Też stawiam na uszkodzony terostat.
To że w zimnej wodzie się zamyka a w ciepłej otwiera nie oznacza, że jest dobry. Trzeba by wprowadzić laboratoryjne warunki żeby to sprawdzić. Termostat otwiera się i zamyka w ściśle określonym przedziale temperatury, w każdym typie silnika innym, więc takie domowe testy niczego nie dowiodą.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 567 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sty 05, 2008 18:12
Ja sie podlacze do pytania, tylko ze troche inaczej ono bedzie brzmialo niz w temacie:P Czy jesli nawiew dosc slabo dmucha to jest to wina wiatraka? I czy jak bede chcial wymienic termostat to znaczy ze musze zlac plyn chlodniczy, tak?
To że w zimnej wodzie się zamyka a w ciepłej otwiera nie oznacza, że jest dobry
oczywiscie, ale przeczytales pewnie zalacznik z mojego posta
tam sa podane temperatury przy jakich ma sie rozpoczac otwieranie wiem ze nie konkretnie dla tego silnika
Zientas napisał/a:
Trzeba by wprowadzić laboratoryjne warunki żeby to sprawdzić.
ze co to w silniku musza byc wlasnie takie warunki ze to wszystko dziala
jesli garnek z woda plus termometr to dla Ciebie laboratoryjne warunki to OK
Zientas napisał/a:
Termostat otwiera się i zamyka w ściśle określonym przedziale temperatury, w każdym typie silnika innym, więc takie domowe testy niczego nie dowiodą.
te temperatury sa wlasnie podane, a my rozmawiamy o silnikach rovera
wiem ze moj plik odnosi sie do 1.4 Serii K
wiec temp dla 600 trzeba poszukac w rave
nawet gdyby te temperatury sie troche roznily to nie wprowadza az takiego wadliwego dzialania silnika
takie objawy powoduje juz ewentualne skrajne uszkodzenie termostatu takie jak opisal String
[ Dodano: Sob Sty 05, 2008 18:53 ]
Kamil Luczak napisał/a:
czy jak bede chcial wymienic termostat to znaczy ze musze zlac plyn chlodniczy, tak?
no oczywiscie, spora czesc wyleci
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Pomógł: 27 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 638 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 12:50
Brt napisał/a:
String, czyli widzę, że wszystko OK
Tak oczywiście
Zrobiłem małą przebieżkę samochodem i wszystko jest super. Nadwyżka płynu ze zbiorniczka wyrównawczego zeszła do układu, wszytko się ładnie rozgrzało. Nie pamiętam czy od nowego tak szybciutko wchodził na właściwą temperaturę i tak ładnie grzał. Miód - malina.
Ceną (oprócz wkładu finansowego) jest pracowicie spędzona sobota oraz pozdzierane ręce - bo żeby wymienić termostat, to normalnie trzeba mieć zapędy ginekologiczne.
Ad Rem - BRT wielkie dzięki za radę i sorry za niepokojenie
Pozdrawiam
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nic mi nie pozostalo jak wymienienie tego termostatu z tego co mi sie udalo wywnioskowac. Jutro bede zamawial albo na necie albo jak bedzie przystepna cena to umnie w jakims sklepie.Jak mi sie uda wymienic to napisze(ale pewnie troche czasu minie).
_________________ "...Ja Żyje Jak Chce I Nic Nie Muszę Bo Mam Czystą Dusze...."
Witam
STRING napisz, ile kilometrów musisz przejechać żeby wskazówka wskoczyła na niebieskie pole? Zauważyłem u sibie,że przy ustawieniu pokrętła na zimne powietrze nagrzewa sie szybciej.
Pomógł: 27 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 638 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto Sty 08, 2008 08:34
Niebieskie pole? Nie mam takiego
A przyznam się szczerze że nie wiem po ilu kilometrach podnosi mi się wskazówka. Na pewno po przejechaniu 10km mam już ciepło w samochodzie i wskazówka siedzie w połowie skali - więc wszystko OK
A odnośnie pokręteł ciepło - zimno przeczytaj ten wątek.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wczorajszego dnia wymienilem termostat.Efekt wrecz nie samowity.Bardzo sie ciesze z tego zakupu.
A w jakiej pozycji prawidlowo powinna być wskazowka temp?bo tak na moje oko jest troche wyzej nic powinna(choc stwierdzic tego nie moge gdyz 1 raz od dawna widze full auto nagrzane).
_________________ "...Ja Żyje Jak Chce I Nic Nie Muszę Bo Mam Czystą Dusze...."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum