Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 149 Skąd: Lublin/Kraśnik
Wysłany: Sob Lis 22, 2008 15:14 [R620] Problem hamulcem ręcznym
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Witam, dzisiaj rozebrałem lewy tylni zacisk, nie miałem hamulca w lewym kole.Okazało się, że po przeczyszczeniu kloców i tarczy(zadzewiała) hamulec nożny zadziałał, ale ręczny nie.Zaciągnie się, ale nie wraca i mimo zaciągnięcia nie hamuje.Po prostu w lewym kole nie mam recznego.Czy zakup zestawu naprawczego wystarczy?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Sty 26, 2011 21:39, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 22, 2008 15:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 28 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 564 Skąd: Wysokie Mazowieckie
Wysłany: Sob Lis 22, 2008 19:18
Jeśli lubisz i potrafisz trochę majsterkować i odrobinę znasz się na mechanice to:
Kup sobie zestaw naprawczy, parę piw, zaopatrz się w 4 godziny wolnego czasu i do dzieła.
Ostatnio robiłem to u siebie po obu stronach, bo w ogóle nie miałem ręcznego i w ogóle mi nie odbijał, czyli tak jak Tobie.
1. Odkręć cylinderek i najlepiej zatkaj czymś przewód tak żeby płyn Ci nie uciekł. Wtedy będziesz miał szybsze odpowietrzanie (i to tylko jednego cylinderka).
2. Rozbierz cylinderek:
Wyjmij tłoczek (wykręć)
Pod tłoczkiem jest seger- musisz go wyjąć. Dobrze by było gdybyś miał do tego szcypce.
W tym momencie będziesz w stanie wyjąć dźwigienkę od ręcznego. W środku jest łożysko igiełkowe. U mnie po obu stronach był tam kit, że łożyska nawet nie było widać.
3. Wyczyść wszystko dokładnie (bardzo dokładnie)
4. Złóż w odwrotnej kolejności niż rozbierałeś
5. Załóż cylinderek i odpowietrz
6. The end
Ostrzegam, że jest to żmudna i niewdzięczna robota. Ale radość z działającego ręcznego jest niesamowita.
P.S. Przy okazji możesz przegonić płyn przez układ (przynajmniej do jednego koła) dolewając świeżego do zbiorniczka.
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum