Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam.
Od miesi?ca nie wychodz? spod samochodu. Doprowadzi?em go ju? do stanu dobrego. I teraz kilka pyta?:
1/ Po zaci?gni?ciu hamulca r?cznego nie ?wieci si? kontrolka informuj?ca o tym fakcie. Natomiast po przekr?ceniu kluczyka do fazy zap?onu pojawiaj? si? dwa b??dy "Anomalie AirBag" (na pewno nie w kierownicy, bo sprawdza?em i jest ok) oraz "Anomalie ..co? tam" wraz z czerwon? ikonk? wykrzyknika w kó?ku (jak r?czny) i nie wiem o co chodzi, bo - nowe klocki, nowe tarcze, nowe rozpieraki, nowe czujniki ABS, nowe czujniki zu?ycia klocków wjecha?y tydzie? temu. ABS dzia?a, elektroniczne sterowanie si?? hamowania dzia?a, p?ynu jest na max.
2/ Podczas remontu zawieszenia mechanior zauwa?y?, ?e poduszka "gruszka" jest rozerwana, rozcz?onkowana wr?cz w po?owie. I tu mam pytania - warto kupi? u?ywk? na allegro? Nówki wydaj? si? nieco inne i napisane jest, ?e pasuje równie? do Freelandera, co mnie nie przekonuje - gruszka wydaje si? wy?sza. I oczywi?cie pro?ba o porad?, jak zabra? si? do wymiany tego cudactwa, jakie? porady?
3/ Oczy?ci?em w weekend EGR - by?o oko?o 4mm sadzy. Doczy?ci?em go do perfekcji. Zawór chodzi ci??ko, ale wydaje mi si?, ?e to normalne. Nie?le trzeba by?o naciska? kluczem, aby go otworzy?. Jednak okaza?o si?, ?e kolektor dolotowy jest równie mocno zapaskudzony. I tu dwa pytania: jak skutecznie go oczy?ci?? - zala? olejem nap?dowym, pozatyka? otwory i zrobi? "shake shake"? Czy mo?e ten magiczny specyfik Liqui Moly do czyszczenia kolektorów? Da rad??
4/ Turbina - odnosz? wra?enie, ?e nie kr?ci tak, jak powinna. Co prawda nie ma ?wistów, gwizdów, czu?, ?e si? za??cza, ale wydaje mi si?, ?e nie ci?gnie jak powinna. Czyta?em na forum o jakim? "ci?gnie", które otwiera dop?yw do turbo. Czy dam rad? dosta? si? do tego z kana?u i przeczy?ci?? Jak powinno chodzi? to ci?gno?
5/ Tempomat - naprawi?em ta?m? w kierownicy - klakson i sterowanie radiem zacz??o dzia?a?. Tempomat natomiast nadal nie trybi. Rozp?dzam si? do 60km/h, wciskam przycisk na panelu - ?wieci si? zielona lampka na przycisku, ale ani na komputerze pok?adowym, ani na zegarach nie wskakuje ikonka w??czonego tempomatu. Sprawdzi?em czujniki pod peda?ami, cho? marny do tego dost?p, by?y "wyci?ni?te" do ty?u. Próbowa?em je dopcha? do peda?ów, ale w momencie zwolnienia peda?ów znów ucieka?y do ty?u. Jakies porady?
6/ Termometr zewn?trzny nie dzia?a. Na desce nadal wskazuje -30. Sprawdzi?em kable, wtyczk? i wydaje si? ok. Jak sprawdzi?, czy sam czujnik jest sprawny?
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Maj 2013 Posty: 1000 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon Mar 23, 2015 10:27
2/ Najlepiej kup now? poduszk?, ale musisz dowiedzie? si? od sprzedawcy, ?e poduszka na pewno jest do CDT.
Poduszki ró?ni? si? sztywno?ci? je?li chodzi o benzyn? i diesla.
U?ywanej na d?u?sz? met? nie warto, poniewa? nie wiadomo w jakim jest stanie - te? ma troch? km nalatane i mo?e si? okaza?, ?e ju? troch? zesztywnia?a i nie b?dzie t?umi? drga? silnika jak powinna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum