 Sty 2018
Posty: 31



Wysłany: Pią Sie 24, 2018 16:43   

Witam po dłuższym czasie :)

Realizuje teraz montaż Nexusa w .......traktorze John Deere dla znajomego :)
Audio po BT itp lecz priorytetem ma być kamera tylna do monitorowania pracy .

Do tej pory próbowałem dwie drogi :

- Easycap + kamera typu :
Kod:
https://allegro.pl/kamera-cofania-bus-truck-kombajn-typ08-i7034250745.html#


Jakość obrazu tragiczna na Nexusie ale podświetlenie jako tako działa .
-zwykła kamera internetowa Microsoft LifeCam 3000HD po USB + apka
UsbWebCamera.
Jakość super (HD) lecz brak podświetlenia .

Znacie może jakieś dobrej jakość kamery HD z podświetleniem i bez linii pomocniczych ?
 
 
nanab 



Pomógł: 6 razy
Dołączył: 21 Kwi 2017
Posty: 379



Wysłany: Pią Sie 24, 2018 21:05   

Co masz na myśli pisząc podświetlenie?
 
 
vrilski 



Dołączył: 03 Sty 2018
Posty: 31



Wysłany: Pią Sie 24, 2018 22:21   

Podświetlenie za pomocą diody IR(zazwyczaj kilka) , ale dochodzę do wniosku że nie muszą być skoro
znajomy w tym traktorze ma bardzo silne halogeny .
Najważniejsze aby to była kamera HD -tylko pomóżcie mi wybrać dobrą i sprawdzoną .
 
 
dawidd 




Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2560
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Nie Sie 26, 2018 06:47   

Z ta tragiczna jakością to nie przesadziłeś trochę? Mialem zamontowane 2 kamery - usb i na easycapa analogowa i różnicy nie widziałem. Moze po prostu źle podłączyłeś zasilanie, albo kable sa kiepskiej jakości
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
vrilski 



Dołączył: 03 Sty 2018
Posty: 31



Wysłany: Nie Sie 26, 2018 17:27   

Wydaje mi się że raczej podłączenie było ok a i kable są w porządku .
Nie wiem ale ja widziałem różnicę i to jak dla mnie znaczną .
Ta pierwsza kamera miała tylko 400 linii -obraz rozmyty.
Hd 3000 Microsoft typowa HD 720 linii - obraz idealny .

Puki co zamontowałem tą kamerę HD 3000 w środku kabiny przy szybie .
ale nadal poszukuję kamery HD zewnętrznej (wodoodpornej) .
 
 
1grzecho 



Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 4



Wysłany: Pon Lis 05, 2018 19:25   

posiadam nexusa 2013 wifi zabudowanego w desce i czasami pojawia się problem ze złapaniem zasięgu gps, czasem też go traci...
czy jest możliwość dołożenia anteny gps do nexusa?
ktoś robił?
 
 
Prescenn 



Dołączył: 09 Wrz 2018
Posty: 10



Wysłany: Czw Lis 15, 2018 11:18   

Nie robiłem i nie wiem czy ktoś robił, ale jakaś mozliwość powinna być.
 
 
1grzecho 



Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 4



Wysłany: Czw Lis 29, 2018 01:25   

dawidd a której aplikacjii do rada uzywasz?
 
 
dawidd 




Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2560
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Czw Lis 29, 2018 13:02   

Ja słucham radia ze streamingu, kiedyś byla fajna aplikacja łącza rożne radia, teraz używam tylko eska i rmf fm i tam zmieniam kanały
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do drukuWersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Tablet dla dziecka w R75
dukat11 Car-audio, nawigacje, radia CB 7 Czw Sie 16, 2012 20:59
dukat11



Forum Klubu ROVERki.pl  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | © klub ROVERki.pl
Hosted by NETLink