Wysłany: Pią Lis 30, 2007 18:43 [R620] Problem z impulsatorem
Typ: Ti Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Witam.
Mam uszkodzony impulsator (część elektroniczną odpowiedzialną za pracę licznika kilometrów i prędkościomierza). Zakupiłem już nowy (używany) do tego modelu ale okazało się, że nie pasuje (mój silnik jest z końca 1995 roku a zakupiony impulsator pochodzi z autka z 1996 roku).
No i mam problem, bo ciężko jest zdobyć tę część z modelu 620TI z 95roku
Podobno mogą pasować impulsatory z innych modeli (co zwiększyłoby możliwość trafienia tej części) tzn. 620DI (94-95r), 220 coupe TI lub 800 TI. Czy ktoś mógłby potwierdzić tę opinię?
Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 22, 2011 23:28, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 18:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
skoro masz silnik T to powinieneś mieć taką samą skrzynię jak w dieslach, czyli PG1
stąd myślę, że od diesli powinien impulsator pasować, a na pewno od innych Ti
albo ewentualnie starszych GSi, ale to chyba jeszcze trudniej znaleźć
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
skoro masz silnik T to powinieneś mieć taką samą skrzynię jak w dieslach, czyli PG1
stąd myślę, że od diesli powinien impulsator pasować, a na pewno od innych Ti
albo ewentualnie starszych GSi, ale to chyba jeszcze trudniej znaleźć
Dzięki
A do którego roku produkowana była wersja oznakowana DI (nie SDI)?
to nie jest kwestia roku
w przypadku R600 to kwestia wyposażenia
OK.
Różnice w modelach I, SI, SLI są dla mnie oczywiste.
Nie miałem pewności co do DI i SDI. Myślałem, że w pewnym momencie Rover zmienił "cosik" w tym modelu zmieniając jednocześnie oznakowanie.
A jak się mają do siebie wersje TE i TI (obydwie występują w wielu różnych konfiguracjach wyposażeniowych i czasami dwa tak samo wyposażone auta oznakowane są zarówno TE jak i TI)?
Ficek33, nr części to TXG100220. Ten impulsator był też stosowany w R820Si oraz R800Ti, a także 620SDi/Di.
Dziwne, bo w EPC jest napisane, że stosowano go od nr VIN BM246797, ale nie napisano co było wcześniej...
Do tego mamy jeszcze przetwornik impulsów YBE100520, który był w MGF oraz R200/400/800 (w EPC nie wyróżniono konkretnych silników).
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Ficek33, nr części to TXG100220. Ten impulsator był też stosowany w R820Si oraz R800Ti, a także 620SDi/Di.
Dziwne, bo w EPC jest napisane, że stosowano go od nr VIN BM246797, ale nie napisano co było wcześniej...
Do tego mamy jeszcze przetwornik impulsów YBE100520, który był w MGF oraz R200/400/800 (w EPC nie wyróżniono konkretnych silników).
Dziękuję.
Mam nadzieję, że nowo zamówiony towar będzie pasował.
MAm roverka 620 SDI 1999 r i u mnie słabo dział wskaznik predkosci albo nie działa albo przeleci za 230 i go przekręci i pózniej po jakims tygodniu go podniesie i wskoczy i działa poprawnie .Kilometry pokazuje dobrze .Obrotosciomierz tez oki
I teraz pytanie .Czy wymiana jego wiąze się ze zdjęciem skrzyni biegów tak jak to jest opisane w technicznym FAQ
Czy jak tak działa jak opisałem trzeba wymienic czy moze problem lezy gdzies indziej np w oleju w skrzyni biegów (skrzynia działa poprawnie)
To moze pytanie numer dwa .Jak sprawdzic stan oleju w skrzyni biegów???
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 14:26
Cytat:
Nawet sciągnąłem i wydrukowałem ale niestety nic nie widac jest strasznie zamazane
Trochę dziwne, bo ja widzę doskonale. Wysyłam Ci zatem ten obrazek, a nawet dwa na maila podanego w profilu, a jeżeli dalej będzie kiepski to poszukaj go w RAVE.
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 19:39
piter34 napisał/a:
Ficek33, nr części to TXG100220. Ten impulsator był też stosowany w R820Si oraz R800Ti, a także 620SDi/Di
Obawiam się że wkradła się mała pomyłka symbol TXG100220 to część mechaniczna napędu szybkościomierza i w tym faktycznie tkwi różnica a co do samego impulsatora (części elektronicznej o której pisze Ficek) to pasuje YBE100520
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Jak działa obrotościomierz i kilometry a predkosciomierz raz działa a raz nie i widac ze na dołoach on tez lekko podskakauje (wskazówka prędkosciomierza)to :
Podobno niekiedy jest tak ze ten czujnik przy skrzyni sie odpina ?
Gdzie on jest
Moze jakies zdjęcie ktos ma
Bo szukałem i nie moge znalezść
Pomógł: 28 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 564 Skąd: Wysokie Mazowieckie
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 12:13
Poniżej masz 2 fotki. W ręku mam impulsator wykręcony z mojej starej skrzyni. Jest razem z pompką. A na zdjęciu w skrzyni biegów masz go jeszcze wkręconego na swoim miejscu. Ale ten jest bez tej pompki. Z tego co się dowiedziałem w nowszych nie było.
Co do problemu proponuję najpierw dokładnie sprawdzić kabelki i kostkę. Czy wszystko łączy. I współczuję bo dojście będzie nie ciekawe....
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: silesia
Wysłany: Czw Sty 12, 2012 23:54
przepraszam, ze odgrzeje, ale czy uszkodzony impulsator objawia sie calkowitym brakiem reakcji wskazowki lub jej przerywaniem czy moga byc inne objawy? dzisiaj zaczela mi wariowac wskazowka i potrafi skoczyc wielokrotnie nawet do 200 jadac powiedzmy 80 zauwazylem, ze glownie dzieje sie to podczas lekkiego trzymania "gazu". przy zwalnianiu jest stabilna i przy szybkim przyspieszaniu rowniez nie zauwazylem skoskow. raz na postoju pokazala przez moment 40, po czym spadla na 0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum