Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 18:08 [R75] Olej w wodzie
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post, więc chwila dla mnie szczególna.
R75 2000 użytkuje od ponad roku właściwie bezproblemowo (normalne awarie - wentylator itp. oczywiście przechodziłem i pokonałem dzięki FORUM). Jednak moja dzisiejsza awaria nie była chyba nigdy opisywana na forum.
W zbiorniczku wyrównawczym chłodnicy znajduje się olej. Znam oczywiście najprostszą odpowiedź - uszczelka pod głowicą. Nikomu z nas - forumowiczy R75 - nigdy się to jednak nie zdarzyło, a może ja nie będę pierwszy . Moja prawdopodobna diagnoza to chłodnica oleju przy filtrze (znajomy w VW to przechodził).
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Gru 13, 2010 00:35, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 18:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dziś wymontowałem chłodniczkę oleju. Sprawdziłem ją "na dmuch" i raczej jest dobra. Moja pierwsza teoria poszła do kosza. Jutro zamierzam wymontować obudowę filtra oleju - może tam jakieś uszczelki "pomiędzy wodą i olejem" się rozpadły.
Jednak dalej działam "na ślepo" - na razie jeszcze wykluczam głowicę i blok.
Proszę o pomoc tych których spotkała taka awaria i mechaników. Widmo wymiany głowicy lub silnika wisi nade mną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum