Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 07:50
na lato mam nokiany Z G2, na zimę WR G2 i nie chcę innych opon. Najlepiej wybrać wersję XL , ma zwiększony indeks nośności przez co powinny być wytrzymalsze.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 07:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
na lato mam nokiany Z G2, na zimę WR G2 i nie chcę innych opon. Najlepiej wybrać wersję XL , ma zwiększony indeks nośności przez co powinny być wytrzymalsze.
słyszałem kilka dobrych opini o tych oponkach
chyba norweskie jak się nie mylę
jak kupiłem Rovera to właśnie miał te zimówki ale mocno zjechane więc kupiłem nowe
Nacisk na przednią oś z kierowcą i pasażerem wynosi około 800kg, na tylną około 500, dodatkowo max prędkości z jakimi zazwyczaj się poruszam to 120 km/h, szczególnie w zimie Po konsultacji zdecydowałem się na zakup lepszych opon kosztem indeksu nośności, który uważam będzie wystarczający (84T)
Poniżej kilka cytatów dotyczących indeksu nośności:
"Indeks nośności opony to liczba wskazująca maksymalne obciążenie w kilogramach, jakie może być przeniesione przez oponę, przy określonej odpowiednim symbolem prędkości i ciśnieniu powietrza. "
"INDEKS NOŚNOŚCI oznacza maksymalne obciążenie, które opona jest w stanie unieść przy maksymalnej prędkości określonej jej symbolem."
"Indeks nośności oznaczany symbolem Li (z ang. – load index), to parametr określający maksymalne obciążenie z jakim dana opona może być używana, podczas jazdy z maksymalną prędkością, dopuszczaną przez jej producenta."
A dlaczego nie poszukałeś tam gdzie taniej? Na www.opony24.pl mamy taniej Ja sobie zakupiłem na zimę Uniroyale MS Plus 66. Dobry stosunek jakości do ceny i szczególnie polecana na średnie przebiegi. Ja akurat robię rocznie koło 5000km więc malutko. Na oponach zimowych może jakieś 1300-1500km więc Uniroyale w zupełności mi wystarczą. Wg opinii ekspertów opony te idealnie zachowują się na drogach ośnieżonych i tych, na których leży błoto pośniegowe. W swojej półce cenowej nie mają sobie równych. Myślałem na Dunlop'ami Responce lub właśnie Goodyear'ami UG 7+, ale kolega z Centrum Oponiarskiego (www.opony24.pl) odradził mi je ze wzgędu na ilość przeze mnie przejeżdżanych km w sezonie zimowym, no i jednak 40zł na oponie robi różnicę i to sporą, a Dunlopy są szczególnie polecane (jak róznież UG 7+) na przebiegi roczne powyżej 5 tyś km w sezonie, a ja tyle zrobię może w trzy lata (jak dobrze pójdzie hehe). O Nokianach już pisałem - WR G2 są zdecydowanie lepsze od wszystkich wymienionych, ale też o wiele droższe (ok. 50-60zł droższe od Dunlop'ów i Goodyear'ów w rozmiarze 185/60R15). Każdy sprzedawca je poleca i każdy kto na nich jeździł róznież. Są one polecane do samochodów wyższej klasy i limuzyn oraz vanów i SUV'ów
szosownik napisał/a:
blue827 napisał/a:
słyszałem kilka dobrych opini o tych oponkach
chyba norweskie jak się nie mylę
jak kupiłem Rovera to właśnie miał te zimówki ale mocno zjechane więc kupiłem nowe
Wczoraj przed południem zamówiłem opony w netcar.pl a dzisiaj już są na felgach To się nazywa expres
Co do Uniroyalek to też się mocno nad nimi zastanawiałem, jednak wśród wielu pozytywnych opinii pojawiały się też takie:
"Wode odprowadza ok bardzo dobrze, opona jest cicha, na śniegu- świeżym śniegu lekko pod górke na zakrecie samochód zamiast jechać w lewo lub prawo jedzie prosto - opony sie slizgają nie radzą sobie na śniegu, niemiłe uczucie przy skrętach. Na błocie pośniegowym mam wrażenie że przód jedzie jak chce. Na błoto pośniegowe i na śnieg kategorycznie odradzam"
"Opony Kupiłem w X2008 i założyłem do Peugeot 407 kombi, przejechałem 15000km. Bardzo dobre na suchą i mokrą jezdnie, sa ciche i dobrze odprowadzają wode. W warunkach zimowych opony się ślizgają, na świażym śniegu ok, na wyjeżdżonym trzeba uważać - samochód nie ciągnie,nie wybiera dobrze śniegu.ślizga się, na błocie pośniegowym opony stawiaja samochód na boki, dziwnie zachowuje sie przód."
Jako że u mnie nie zawsze odśnieżają na czas to wybrałem GY
Pomógł: 44 razy Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 986 Skąd: ..: R-M :..
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 15:46
Jak już pisałem kilka postów wyżej: przy każdej oponie są opinie pozytywne jak i negatywne Jedni piszą, że się ślizgają, inni, że nie Wiadomo, że jak się jedzie szybko po śniegu to nawet najlepsza opona zimowa nie uchroni przed pojechaniem na wprost hehe Dlatego ja mam to szczęście, że nigdy nie biorę pod uwagę opinii z internetu tylko prosto od źródła czyli fachowców
Mało jest fachowców którzy wypróbowali wszystkie opony "na własnej skórze", część z nich polega zapewne na opiniach innych użytkowników. Nie twierdzę że każda z opinii jest prawdziwa.
Aby dodać trochę "treści" do tego postu powiem, że kolega miał kiedyś zimówki Vredestein'a i bardzo je sobie chwalił, niestety są to dosyć drogie opony...
Mogę się wypowiedzieć też co do zestawienia opony o szerokości 185 mm z feldgą 6". Przynajmniej optycznie prezentuje się to bardzo dobrze. Porównując opony 195 i 185 na tym samym profilu (60) opona węższa wydaje się być zdecydowanie niższa. Optycznie różnica wydaje się być większa niż wynika to z kalkulatora doboru opon. Pewnie duże znaczenie ma tu średnica felgi (15")
Może uda się kiedyś na jakimś spocie zrobić test zimówek, np przeciąganie liny albo podjazd pod górkę i znaleźć kandydatów do kolejnego zakupu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum