Forum Klubu ROVERki.pl :: Zakup druegiego auta na cz??ci .
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Zakup druegiego auta na cz??ci .
Autor Wiadomość
ARTUR1983 

Rover 75

WysÅ‚any: PiÄ… Gru 22, 2017 03:58   Zakup druegiego auta na cz??ci .

Witam

Czy jest jakie? prawne rozwi?zanie te kwestii aby zakupi? drugie auto NA CZ??CI i nie p?aci? OC?

My?la?em nad takim rozwi?zaniem ?e kupuje auto od polaka ,auta nie zarejestrowuje bo od razu sprzeda?em je za granice na wschód. Czyli mam dwie umowy swoja jako kupuj?cy i druga jako sprzedaj?cy.

Czy musz? tak czy siak zap?aci? podatek,a wcze?niej auto zarejestrowa? na siebie?

I gdzie dok?adnie sprawdzi? warto?? auta na podstawie której US wycenia samochód.

SPAMU¦

WysÅ‚any: PiÄ… Gru 22, 2017 03:58   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje klikniÄ™cie zwiÄ™ksza nasze szanse przeżycia ;)

House 

WysÅ‚any: PiÄ… Gru 22, 2017 12:20   

Tak jak mówisz. Kupujesz auto od jednego, nie rejestrujesz na siebie tylko od razu sprzedajesz na wschód, tablice ?ci?gasz, zg?aszasz w ubezpieczalni ze sprzeda?e? i auto zostaje dla Ciebie :D

Harry 

Cz?onek Zarz?du

SkÄ…d: ?ód?

Rover 200

WysÅ‚any: PiÄ… Gru 22, 2017 16:53   

Id? do US i powiedz?, jaka jest warto?? pojazdu

slax 
Klubowicz

SkÄ…d: Kamienica Szlachecka

Rover Coupe

WysÅ‚any: Sro Gru 27, 2017 14:31   

Teoretycznie jak masz na umowie nie wi?cej jak 1000zl to US Cie nie interesuje. Bynajmniej ja jak kupowa?em fury na graty, to u mnie w US to na mnie patrzyli z byka ze przylaz?em z autem za 1000z? i im g?ow? zawracam, upominali i?e w takim wypadku nie musz? ?azi? do US. Ale wiadomo jak jest, w jednym US machn? r?ka a gdzie indziej dostaniesz pó?niej kare. Tak?e wg. lepiej si? w US pokaza?. Co do Rejestracji i OC, trzeba popyta? na stacjach demonta?u, u nas mo?na si? dogada?, kole? zabiera papiery od auta, tablice i tabliczki znamionowe i dostajesz dokumenty potwierdzaj?ce kasacje, dalej ju? do WK zg?osi? demonta?. W moim przypadku, kupiony dawca mia? jeszcze sporo OC, wiec na spokojnie sobie rozebra?em, a z?omiarze przyjechali po w zasadzie go?a bud?, dosta?em normalnie papiery ?e auto zdemontowane, i z tym do WK.

AdaskoC 

SkÄ…d: Ciechanów

WysÅ‚any: Wto Sty 09, 2018 15:10   

House napisał/a:
Tak jak mówisz. Kupujesz auto od jednego, nie rejestrujesz na siebie tylko od razu sprzedajesz na wschód, tablice ?ci?gasz, zg?aszasz w ubezpieczalni ze sprzeda?e? i auto zostaje dla Ciebie

A za kilka lat dostajesz wezwanie i info o pope?nieniu przest?pstwa :)

Kup auto z zagranicznej stacji demonta?u pojazdów. Dostaniesz faktur? na cz??ci, auto b?dzie w przyzwoitym stanie. Z naszych krajowych to watpi? by? co? sensowego odzyska?. Auto na cz??ci to musi mie? przebiegu nie wi?cej ni? te 100-150 ty? km.

House 

WysÅ‚any: Wto Sty 09, 2018 16:36   

AdaskoC napisał/a:
A za kilka lat dostajesz wezwanie i info o pope?nieniu przest?pstwa

Tak s?ysza?em, ?e robi?, nikt si? nie chwali?, ?e dosta? jakie? wezwanie. Je?eli co? wi?cej wiesz na ten temat to napisz bo jestem ciekaw :mrgreen:

nanab 

WysÅ‚any: Wto Sty 09, 2018 18:45   

AdaskoC napisał/a:
Auto na cz??ci to musi mie? przebiegu nie wi?cej ni? te 100-150 ty? km.

No to powodzenia, chyba rzadko kto sprzedaje na cz??ci samochód który 2 czy 4 lat temu z salonu wyjecha?, nawet spalony i rozbity na kilka cz??ci bardziej op?aca si? do polski sprzeda? ?eby z niego ig?? zrobili :D

AdaskoC 

WysÅ‚any: Wto Sty 09, 2018 20:47   

nanab, siedzimy w tym interesie od lat. Wi?c nie musisz mi t?umaczy? jakie auta mo?na kupi? na cz??ci i jak z op?acalno?ci? tego jest :)

House, co chcesz wiedzie? wiecej? Dostali tacy handlarze w moich okolicach zarzuty. UFG sie do niektórych z nich przyczepi?. My?l? ?e tu bardziej dzia?a ?yczliwo?? ludzka, ni? organy pa?stwowe :)

Mo?na by pisa? i pisa?. Ale nie sa to sprawy na forum publiczne :)

Dawidfso 

WysÅ‚any: Sro Sty 10, 2018 06:57   

slax napisał/a:
Teoretycznie jak masz na umowie nie wi?cej jak 1000zl to US Cie nie interesuje. Bynajmniej ja jak kupowa?em fury na graty, to u mnie w US to na mnie patrzyli z byka ze przylaz?em z autem za 1000z? i im g?ow? zawracam, upominali i?e w takim wypadku nie musz? ?azi? do US. Ale wiadomo jak jest, w jednym US machn? r?ka a gdzie indziej dostaniesz pó?niej kare.

W przypadku auta kupionego < 1000z?, zysk który trzeba by?oby odprowadzi? dla pa?stwa,jest ni?szy ni? koszt ca?ego ,,post?powania" dlatego na 99% w ka?dym US powiedz? to samo ;)

nanab 

WysÅ‚any: Sro Sty 10, 2018 16:51   

AdaskoC, po prostu dziwnie to brzmi samochód pod 150 tys km na cz??ci jak to praktycznie nówka jest, no chyba ?e chodzi o licznikowe 150 tys, czyt. realne 650 tys :D

AdaskoC 

WysÅ‚any: Sro Sty 10, 2018 22:22   

nanab, jestem cholernie zapracowany. Inaczej bym opisa? troch? swoich racji :)

Napisz? tyle... Ja osobi?cie wiem ?e cz??? ludzi nie toleruje laktozy i nie biegam po mie?cie z transparentami i nie krzycz? "Je*a? Krowy!"

A Ty s?ysz?c/widz?c ?e kto? tam kr?ci liczniki, nie wrzucaj wszystkich do jednego wora i nie szerz herezji :) Fakt, jest kupa handlarzy na allegro którzy sprzedaj? szit z przelotami po 400 ty? bo kupi? to za 50-100 Funtów. My kupujemy tylko wybrane w porz?dnym stanie za co niestety trzeba te? porz?dniej zap?aci?.

Ma?o tego, trafiaj? si? sztuki z przelotami po (przyk?ad ostatniego auta z ma?ym przelotem) 22997mil rocznik 2003(14 letnie auto). Z reszt? u mnie w domu te? auta robi? po 3-4 ty? km rocznie.

nanab 

WysÅ‚any: Sob Sty 13, 2018 00:53   

AdaskoC napisał/a:

A Ty s?ysz?c/widz?c ?e kto? tam kr?ci liczniki, nie wrzucaj wszystkich do jednego wora i nie szerz herezji

Tylko ?e to nie jest "kto? tam", jaki? ma?y procent ogó?u :) W normalnym ?wiecie 20-letni samochód(je?li jeszcze je?dzi a nie sta? si? palet? ?yletek) z przebiegiem 400 tys km to nic niezwyk?ego, a takie same poni?ej 200 tys. to ma?y odsetek. Te co do nas trafiaj? i je?d?? u nas maj? odwrotn? proporcj?, wi?kszo?? niezale?nie od wieku 250 tys., a po 400tys mo?e procent populacji(szczerze mówi?c w ?yciu widzia?em tylko jedno og?oszenia z takim przebiegiem, podlinkowane w artykule o ekstremalnie wysokim przebiegu :p ). Widzia?em te? jak wygl?da samochód który ma realne 200 tys. przebiegu, mniej wi?cej tak jak nasze krajowe z 50 tys. na liczniku, po wysprz?taniu i umyciu wygl?da jak z salonu, ogromna ró?nica w porównaniu z naszymi 200 tys. Zdarzaj? si? z realnym przebiegiem, ale to u?amek ca?o?ci, rodzynek i ju? na pewno nie po okazyjnej cenie :)
Nie mówi? ?e wszyscy kr?c?, ale ci??ko znale?? po niskiej cenie samochód który ?rednio robi? po 5 tys km rocznie.

AdaskoC 

WysÅ‚any: PiÄ… Sty 19, 2018 17:09   

nanab napisał/a:
Nie mówi? ?e wszyscy kr?c?, ale ci??ko znale?? po niskiej cenie samochód który ?rednio robi? po 5 tys km rocznie

Je?li nie ma si? odpowiednich doj?? to fakt, nie kupisz. Takie auta rozchodz? si? "w?ród swoich". Praktycznie ka?de auta z ubezpieczalni, czy banku które mamy mo?liwo?? kupowania, rozchodz? si? w ma?ym kr?gu. Natomiast na aukcje lec? auta dla handlarzyków którzy klepi? z trzech jednego i takie dla typowego Kowalskiego na dojazdy do pracy. Taka szczera prawda :)

pietka 

SkÄ…d: Warszawa

WysÅ‚any: Sob Gru 29, 2018 18:12   

No w?a?nie to co w Polsce jest czynnikiem który trzeba zmieni?, to da? mo?liwo?? obywatelowi, aby posiada? auto, a nie by?o potrzeby jego rejestracji czy ubezpeczania. W wielu pa?stwach funkcjonuje takie prawo i ma si? ono dobrze- a w PL, trzeba da? nakaz, bo si? inaczej nie da.
Bo brak ubezpieczenia OC, to szereg nieprzyjemnych konsekwencji takich jak: https://wygodnie.pl/porady/co-grozi-za-brak-ubezpieczenia-oc

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu