Wysłany: Pon Maj 11, 2009 17:40 [R75] Luzy przekładni kierowniczej
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Czy ktoś borykał się już może z wymianą przekładni, ponieważ mam duży dylemat czy kupić regenerowaną, używaną , czy ten typ tak ma i jeździć dalej? Objawy stukania występują podczas jazdy po kostce brukowej lub kamieniach, na prostej drodze nic się nie dzieje gorzej po wjechaniu w dziurę jakby lekko kierownicę wyrywało, ale może to być złudzenie. Wymieniłem wahacze z gumami.
Może znacie dobry warsztat który zregeneruje (oczywiście jeżeli warto)?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 09, 2010 17:49, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 11, 2009 17:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Maj 11, 2009 18:00
Jak trzymam drążek w okolicach gumy na przekładni to ewidentnie czuje stukanie, wygląda na maglownice. Chyba że jeszcze łożyska to sz.... chyba mnie trafi.
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon Maj 11, 2009 20:05
apples, jeśli skręcisz kierownicą na maksa i nią poruszasz (na luzie ) to Ci stuka Jak tak to jest to napewno maglownica. Ja tak mam i jestem po wizucie u mechaników. Nie wiem ile kosztują używki (zreszta nie interesuje mnie to) ale regeneracja bodajże już od ~500zł i ja mam w planach na wakacjach to zrobić
Ja u siebie mam na postoju delikatne stukanie jak kręcę (przy zmianie kierunku jest pojedynczy "puk"), to samo przy wolnej jeździe ale jak przyśpieszę to już jest git. Maglownica czy taki urok?
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 06:30
Dam-Kam napisał/a:
w sensie że kręce a koła się nie ruszają
tak,bo jeśli to jest nie więcej niż tzw. 2-3 palce czyli 3-4 cm. to jeszcze OK pod warunkiem,że w chwili pokonania oporu między ruchem jałowym i poruszaniem kół nie pojawiają sie te metaliczne stuki.
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 07:11
U mnie końcówki na pewno są OK. Na wyprostowanych kołach jak ruszam kierownico to luz w poziomie jest też ok. Na dziurach chyba listwa rusza się góra dół i dlatego są te stuki,co potwierdzili w warsztacie. jadę dzisiaj jeszcze na zbieżność i przegląd więc wszystko wyjdzie na 100%.
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 08:34
ponad 4cm to napewno nie mam a przy ruszaniu na prostych kołach nie pojawiają się żedne stuki czyli wnioskuję że regeneracja będzie zbędna na ten czas
Dzięki wielkie SeniorA, gdyby to był mój temat to już poleciałby punkcik dla Ciebie
[ Dodano: Wto Maj 12, 2009 20:20 ] SeniorA, sprawdziłem dziś jaki jest ten luz. Makzynalnie jest to 1cm i kola się ruszaja ale wiesz, to nie jest tak jak w starych samochodach że jest luz jako "pusta przestrzeń". U mnie cały czas jest płynny ruch, nie ma przejścia między luzem a obrotem kół
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Wto Maj 26, 2009 12:04
tam przeważnie siadają drążki , kup za kilka groszy przekładnie od anglika, i poprzekładaj drążki ,bo nowych nie dostaniesz nikt nie produkuje nawet mgrover.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Wysłany: Wto Maj 26, 2009 13:47
Niestety to nie drążki. Sprawdzone drążki, końcówki i krzyżaki kolumny- wszystko OK. Stuka w miejscu gdzie wchodzi drążek od kolumny do przekładni i porusza listwą.
[ Dodano: Pon Cze 01, 2009 19:53 ]
Co do drążków to gwinty wew. i zew. pasują od Saaba 95, jeszcze muszę zmierzyć długość
tam przeważnie siadają drążki , kup za kilka groszy przekładnie od anglika, i poprzekładaj drążki ,bo nowych nie dostaniesz nikt nie produkuje nawet mgrover.
mam tez problemik z maglem ,kolego czyli prawy na lewy i lewy na prawy drązek bedzie pasował od angola??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum