Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 07:06 [R 220sd 96r] duży problem z odpalaniem
Od jakiegoś czasu pojawiają się kłopoty z odpalaniem mojego Roverka Elektryk stwierdził,że winny jest akumulator,więc go podładowałem i było dobrze parę dni a potem znowu lipa Dzisiaj rano próba odpalania zakończyła się niepowodzeniem widać,że świece się nagrzewają,ale po przekręceniu kluczyka słychać tylko charakterystyczne"tykanie"(jakiś przekaźnik?)ale silnik jakby nie miał siły ruszyć
Najgorsze jest to,że na taką sytuację byłem przygotowany(miałem naładowany drugi akumulator)jednak po wymianie baterii,po przekręceniu kluczyka zero reakcji!(następnie włożyłem znowu stary akumulator,bo nie był jeszcze rozładowany,ale nadal zero reakcji)
Czy ktoś miał podobny problem,lub jest w stanie mi pomóc z nim?? Czy to może być wina rozrusznika,lub alternatora??
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 07:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeżeli przekrecasz kluczykiem i rozrusznik kreci nie przywieszajac sie to jest ok, w alternatorze zmierz napiecie jakie podaje po odpaleniu autka. Cykac to cyka pewnie pompa jezeli masz elektryczna, a jak nie to przekaznik swiec zarowych - czy grzeja sie dlugo czy okolo 4 sek?
świece grzeją się ok3-4sekundy.Mam pompę mechaniczną,więc to przekaźnik świec tak"cyka"A rozrusznik własnie NIE kręci normalnie,tylko sprawia wrażenie strasznie "zamulającego".I przy tym"mulącym"kręceniu rozrusznika słychać również ten przekaźnik świec.
Jeśli można chciał bym się podpiąć pod temat. Mam podobny problem ale sądzę ze nie akumulator tu jest problemem ponieważ elektryka jest ok. Dzis rano prubowałem go odpalić i tylko slyszałem takie "pyk" po prawej stronie, na przeciwko fotelu pasarzera. Na szczęście odpalił jak otworzyłem maske i nią trzasłem
Czy macie jakieś pomysły co może być nie tak ?
A tak pozatym posiadam Rovera 200 '98 silnik 1.4 ta mocniejsza werjsa
u mnie jest też słyszalny "cykanie"w tym samym miejscu.Jak przestanie padać to lecę uzbrojony w miernik mierzyć upływ prądu przy wyłączonym silniku.Trochę sie naczytałem i najwięcej wskazówek dotyczyło 2 elementów:przewód masowy(niewłasciwie zamontowany,poluzowany itp.)oraz rozrusznik.Można też tutaj:http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=25639&highlight=rozrusznik poczytać o podobnym problemie
Mogą zawieszać sie sytyczniki-szczotki w rozruszniki jesli za mocno lub za lekko dokręciliście kabel masowy, pamietajcie dokręcając go trzymajcie go w jednej pozycji i dokręcajcie z umiejętną siłą
rozumiem,że chodzi o przewód masowy zaraz przy akumulatorze?myślę,że on zawsze powinien być dość mocno dokręcony,żeby nie było problemów z przepływem prądu.
Hmm...a jaki jest sens próby odpalania diesla bez nagrzania świec,bo nie rozumiem?...
Przy odpalaniu ZAWSZE mam wyłączone wszystko,co tylko możliwe...przed chwilą próbowałem odpalić mojego Roverka...zaskoczył dopiero za 4 razem po dość długich kręceniach rozrusznikiem;/A przy 3 próbie po przekręceniu kluczyka nie było żadnej reakcji;/ ehh...
No więc pierwsza próba odpalenia bez grzania świec zkaończona niepowodzeniem(objawy jak wcześniej,czyli straszne mulenie rozrusznika-takie odnoszę wrażenie)Druga próba-auto odpaliło.Po momencie go zgasiłem i następne próby udane(jednak świece tak czy siak się już nie nagrzewały,bo pewnie były wystarczająco ciepłe?)
[ Dodano: Czw Kwi 17, 2008 18:41 ]
No i po godzinie postoju powtórka.Zero reakcji na przekręcanie kluczyka wszystko się wyświetla to co powinno,świece się niby nagrzewają i lipa....:( Słychać tylko owe "cykanie"pod konsolą przed fotelem pasażera.Eh...Mi to wygląda najbardziej na popsuty rozrusznik...może ma ktoś jeszce jakieś pomysły??
Może tulejki w rozruszniku ( o ile takowe sa) sa juz tak wytarte, że rozruszik cięzko kręci. Chociaz jak przekaznik pyka, a rozrusznika nie daje rady krecic, to oznaka że akumulator jest juz słabiutki.
No więc już dzisiaj po naprawie-w rozruszniku coś się aż stopiło,i coś do tego nie stykało;p wiem wiem,lakoniczne wyjaśnienie,ale ucieszony naprawionym Roverkiem nie wnikałem w szczegóły
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum