Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Będę wdzięczny za tę informację , kupiłem Rover'a 75 ze starą zużytą gałką skrzyni biegów. kupiłem nową i nie wiem jak ją zmienić , nie mogę jej wykręcić jak w poprzednim moim aucie, jak to się robi , poproszę Was o pomoc .
Ostatnio zmieniony przez apples Pon Gru 03, 2012 23:20, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 19:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 20:14
Też to przerabiałem przy wymianie mieszka i któryś z szacownych kolegów z Forum(sorry,że nie pamiętam kto)mi doradził:
zsunąć w dół ten srebrny pierścień pod gałką(użyj do tego czegoś ostrego)
chwyć mocno gałkę obiema rekami i ciągnij (uważaj na uzębienie)
i po krzyku-powinna zejść.
Gałka nie jest wkręcana!
Nowe galki maja inne mocowanie niz te montowane fabrycznie. Jak chcialem wymieniac kasete od zmiany biegow to sie okazalo ze musial bym jeszcze kupic nowa galke
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Pomógł: 10 razy Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 110 Skąd: Krakow
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 10:17
Dokladnie jak pisze Zukowaty.
Wersje po liftingu - miały (niestety-tydzień temu to przerabialiśmy wymieniając linki od lewarka) zupełnie inne mocowanie gałki niż wersja starsza. Linki miałem od nowego modelu - a sama gałkę chciałem zostawić oryginalną, bo ładna, zielona
Zdjąć należy jak piszą chłopaki wyżej - zsuwając, nie odkręcając - bo nie ma tam gwintu, jest jakies takie karbowanie czy cos .
I uważaj - albo najlepiej trzymaj jakąś dużą żabką albo czymś drążek pod spodem, zebys pol skrzyni razem z linkami przez ta dziurę nie wyszarpał..
Pzdr
E
Moja ma mocowanie w kolorze białym, tymczasem ta druga uchwyt w środku ma czarny i wyraźnie węższy. Ni jak nie da się tego wcisnąć.
Sprzedawca utrzymywał, że jego gałka jest do przedlifta, niby wyjęta z rocznika 2001. Tymczasem mój jest 2003, więc gdyby się tym kierować to powinno jeszcze pasować.
Czy ktoś przerabiał może temat wymiany tego "wkładu" w gałce?
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
wellman, powiem Ci tak... Moja gałka jest identyczna jak Twoja stara, a mam auto z 2000. Mocowanie jest białe, wiec najprawdopodobniej dales się zrobić w bambuko.
Swoja droga czarna gałka ta pierwsza najbardziej mi odpowiada i jedyna na jaka bym zmienił to okragla z mg zt z perforowaną skórą
longer86, no właśnie do tego doszedłem, że te z białym wkładem były poliftowe. Taki urok zakupów przez internet, nigdy nie wiesz, czy sprzedawca mówi prawdę (a nawet gdy mówi, to czy ma rację).
Stąd pytanie, czy ktoś przerabiał temat i ma jakieś wskazówki co do możliwości wymiany tego wsadu wewnątrz gałki.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
Witam, podepnę się pod temat. Dziś posypała mi się górna nakładka na gałce zmiany biegów, cala odeszła tylko u dołu się trzyma, dlatego muszę zakupić nową. I teraz pytanie - skoro mój Rover jest z 4.2002 to środek będzie biały? Nie chcę obecnej zdejmować przed zakupem nowej bo jak bedę jeździł bez
Z góry dziękuję za info i pozdrawiam
Ok, już wiem że środek jest biały - swoją drogą u mnie bardzo lekko siedziała ta gałka.
Popatrzyłem na allegro za gałkami i niestety większość jest b zniszczona (powycierane obszycie, popękany plastik).
Wie ktoś czy da rade dokupić samą plastikową kopułkę? Gdyż sama gałka jest naprawdę w rewelacyjnym stanie. Pozdrawiam
pineska, zależy, ile jesteś gotów wydać. Na brytyjskim ebay-u i mgrovergenuine.co.uk można kupić np. nówkę sztukę z chromowaną kopułką (oznaczenie części: UKJ100570LNF) dedykowaną do przedliftów za jakieś 20-30 funtów.
Gdybyś natomiast trafił na fajną poliftową z czarnym wkładem to też da się to zamocować, wystarczy delikatnie rozwiercić z mocowania w kształcie litery D na O, jeśli dobrze pamiętam wiertłem 13. W ten sposób się dorobiłem drewnianej gałki.
Więc sobie wybierz."
Wolałbym jak najmniej, najlepiej gdybym swoją do ładu doprowadził wymieniając samą kopułkę;-) Niestety większość jest popękana, nawet AdaskoC ma je poniszczone.
Widziałem na allegro wystawione, takie jak pisałeś czarna skóra + chrom oraz czarna skóra + drewno, ale cena 399PLN powala
Chyba po szrotach będę musiał popatrzeć...
Wolałbym jak najmniej, najlepiej gdybym swoją do ładu doprowadził wymieniając samą kopułkę;-) Niestety większość jest popękana, nawet AdaskoC ma je poniszczone.
Widziałem na allegro wystawione, takie jak pisałeś czarna skóra + chrom oraz czarna skóra + drewno, ale cena 399PLN powala
Chyba po szrotach będę musiał popatrzeć...
Ja prawie dwa lata temu zamówiłem u gościa gałkę ze skóry z podświetlanym logiem , Rover u tego samego który produkje (są na allegro ) gałki z podświetlanymi wskazaniami biegów ...
Ale to na zamówienie i odrobinę drożej wyglada bardzo efektownie z bursztynowym podświetleniem jak w zegarach
alpacino, mógłbyś mi podesłać zdjęcie jak u Ciebie ta dorabiana gałka wygląda? Chociaż podświetlenie to dla mnie zbędny bajer;-)
Ja nadal jeżdżę bez bo ciężko coś konkretnego dostać. Dziś mi wpadła w oko taka uniwersalna skóra/drewno:
http://allegro.pl/galka-d...6668355934.html
Ktoś miał może styczność z tym produktem i wie jak się spisuje? Domyślam się że to chińczyk ale może by i ładnie wyglądała w R75...
ja taką gałkę widziałem w aucie co chciałem je kupić ale skóra zjechana na max drewienko wyglądało jak nowe tyle że nie wiem ile ona przebiegu miała
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
alpacino, mógłbyś mi podesłać zdjęcie jak u Ciebie ta dorabiana gałka wygląda? Chociaż podświetlenie to dla mnie zbędny bajer;-)
Ja nadal jeżdżę bez bo ciężko coś konkretnego dostać. Dziś mi wpadła w oko taka uniwersalna skóra/drewno:
http://allegro.pl/galka-d...6668355934.html
Ktoś miał może styczność z tym produktem i wie jak się spisuje? Domyślam się że to chińczyk ale może by i ładnie wyglądała w R75...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum