zakładam, że czytałeś to:
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#55
co do działania i programowania (masz wersję z programatorem ) to chyba instrukcja obsługi będzie najlepsza.
jak nie masz sterownika w podłokietniku to webasto włączy sie automatycznie gdy tem spadnie po niżej 5 st.Bez sterownika webasto działa tylko przy pracującym silniku i ma za zadanie przyspieszenie nagrzania płynow w silniku, a tym samym szybciej nagrzewa sie kabina pasażerska. Pozdrowienia.
jak nie masz sterownika w podłokietniku to webasto włączy sie automatycznie gdy tem spadnie po niżej 5 st.Bez sterownika webasto działa tylko przy pracującym silniku i ma za zadanie przyspieszenie nagrzania płynow w silniku, a tym samym szybciej nagrzewa sie kabina pasażerska. Pozdrowienia.
Nawet jeśli jest sterowanie w podłokietniku(lub gdziekolwiek w innym miejscu) to też włączy się automatycznie gdy temperatura jest poniżej 5 st.
Witam
dzisiaj zacząłem sprawdzać webasto po raz drugi. Wcześniej robiłem błąd podczas podawania 12v, ponieważ nie podłączyłam kabla tylko dotykałem na kilka sekund. Dzisiaj odkryłem, że bezpiecznik F8 był spalony. Po wymianie i podłączeniu 12V na odpowiedni pin Webasto zaczęło szumieć i zasysać powietrze. Szumiało tak z 1,5 - 2 min. i przestało. Nie odpaliło, nie było czuć paliwa. Teraz pomyślałem, że próby przeprowadzałem, na nie uruchomionym silniku (webasto automatyczne w cdt), czy wteguy może się nie uruchomić???
Pozdrawiam
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Sro Lut 20, 2008 23:32
przytrzymaj dłużej 12V mi (mam nadzieje ze nie tylko) webasto na poczatku odpala dosć głosno - szumi jakis wentylator, potem jakby sie wyłączało aby powoli sie "wkręcać na obroty" tak ze jak Ci odpaliło to wydaje mi sie ze wystarczy zebyś dłużej poczekał, tak z 5min
A jak się ma sprawa z webasto w lecie? Czy postojowym ogrzewaniem można też schłodzić nagrzane auto? Czy nie używane webasto w lecie może mu jakoś zaszkodzić? Wybaczcie za te może dziwne pytania,ale ciekawi mnie to
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum