Wysłany: Nie Gru 13, 2009 01:50 [ r25 2.0 diesel 2000rok] Nierówno chodzi na zimnym silniku
Witam!
Jak w temacie. Mam roverka r25 z silnikiem diesla. Od kiedy zaczęło robić się chłodno, po porannym zapaleniu silnika, samochód przez jakies 2 minuty nierówno chodzi. I może mi się wydaje ale równiez zaczął trochę wiecej palić- POMOCY
SZCZEGÓLNIE MARTWI MNIE NIERÓWNA PRACA SILNIKA,poza tym samochód zdaje sie być całkowicie sprawny.
Z góry dzięki za pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 01:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
wisnia, jeśli odpala dobrze, to nierówną pracą na zimno bym się nie przejmował ... mój też gubi zapłony na zimno ... po chwili mu przechodzi i cały dzień jest spokój
Pomógł: 10 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 272 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 21:00
[ Dodano: Nie Gru 13, 2009 20:38 ]
wisnia napisał/a:
przez jakies 2 minuty nierówno chodzi.
a obroty ci skaczą? powinny byc minimalnie powyżej 1000obr/min[/quote]
Powyżej czy poniżej 1000 U mnie po odpaleniu zimnego silnika obroty mam zawsze poniżej 1000 a jak się rozgrzeje to są na poziomie 800 (troche ponad kreskę od 750)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
ten wskaźnik obrotów może być niedokładny. U mnie na rozgrzanym już silniku zawsze wskazywał minimalnie ponad 1000, ale gdy pojechałem na sprawdzenie komputerowe to komputer pokazał w granicach około 850.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 272 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 20:54
wisnia napisał/a:
po porannym zapaleniu silnika, samochód przez jakies 2 minuty nierówno chodzi.
Po ostatnim mroźnym weekendzie gdzie rovek tylko stał, jak również dziś stwierdziłem to samo. Kręci bez problemu, pali też bez problemu ale przez ok 2min bardzo go telepie. Ale jak się rozgrzeje jest jak zawsze ok
Więc chyba te typy tak mają
[ Dodano: Sro Gru 16, 2009 20:54 ]
Aha i jeszcze jedno co zauważyłem przy tych mrozach. Przekręcam kluczyk, czekam, wszystkie kontrolki gasną (oczywiście oprócz oleju i ładowania), kręcę, odpalam poczym na chwilę zapala się kontrolka ABS`u i chyba jeszcze jadna której nie przyuważyłem ale za chwilę gasną. Czy to normalne??
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Raczej nie ... komp ABSu może głupieć od spadku napiecia w instalacji podczas odpalania i tak bedzie reagował ... jesli pozatym auto normalnie sie zachowuje nie przejmowałbym się
Czyli z ABS-em sprawa wyjaśniona. Co do obrotów to jest tak - jak odpalam silnik i gdy "nierówno chodzi" obroty mam w granicach 1000, natomiast kiedy się rozgrzeje są w granicach 800. Więc z tego co wcześniej napisaliście mniemam że z moim autem wszystko ok ponieważ wszyscy mają podobne objawy!?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum