Kierownica wymieniona bez odpinania akumulatora. Nic się nie stało. Czyli mozna.
5 razy nic się nie stanie,a za 6 razem Ci wystrzeli.Jak ktoś chce niech ryzykuje,ja tam wolę odpiąć aku,nic to nie kosztuje w przeciwieństwie do wystrzelonej poduchy
_________________ "jedyna"po reinkarnacji
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 22:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie będzie ani drugiego ani trzeciego ani zadnego innego razu. Za dużo nerw mnie ta operacja kosztowała. Oczami wyobraźni widziałem spłaszczoną facjate i ciężki oddech spłaszczonym nochalem
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 21:00
jedyna, widzisz... staf najzwyczajniej w świece postanował na sobie sprawdzić czy sie da i jak widać "się da" ale ja mimo wszystko i tak jeśli zajdzie taka potrzeba odkręce aku
SeniorA napisał "Nastąpi utrata pamięci ECM ( należy ją przywrócić )."
Dokładnie chodzi mi o to, czy po odłączeniu akumulatora może się rozkodować w pamięci ECM tempomat. Zrobiłem już wszytko co mogłem aby sprawdzić dlaczego nie działa, czujniki na pedałach poprawione, prędkościomierz działa więc czujnik ABS też oki, więc może wy macie jakiś pomysł co do tego tematu?
dzięki za odp.
Wymieniałem kierownicę, radio, zakładałem elektryczne fotele razem z nowymi poduchami i napinaczami pasów, licznik z wyświetlaczem itp itd i nigdy nie odłączałęm akumulatora... nigdy też nie miałem problemów z elektryką. Wydaję mi się, że to odpinanie akumulatora bardziej służy temu, żeby ktoś sobie przez przypadek zwarcia nie zrobił chociaż wszędzie są aleganckie kostki i takiej możliwości nie ma.
Wysłany: Wto Lip 14, 2009 12:23
Trzeba wyjaśnić , że nie zawsze ECM traci pamięć po odłączeniu aku , bo zależy w jakich warunkach doszło do rozłączenia i na jak długo.Często po pewnym czasie wraca do poprzednich nastaw, niemniej zaleca się wykonanie kilku czynności w celu szybkiego przywrócenia nastaw po odpięciu aku. Myślę ,że odpięcie aku nie powinno wpłynąć na tempomat , ale wiadomo,że obrotami silnika w dieslu steruje ECM, tak samo jak kontrolą trakcji , więc wszystko możliwe. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem i pomoże.
[ Dodano: Wto Lip 14, 2009 13:26 ] marcin_i_alunia, ale są przypadki ,że aku padnie i układ go sam rozłączy.
Kontroli trakcji nie mam. Tempomat padł po wymianie silnika, auto stało u mechanika około 3 tygodni i bite 2tyg akumulator był odłączony. Wszystko oprócz tempomatu jest ok tak jak było przed wymianą silnika. Później też odłączałem akumulator kiedy demontowałem wentylator na chłodnicach. Akumulator nie rozładował się sam, nie było ku temu powodów aku jest nowy.
Cholera jedna wie co się stało...
Rąbnął mi łańcuch rozrządu więc kupiłem cały silnik, ale w dobie kryzysu postanowiłem kupić sam słupek bez osprzętu, więc komputer i cały inny osprzęt został mój oryginalny. Oprócz silnika, sprzęgła i kół nic więcej w nim nie wymieniałem, dwa pozostałe do tempomatu nie mają nic (rozmiar opon fabryczny 205/65/15) a silnik jak pisałem goły słupek bez elektroniki. Acha silnik kupiłem od anglika w którym mało prawdopodobne żeby był tempomat ale przy dieslu to nie ma chyba znaczenia skoro komputer został mój
staf, albo daj radio do rozkodoawnia.Sterowanie szyb resetuje się przez dłuższe przytrzymanie przycisków w skrajnych położeniach ( otwarte/zamknięte ).Modułowi ECM wraca pamięć po przytrzymaniu zagrzanego silnika przez dwie minuty na 1200 rpm. a potem przejechaniu około 10 km w różnych warunkach ruchu.Reszta jest w pamieci , tylko muszą być wyłączone przed odpięciem baterii. I dlatego zgadzam sie z PTE,
Czy te rady ( reset sterowania szyb, moduł ECM ) dotyczą też Roverka 200 '98?
A czy zamiast odpinać aku to może wystarczy tylko odpiąć wtyczkę pod siedzeniem?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum