Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pon Gru 10, 2007 18:56
Siwek, proszę Cię, zadaj sobie choć trochę trudu i przeczytaj zasady kącika "Usterki i porady techniczne" i zobacz jak wygląda poprawny tytuł. Po drugie, nie rozpoczynaj nowego wątku jak sprawa dotyczy ciągle tej samej usterki tylko kontynuuj w tym co już zacząłeś, bo się robi śmietnik i w ogóle trudniej Ci wtedy pomóc. Scalam do odpowiedniego tematu.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 10, 2007 18:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
odebrałem wczoraj auto od mechanika powiedział ze grzeje jak jeżdzil dziś jeżdziłem nim powietrze jest zimne nadal niegrzeje przewody do nagrzewnicy są ciepłe górny przewód od chłodnicy do silnika jest też ciepły a dolny zimny i wysadza płyn zbiornikiem wskazówka temperatury raz rośnie raz spada w czasie jazdy już niewiem co jest badali silnik czy przepuszcza dwótlenek wegla jest ok czy mogli żle złorzyc głowice czy co? przepraszam za błedy bo juz mam dość
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sro Gru 12, 2007 23:32
Z tego co widzę mechanik musiał coś poskładać na odwrót. Moja rada - otwórz rave, znajdź rysunek z układem chłodzenia Twojej wersji, wydrukuj i gnaj z tym do mechanika. Niech poprawi co zepsuł. Nawet zadałem sobie trochę trudu i wkleję Ci coś na zachętę:
korek powinien utrzymywać w układzie ciśnienie rzędu 1 bar ponad ciśnienie atmosferyczne. nie mniej i nie więcej
jeśli będzie mniej, to przy normalnej pracy płyn będzie się gotował, a jeśli wiecej to może porozsadzać węże
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
jesli u mnie silnik w 125p (rover) jest bardzo goracy to poluzowanie korka powoduje podnoszenie sie plynu w zbiorniczku
co ciekawe zeby tak sie dzialo w roverze, to silnik musi byc bardzo goracy plus jeszcze uzywanie klimy
ja bym powiedzial ze to normalny objaw
bo wtedy spada cisnienie i plyn jesli jest bardzo goracy to zaczyna sie gotowac
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
ok wszystko się zgadza ale ja dziś odkręciłem korek i płyn wysadza a wąż jest twardy ten, górny co idzie od chłodnicy do silnika górny , ale już grzeje nie wiem co zrobili że grzeje ale mam dylemat co jest z tym płynem że tak wysadza po przejechaniu zaraz odkręcam i tak jest to jest rower 416 v 16 si pozdrawiam
[ Dodano: Nie Gru 16, 2007 19:49 ]
Morze ktoś posiada orginał przewód ten górny co idzie od chłodnicy do silnika , kupił bym bo w mojej miejscowości niema jak pisałem to jest rover 416 si v 16 benzyna
Co do podnoszenia się płynu, to on tak robi jak jest bardzo ciepły. Nie należy bardzo szybko odkręcać korka. Jak odkręcisz z wyczuciem, to płyn nie powinien się podnieść.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
sprawdziłem są ok ale przejechałem 5 km i dotykałem chłodnice jest zimna a czemu mechanik twierdzi że termostat się musi otworzyć dopiero będzie gorąca
najpierw plyn krąży w tak zwanym malym obiegu, termostat jest wtedy zamkniety, stopniowo plyn sie rozgrzewa i termostat sie otwiera, wtedy goracy plyn trafia do chlodnicy,
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Witam was przegnałem auto dzisiaj pare kilometrów , temperatura poszła na maksa i przestał grzać , mechanik wyjoł termostat i to samo , poradziłem się innego powiedział że przy kolektorze jest taki plastikowy wężyk tak zwany , klucz wodny on idzie do zbiorniczka , ten wlot jest do głowicy przedmuchał mi mój mechanik płyn poszedł w jedną stronę a w drugą nie jak dmuchał sprężarką ,. Jaką to spełnia rolę ? czy tędy wypych ciśnienie a jak jest ten kanał zapchany to wtedy niema gdzie iść i pęcznieją przewody nie wiem morze ktoś wie ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum