Wysłany: Wto Sty 29, 2008 17:13 [R75] Jak to (rolka napinacza)wymienić?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam
R75 2.0 CDT 2000r. mam następujący problem. Świszczy (rzęzi) mi rolka od paska ,nie wiem czy to się nazywa rolka napinacza czy nie w każdym bądź razie chodzi o tą rolkę (patrz zdjęcia). Wygląda na to że się wysunęła lub jest obluzowana - świadczy o tym ślad po pasku. (nie wiem jak ona wygląda w całości).
Czy aby wymienić tą rolkę trzeba wyciągać silnik ? Bo miejsca nie jest za wiele. (nie wiem jak długa jest tam śruba). A może to jest nakrętka??
Proszę o poradę.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Gru 03, 2010 18:38, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 17:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Gru 2007 Posty: 122 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 17:49
Witam
Jesteś pewnien na 100% ze to ta rolka??
Mi tez sie wydawało że to ona a okazało sie iż to te dwie dolne.
Jedyne dojscie do tych dolnych i chyba tej górnej to wymontować sprężarke od klimy i alternator od dołu przynajmniej jak tak robiłem bo mi padł alternator i przy okazji wymieniłem te dwie rolki. Natomiast ta górna o którą tobie chodzi okazała sie w idealnym stanie a przejechałała już 277 kkm
Nie jestem pewien na 100%. Ale podejżewam że to ona ponieważ jak świszczy to wyraźnie widać że jest ona pod kątem tak jakby się kosowała. Ponadto czuć mocno pasek.
Orientujesz się jaka długa jest ta śruba??
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 18:05
Obydwie rolki są takie same ,różnią się szczegółem (śrubą)
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 18:14
Da się nie ma problemu w najgorszym wypadku odkręć/zdejmij koło pasowe , a najlepiej później wykręcić cały napinacz on jest przykręcony na dwie śrubki
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 18:24
Jeżeli udasz się do sklepu to powiedzą tobie że występuje razem z napinaczem ale da sie to przeskoczyć z tego co wiem to nie ma tego w zamiennikach a oryginał ok.300 zł
Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Gru 2007 Posty: 122 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 18:54
Nie wiem czy aby napewno o tą chodzi ale mój mechanik po cenie hurtowej oferował mi za jedną 107 zł a drugą 130 zł nieznam 3 i nie wiem która to która.
Wysłany: Sro Sty 30, 2008 07:09
Ja się sugerowałem że ty masz silnik KV6 a Ty masz diesla to zmienia postać rzeczy , sprawdź przede wszystkim koło pasowe czy się nie oberwało ponieważ to jest stały problem w tych silnikach , jak się oberwie to siepie pasek i są takie piski jakby od napinacza.Ta rolka i sam napinacz raczej rzadko się zużywają koła pasowe niestety częściej.
czy ktos wie czy pasek ma byc tak na tej rolce jak teraz jest? czy pasek nie powinien byc po srodku rolki, z jednej strony pasek wystaje za rolke ok. 2mm, dopiero co wymienione byly chyba wszystkie rolki, na fakturze pisze "kolo nap. paska pk bmw 3,0D 94-" chyba inna zamontowal mechanik i dlatego tak wystaje pasek, czy u was tez ta rolka tak wyglada?
czy to kolko pracuje jak napinacz czy one jest stale?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum