Wysłany: Wto Lip 07, 2009 09:22 [R200 1,4 16V '99] Wymiana chłodnicy wersja z klimą
Witam Koleżanki i Kolegów!
Mam problem z wymianą chłodnicy (jak w temacie). Pytanie: czy chłodnicę można wyciągnąc od góry? Jest to bardzo utrudnione z powodu rurek od klimy, które bardzo ograniczają pole manewru. Szukałem na forum, ale nie znalazłem takiego tematu, wdzięczny będę za pomoc!
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 09:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Coś mi w głowie świta że w R200 w wersji z oryginalną klimatyzacją chłodnicę wyciąga się od spodu po odkręceniu belki, ale mogę się mylić - być może dotyczyło to skraplacza.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Sprawdzę... oby nie! Trochę mnie to przeraża. Auto stoi rozbebeszone w garażu i nie bardzo mam nawet jak je podnieśc wystarczająco wysoko i bezpiecznie, żeby pod nie wejśc. Dużo roboty ze zdjęciem tej belki?
Sprawdzę... oby nie! Trochę mnie to przeraża. Auto stoi rozbebeszone w garażu i nie bardzo mam nawet jak je podnieśc wystarczająco wysoko i bezpiecznie, żeby pod nie wejśc.
Zarówno w Rave jak i w Haynes'ie podają, ze chłodnicę wyciąga się dołem. Tylko w Rave każą odkręcać przednia belkę. Może uda się wyjąć chłodnicę bez tego?
Cytat:
Dużo roboty ze zdjęciem tej belki?
Nie wiem... Wg instrukcji wystarczy odkręcić 2 nakrętki i zdjąć 2 podkładki wraz z tulejkami mocujące drążki do belki a potem odkręcić 4 śruby mocujące belkę do nadwozia. W sumie 6 połączeń.
Wszystko co podałem dotyczy R25, ale to w sumie żadna różnica.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
No niestety... Tylko od dołu możliwy jest montaż chłodnicy (ale starą udało mi się wyciągnąć górą, tak była spróchniała, że wyszła w dwóch kawałkach:)), więc z powodu braku podnośnika czy kanału odpuściłem temat. Jutro zrobi to mechanik i po problemie. Dzięki za pomoc!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum