W moim R 420 Di stojąc przodem do auta przed maską mam w kolejności: wentylator klimatyzacji po lewej stronie w okolicach klaksonu, chłodnica klimatyzacji, chłodnica wody i wentylator chłodnicy wody umieszczony centralnie (chłodnica ma specjalne wejście na dół wentylatora i odpowiednie gniazda z nakrętkami na wentylator u góry), później już jest termostat i silnik. Wymieniałem ostatnio chłodnicę wody i jestem tego pewny. Moje gg 6932786,przeważnie jestem niewidoczny ale pisać można to się odezwę.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 08, 2008 15:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
no i kupiłem dwa wentylatorki na przrzód, a tamten z tyłu od wody zdjąłem efekt ??przy włączeniu a/c obydwa pięknie sią włączają, węc jest szansa, że klimka będzie działać o ile sprężarka nie zawiedzie albo inne podzespoły wczoraj byłem na sprawdzeniu szczelnośc i rurka dziurawa ale dałem dziś do pospawania i w poniedziałek próba generalna z napełnieniem. chciałem roverka zagrzać żeby wentylator wody się włączył, ale nie dałem rady. wskażnik do połowy i ani rusz dalej. więc z czujnika wody kabelki na krótko połączyłem i wentylatorek prawy na drugim biegu elegancko się włączył. no i to tyle. w poniedziałek napiszę czy klimka zadziałała. aha wentylatory z chłodnicą kosztowały mnie 390 zł z przesyłką jakby ktoś potrzebował takiego info.
pozdr.
chciałem roverka zagrzać żeby wentylator wody się włączył, ale nie dałem rady. wskażnik do połowy i ani rusz dalej.
taaa, w dieslach to normalne
to albo rover świetnie rozwiązał chłodzenie silnika, albo włożył lipne wskażniki i my nawet nie wiemy, a nam się silniki gotują . no ale dopuszcam opcję pierwszą, tylko po co wentylator chłodzenia wody skoro się nie włącza, bo nie ma potrzeby:?: ale jeżeli w dieslach to normalne to dlaczego
no i klima naładowana, szczelność ok, ale sprężaka nie chce się włączać na krótko chodzi i chłodzi aż miło, ale po próbie uruchomienia czy samochód zimny czy rozgrzany nie chce sią włączyc. tylko wentylatory lajtowo na pierwszy bieg się włączają, prawie ich nie słychać, a sprężarka nie chce. raz podczas jazdy zaskoczyła. wtedy wentylatory od razu na 2 bieg się włączyły i niby wszystko ok, ale za jakiś czas znowu to samo nie chce się włączyć. na krótko wszystko spoko, elektromagnes słychać załącza, a z przycisku zero. coś jakby po drodze nie pozwalało!!??!!?? czy ktoś miał taki przypadek????
oootak wątków o klimie w dieslach jest kilka. Najczęściej pada czujnik temp oleju. Wystarczy go zewrzeć i klima rusza, ale mogą też być inne przyczyny. W RAVE jest schemat elektryki klimy. Na jego podstawie można przeglądnąć cały układ i znaleźć przyczynę
zgadza się kolego!!!!!!!!!!! jednak to ten czujnik. po ominięciu klima działa!!!!!!!! czy ten czujnik trzeba wymieniać czy całkiem go ominąć???w życiu czegoś takiego nie widziałem w samochodach. czujnik temp. oleju hmm...przecierz są wiatraki i chłodzenie wody to nie wystarcza??? jeszcze czujnik rover włożył. chyba że czujnik ten pełni bardzo ważną rolę to oczywiście wymienię go. czy może ktoś napisać jak sami robiliście i ewentualny koszt tego czujnika
pozdr
na szrocie przy okazji zapytałem i mieli za kilkadziesiat PLN, a czy nowy jest do dostania to nie wiem. Jesli już to moze na www.tomateam.pl, ale nie szukałem
wczoraj sprawdzałem i nie ma. mówisz żadnych podejżanych zachowań nie zauważyłeś???na razie mam zmostkowane i klimka pięknie działa tylko żeby nic nie wybuchło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum