Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 202 Skąd: Polska
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 21:33 [R25 / MG ZR] po włączeniu nawiewu coś czasem piszczy..
Witajcie,
Przez ostatnie kilka dni po wlaczeniu nawiewu, obojetnie jak czy na poziom 1 czy 2, czy cieple czy zimne, czasami zaczyna cos leciutko popiskiwac z okolicy schowka, lub nad dywanikiem pasazera.. czasami wcale nie piszczy, gdy nawiew jest wylaczony to nie wydobywaja sie zadne piski, takze na pewno o cos chodzi z nawiewem.. czasami zauwazam, ze przy wjezdzie na jakis dolek na naszych pieknych drogach zaczyna popiskiwac, po wjezdzie na kolejny dolek przestaje, ale nie ma na to reguly..
Czekam na Wasze odpowiedzi oraz pomoc.
Pozdrawiam!
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 21:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wyjmij schowek i zobacz najlepiej. Tam jest filtr kabinowy i tam zasysa powietrze z kabiny.
Demontaż trwa dosłownie minutkę Klucz 8 albo 10 z tego co pamiętam.
Racja, zazwyczaj jakieś liście się zbiorą, może jakieś insekty.. dobrze jest też wymienić taki filtr, bo wtedy lepiej dmucha, a i powietrze w aucie mniej śmierdzące powinno być. Warto też użyć jakiegoś odświeżacza do powietrza, który wtryskuje się do przewodów nadmuchowych lub innego który usunie grzyba z parownika, znajdującego się zaraz za filtrem, jeśli masz klimę.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 08:36
HuMaX objawy podane przez Ciebie najbardziej pasują do zacierającego się łożyska ślizgowego w silniczku wentylatora,czasem pomaga rozebranie i przedmuchanie wszystkich zanieczyszczeń w silniczku ale z doświadczenia wiem, że warto zacząć przymierzać się niestety do jego wymiany
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 163 Skąd: Z KOBRY
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 14:21
u ciebie jest popiskiwanie..
z kolei mam ten sam problem ale mi to nieprzeszkdza - włącze obieg wewnętrzny to zaczyna skrypiec jakie 2s.
tak jak pisze Darek " zacierające się łożysko ślizgowe w silniczku wentylatora.."
bedzie najprawdopodobniej do wymiany...
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 202 Skąd: Polska
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 14:48
Tomek620 napisał/a:
z kolei mam ten sam problem ale mi to nieprzeszkdza - włącze obieg wewnętrzny to zaczyna skrypiec jakie 2s.
tak jak pisze Darek " zacierające się łożysko ślizgowe w silniczku wentylatora.."
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 163 Skąd: Z KOBRY
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 14:58
napisałem to.więc wniosłem..
HuMaX napisał/a:
także lepiej popisz sobie na HydePark'u niż w moim temacie
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 22:05
wymontować wentylator, podłączyć na krótko do zasilania i posłuchać czy piszczy i czy ew. przestaje po jakimś czasie albo po potraktowaniu kroplą oleju
łożyska w silniczku są ślizgowe więc za bardzo nie nadają się do regeneracji choć kiedyś były podawane sposoby ich reanimowania ale osobiście nie testowałem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum