Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2005
Witam
Mam problem z wstecznym, często gdy go wkładam i puszczam sprzęgło słyszę głośne zgrzyty tak jakby dwie zębatki się o siebie tarły. Reszta biegów wraz z jedynką wchodzą bez najmniejszego problemu. Mechanik wyklucza sprzęgło które chodzi w miarę lekko.
Może miał ktoś z was taki przypadek w Rover'ze 75.
Prosiłbym o info jak mogę to zlikwidować, bo jeździć z takim zgrzytanie w 4-letnim aucie to troche przesada.
Pozdrawiam Nielek
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 08, 2010 16:24, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 09:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
u mnie jest to samo... nawet miałem 2 skrzynie biegów i w obydwu miałem to samo... lekarstwo mam takie:
jak wbijasz wsteczny naciśnij sprzęgło puść następnie naciśnij jeszcze raz i wbij wsteczny teraz wbije się elegancko. Zębatki nie nachodzą na siebie... nie wiem dlaczego tak jest bo nie wczytywałem się bardziej ale jak wbijesz 2 razy sprzęgło na pewno pomoże.
_________________ mam dużo części do r200 - zainteresowani pisać bo leży i się kurzy
na ten temat znajdziesz troche postów. Jedni radzą wymienić olej w skrzyni biegów ( niby co 5 lat albo co 80tys km) inni obstawiają padające sprzęgło - ale u Ciebie bym to wykluczył. Ewentualnie możesz sobie test sprzęgła zrobić czy Ci się nie ślizga tak na wszelki wypadek. Sprawdz sobie poziom płynu w skrzyni biegów, może coś gdzieś uciekło ?
Autko masz na tyle młode że nie szukałbym jakiś większych usterek
ja w swojej skrzyni wymieniałem miesiąc temu (nie wiem kiedy było wcześniej wymieniane) ale miałem tak powiedzmy raz na 30 razy zgrzyta mi... teraz wale 2x sprzęgło i nie zgrzyta nigdy a sprawdzałem wiele razy. Można leczyć ale można też zostawić i pamiętać o regułce jak wsteczny podejdź do tego dwa razy
_________________ mam dużo części do r200 - zainteresowani pisać bo leży i się kurzy
dzięki za informacje
Zacznę od oleju, zobaczymy czy to pomoże
Najwyżej później będę dalej szukał.
a co do forum to przewertowałem całe i nie znalazłem takiego przypadku jak mój w R75.
ale jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to proszę pisać
Pozdrawiam Nielek
[ Dodano: Sro Cze 19, 2013 22:16 ]
W skrzyni były starte plastiki które wrzucają wsteczny bieg. Kupiłem uszkodzoną skrzynie za 150zł i przełożyłem te plastiki do swojej. Teraz wsteczny wchodzi normalnie, 2 dni roboty
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum