Przeczytaj zasady tego kącika i zmień temat na zgodny z nimi (użyj przycisku "Edytuj" przy pierwszym poście w tym temacie) - to pozwoli łatwiej znaleźć Twój temat osobom znającym się na Twoim modelu - niektórzy zaglądają tylko do tematów dotyczących modelu, na którym się znają.
Poszukaj innych wątków o uskodzeniach komputera, a potem zmień mechanika.
Jakie są objawy?
Komputery w Roverkach to część bardzo mało awaryjna, a w 99% przypadków, kiedy pseudomechanik mówi, ze "zepsuł się komputer i trzeba wymienić" to wina pilota od alarmu, alarmu, immo, kopułki, palca, świec, pompy paliwa, wtryskiwaczy lub akumulatora.
W historii grupy były chyba 2 awarie komputera na kilkadziesiąt diagnoz pseudomechaników...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
dokładnie to było tak:
pierwotnie miały byc wymienione przewody do parownika i przewody wysokiego napiecia (do świec i kopułka) bo samochód wogóle nie chciał zaplić. Później okazało sie ze padniety jest tez moduł zapłonu ( tym zajmował sie elektronik) i za pomoca sprzetu stwierdził ze padł komputer ( niestety). Ale jak sie okazało najprawdopodobniej przyczyną uszkodzenia tych kabli, modułu i komputera było zalanie silnika przez deszcz bo mechanik u którego dokonywałem wymiany przewodów do parownika zostawił otwarta klapa od silnika i deszcz go zalał.
Stwierdził to elektronik który to naprawiał bo wszedzie była wilgoć i powiedział ze to jest najprawdopodobniej przyczyna.
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 17:39
czy jest iskra ?, co te elektroniki wymyślą ostatnio nawet przyjechało auto na pilota i osioł elektronik powiedział też że komputer się zepsuł i że pilot jest ok , po dopisaniu pilota maszyna paliła, a tak poza tym widziałem auta które były po powodzi i po wymianie oleju świec i kabli paliły, elektronika jest w obudowie i naprawde ciężko jest ją tak uszkodzić żeby nie odpalił, podstaw inny aparat zapłonowy i zobacz wtedy , a poza tym zapytaj się czy odczytał cody błędów.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
--------------------------------------------------
dopisek od moderatora:
Mateusz666 jeśli chcesz, by temat nadal funkcjonował i nadal chcesz uzyskiwać
odpowiedzi na swoje pytanie to popraw proszę nazwę tematu na
obowiązującą na naszym forum (użyj funkcji w swoim pierwszym poście) ...
... a wystarczyło przeczytać TO
--------------------------------------------------
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
tak, jest iskra samochód pali normalnie, aleelektronik stwierdził ze z kompuitera nie dochodzi jakis impuls i grzeja sie kable na styku modułu zapłonu.
Masz wtrysk PGM-FI - przeczytaj w naszym FAQ Technicznym na stronie o samotestowaniu tego modułu i je przeprowadź - jest opis i zdjęcia.
I popraw temat, proszę.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Witam!
Chłopaki troche kolega nagmwatwal. jestem poprzednim wlascicelem tej 623 i dzis zadzwonil do mnie jej obecny Wlasciciel. chcac pomoc trzeba wiedziec jak to sie stalo. jakis kretyn zostawil ją z otwartą maska na caly dzien na deszczu i wsyztko zalalo!!!!! ktos to probowal naprawic ale nie dal rady i Pan szukal serwisu, poradzilismy ROVERki.pl bo to niezwyciezony bastion Roverkow. auto podobno odpala ale grzeje sie modul zaplonowy (tak wynika z rozmowy) MATEUSZ666 jak mozesz opisz dokladnie co sie stalo co zrobiles co wymieniliscie i co bylo robione przy aucie to ułatwi Chlopakom pomoc. Pozdraiwam i niech furka wraca do zdrowia!!
jestem poprzednim wlascicelem tej 623 i dzis zadzwonil do mnie jej obecny Wlasciciel.
Widzę, że to już kolejny posiadacz "mojego" 623 jest na forum!!
hehehehe i pewnie nie ostatni szkoda ze ktos go tak potraktował ale badzmy dobrej mysli tego auta sie nie da zajezdzic ( na liczniku juz pewnie grubo ponad 300tys km)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum