Wysłany: Pon Paź 29, 2007 13:19 [R45] Problem z silnikiem - proszę o rady
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
Witam
Kupiłem Roverka 45, 1.6 z automatem. Przebieg auta 68000km.
Od zakupu auta mineły 4 dni i pewnego dnia zauważyłem plame oleju pod prawym kołem.
Silnik odpaliłem po czym bardzo szybko wyłączyłem.
Zaglądnąłem pod maskę i okazało się że nie ma oleju w silniku, który to wyciekł przez zbiornik z cieczą chłodzącą.
Cały olej wywaliło przez ten zbiorniczek.
Czy ktoś miał taki przypadek?
Czy jest to pęknięta głowica czy tylko uszczelka?
A może jeszcze coś innego?
Proszę o rady bo nie wiem co mnie czeka...
pozdr
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Gru 31, 2010 15:40, w całości zmieniany 5 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 13:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Popraw temat zgodnie z zasadami kącika - znajdziesz je TU - wtedy czytający łatwiej znajdą Twój temat i pomogą.
Duża szansa, że to tylko uszczelka - dość częsta przypadłość silników serii K, ale zastanawia mnie, że wyrzuciło cały olej - przy uszczelce zwykle miesza się olej z płynem, ale nie wywala.
Jeśli piszesz o plamie przy prawym kole, to oprócz uszkodzonej uszczelki pod głowicą szukałbym jeszcze pękniętych przewodów lub uszkodzeń w układzie chłodzenia.
Zresztą wydaje mi się, że olej z płynem zatkałby zaworek w zbiorniczku wyrównawczym, wzrosłoby ciśnienie i rozadziło gdzieś układ chłodzenia.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Przychodzi mi do głowy jeszcze źle założony/uszkodzony filtr oleju lub uszkodzona pompa oleju, ale to łatwo zdiagnozować - na kanał i zobaczyć skąd wzięła się plama pod autem.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Olej zmieszał się z płynem chłodzącym i wywaliło tą mieszankę przez zbiorniczek.
Silnik wygląda że jest czysty, ani śladu oleju.
Tylko i wyłącznie syf jest wokół zbiorniczka, gdy odkręciłem wlew zbiornika chłodzenia dalej mi wypływał intensywnie ten płyn.
Jeszcze tylko pytanko, czy uszczelka firmy Elring za 150zł to dobry wybór?...
biorąc pod uwagę nowy typ uszczelki proponowany przez kolegę piter34 to mało trafiony pomysł z kupowaniem Elringa (do poczytania na temat proponowanej uszczelki masz przyklejony temat TUTAJ )
choć przyznam Ci się od razu, że do niedawna osobiście innej niż Elring bym nawet nie szukał ...
natomiast w odpowiedzi na konkretnie zadane pytanie: jeżeli zdecydujesz się jednak na uszczelkę Elringa to cena w porównaniu do jakości jest nawet bardziej niż OK
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Strasznie mi zamieszałeś z tą ostatnią odpowiedzią.
Więc spytam w ten sposób, czy uszczelka Elringa to jest nowy typ, czy stary typ uszczelki?
Do wyboru mam jeszcze uszczelkę firmy AJUSA za 176zł.
A może ktoś mi napiszę gdzie we Wrocławiu dostane uszczelkę nowego typu?
Pozdr
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 11:55
Na jutro będę miał takie uszczelki nowego typu
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Hmmm
No kupiłem to auto jako 1.6, ale też nie mogłem znaleźć nigdzie takiego silnika z automatem, więc trochę się zdziwiłem
Nr silnika to 18K4FL49 ...... he czyżbym miał 1.8?
Pokrywa na silniku roverka, a uszczelka spod głowicy wygląda jak ta starego typu z rovera.
To jaki ja mam wkońcu silnik:)??
Samochód był sprowadzony z Francji, a na francuskich briefach nie jest napisana pojemność tylko moc, w tym wypadku jest wpisana moc kategorii 8.
He ciekawe mam auto:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum