No właśnie, zrobiłęś sam, nie musiałeśpatrzećna ręce i wiesz że jest poprawnie i bezpiecznie.
Ciekawe tylko jak będą wyglądały ceny w UK tydzięń po tym jak będzie zmiana przepisów.
Zorientują się, że masowo kupujemy i cena będzie podobna do krajowego.....to mnie martwi, że i tak RHD a cena prawie ta sama.
Teraz jest przynajmniej różnica.
Apropo hvil, od dłuższego czasu kojarze Twoje wypowiedzi na pokrewne tematy i uważam Cięza osobę kompetentną dlatego mam pytanie.
Sprawdzając na pewnym portalu ceny 75 w Anglii, przykładowo rocznik 2000/2001 i cena ok 5 a bardziej 6.000 PLN to w przypadku normalnego wyposażenia bez wielkich bajerów jak navi itd jest normalna czy raczej wystrzegać się pojazdów poniżej powiedzmy 8.000 PLN??
Mowa o silniku 1.8 (żeby nie było że KV6 w tej cenie)
Oczywiście jeśli możesz odpowiedzieć to będę wdzięczny.
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
Wydryszek, wszystko zalezy. to tak jak u nas. kupisz taniej kupisz drozej. Angole zmieniaja auta jak rekawiczki, to samo z komorkami. hvil, wczesniej pisal, ze 75 to glownie staruszkowie sprzedaja. Jedni albo po prostu chca sie pozbyc, inni cos wiecej z tego wyciagnac.
Ja osobiscie jak tylko bede w posiadaniu wiekszych funduszy, czy wejdzie to prawo o rejestracji anglikow w polsce czy nie to i tak kupie volvo s60 i sobie bede takie uzytkowal. A nad przekladka w zaleznosci od prawa trzeba bedzie albo od razu pomyslec, albo pozniej.
Badz co badz, w anglii strasznie tanio chodza francuskie auta (bo nie nawidza angole zabojadow ), ople, volvo i rovery mg poza tym na miejskich targowiskach mozna sie naprawde targowac. Nie to co u nas, ze jak w odpowiedzi na ogloszenie wystawione za powiedzmy 20 kola zaproponujesz 15 to Cie wysmieja...
Oczywiscie kazdy sprzedajacy chce jak najwiecej zarobic, ale jak zrobisz rundke do okola a on jeszcze auta nie sprzeda to sam Cie zaczepi czy nie chcesz za 15...to Ty mu wtedy odpowiadasz, ze za 15 to bylo wczesniej teraz 12, bla bla bla za 13-14 kupujesz:) oczywisice mowie o realiach angielskich w polskiej walucie
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
hvil [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 26, 2010 23:12
panowie wspomne moze tylko ze tam jest wrecz narodowa tradycja aukcji:-D w mazdym miescie zwykle na placach na ktorych odbywaja sie car boot'y co jakis czas jest szyld ze tego i tego dnia aukcje samochodow, aukcje maszyn rolniczysz itd. warto tez to sledzic jak sie tam jest:-)
faecd, dobry woz wybrales:-) a do tego volvo to sie latwiej jak 75 przeklada. ja od siebie dorzuce forda:-D wiadomo ford jak ford ale baaaardzo tanie w anglii bywaja mondeo i banalna przekladka:-)
Normalnie porażka. Kto chce niech na mnie bluzga ale wstydzę się za nasze ustawodawstwo i wymiar sprawiedliwości.
Wyrok NSA z dnia dzisiejszego oddalił kasację w sprawie sporu o rejestrację Anglików.
Najpierw dążymy do wstąpienia do UE, restrykcje, inwestycje, reformy itd a potem delikatnie mówiąc mamy w głębokim poważaniu prawo które nas obowiązuje, wewnętrznie ustalamy swoją własną interpretację przepisów UE.
Niech ktoś mnie uświadomi, czy w związku z tym iż łamiemy przepisy i KE nakazała nam ich zmianę a my tego nie zrobimy w najbliższym czasie to KE nałoży na nas karę i tak czy siak będziemy musieli zmienić przepisy??
Wynika z tego iż przez bądź co bądź głupotę urzędników (pomijam kwestię bezpieczeństwa) będziemy płacić my podatnicy mimo iż i tak będzie trzeba to zmienić??
O losie.....brak mi słów
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
hvil [Usunięty]
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 19:28
z tego sie smieja wykladnia prawa jest calkowicie z kosmosu. Jako powod podali zagrozenie stwarzane przez ten pojazd zwiazany z zagrozeniem spowodowanym mala widocznoscia przy poruszaniu sie w ruchu drogowym. Jesli tak to od razu powinni wydac rozporzadzenie o zakazie wiazdu do polski obcokrajowcow anglików w swoich samochodach, i kazdych innych obcokrajowcow bo w wieszosci unii mozna rejestrowac lewostronne wozy. Wiec za tym rozumowaniem zakaz wiazdu turystow do polski z krajow w ktorych dopuszczalne jest rejestrowanie anglikow.
A tu co sie okazuje, przykrecenie angilskiej tablicy czy francuskiej do pojazdy z kiera po prawej według sedziow to taka magiczna tablica co sprawia ze juz woz nie jest niebezpieczny:-)
Gdzieś wyczytałem, że mając firmę w UK można zarejestrować taki pojazd ale nie wiem czy u nas w związku z prowadzoną działalnością czy tylko u nich a u nas bez problemu legalnie jeździć bez przerw w pobycie w naszym kraju.
Jeżeli to drugie to chyba nie ma sensu i po prostu pojechać do UK, kupić, opłacić tax i mot i mieć gdzieś nasze "głupie" przepisy.
Jak mówisz hvil, cudzoziemcy jakoś mogą jeździć po kraju jak i my ale trzeba wyjeżdżać za granicę raz na ół roku chyba.
Może to jest sposób??
Żałosne że w taki sposób czyniąc, samochód już jest bezpieczny i nie stwarza zagrożenia.
hvil [Usunięty]
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 14:34
Raz na rok wystarczy byc tam by podbili mot i tax by sie poruszac po anglii moc:-) chyba ze wypad z promu w dover mot zaraz przy porcie gdzies i lota z anglii ale oni maja te takie kamerki na tax i moga zlapac:-D
Wydryszek, ale jakby Ci przyszlo zaplacic ich ubezpieczenie to Ci sie bardziej oplaca kupic auto u nas. Kolega za corse 1.2 w Irlandii placil 2000euro. do tego tax i NCT.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
hvil [Usunięty]
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 16:07
no oni mają drogie ubezp dla mlodych kierowcow:-) moj szef tam placi 600F tylko:-) dla mnie by było 2000tysie za roverka ponad wiec kupilem sobie 3 dniowe miedzynarodowe w awiwie:-) 60F chyba:-)
Ekhmm...
To widzę jeszcze fajniejsze podejście ubezpieczycieli jak u nas. Wiadomo że zarobki inne ale nie każdy zarabia tam ogromne pieniądze z obywateli więc jak Ci ludzie, zwłaszcza młodzi kupują samochody na siebie jak takie opłaty??
Rover 200, cena od 400 funtów a ubezpieczenie to wartość ekstra Rovera 75
hvil [Usunięty]
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 19:46
teraz widzisz dlaczego tam takie wozy tanie:-) mój szef ma synka co zawsze co roku od 5-7 stycznia ma stluczke:-D placi za niego 2000F ubezpieczenia podnad, i jak synek kupował wóz to były rozważania typu "mam 3000F wiec 2000 na woz a tysiak na Ubezp bo tata mi tylko pol ubezp doklada i tex caly)
Krótko: Mój rover stałw ogłoszeniu 1800F, do tego tax (200F na rok) i ubezp w moim przyp. (2000F) na rok. cena wozu po tyh oplatach?? 4000F, wiecej jak mnie wyszedl po przekladce:-) Wiec widac dlaczego takie tam ceny wozów. Po zatym tam jest cos takiego jak wartość do ktorej nie zwracają:-) np. dla doroslego bezwypadkowego kierowcy jest to 200F. Ale dla mnie juz pol tysiaka ponad. czyli jak walnę i szkoda jest do 500F to ja muszę placic i tak pomimo ze mam ubezpieczenie.
No i jeszcze do tego kumpel jezdzi wlasnie malolitrazowymi, bo by nie wyrobil z kasa jakby mial placic za np. 2 litry.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Kupują na siebie, ale jako głównego kierowcę w ubezpieczeniu wpisują rodziców. W takim wariancie ubezpieczenie wychodzi dużo taniej niż na samego młodzieńca. Zniżki liczą się tylko dla głównego kierowcy, ale i tak bardziej opłacalne przez pierwsze 3 lata niż płacenie w tym czasie pełnej składki. Większość ubezpieczalni ma również opcję Volountary Excess- jest to kwota, którą deklaruje się wpłacić dobrowolnie w przypadku stłuczki, też zmniejsza składką ubezpieczeniową. Jeśli młody kierowca chce sobie pojeździć mocnym samochodem to kupuje sobie to kupuje 2 pojazdy. Jakiś z 1 grupy ubezpieczeniowej(silnik 700-800) i taki którym chce jeździć. Toczydełko stawia w ogródku i kupuje pełne ubezpieczenie na siebie(coś jak AC+OC+NW). Większość firm ubezpieczeniowych daje w tym przypadku podstawowe ubezpieczenie na kierowanie samochodem (tylko oc, ale można legalnie kierować), który jest ubezpieczony na inną osobę. Ferrari rejstruje na babcię która ma 70% zniżki i nie musi się już do niego dopisywać jako dodatkowy kierowca, bo ma na siebie ubezpieczone Dewoo Tico
Mnie pełne ubezpieczenie wychodzi 650Ł na rok, wiek 32l. prawko od 12l. grupa ubezpieczeniowa 17(grupa ubezpieczeniowa zależy od samochodu od 1 najtaniej do 20 najdroższe).
hvil [Usunięty]
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 21:13
24 lata, kupiny rover w anglii jako jedyny woz:-) ubezp 2000F wiem ze tam jest kolosalna roznica ze wzgledu na szkodowosc i staz, oni straznie tepia mlodocianych kierowcow:-(
juz wiem dlaczego szef mi zalowal podwyzki jak tam pracowalem w anglii:) mialem wtedy 19 lat i dostalem auto sluzbowe...i piszczal jak zyd (bo to w sumie byl zyd, pochodzil z Jemenu) gdy opowiadal o taxie
hvil, a na jakiej podstyawie sadzisz, ze przekladka s60 jest latwiejsza niz R75? Szwedzka konstruckja jest bardziej customization friendly?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
hvil [Usunięty]
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 22:37
banalnie w przekladce, sciana grodziowa to prosciej jak w 75 i jest bardzo symetryczny:-) niema zadnych problemow z elektryka. NP w X-trailu ni jak nieda sie usunac piszczenia niezapietych pasow po stronie pasazera(dawniej kierowcy) po przekladce takiego moj przekladacz dodaje zapasowy wtyk pasow ktoryy sie wciska tylko w trzymanie by nie piszczalo:-)
Polecam czytanie dzisiejszego wpisu w TYM blogu pod tytułem "Pomyłka NSA??? Czy Łamanie Prawa ?? na tym szczeblu to niedopuszczalne.. ! ".....absurd
hvil [Usunięty]
Wysłany: Pią Sty 29, 2010 16:13
sluchaj u nas sedziowie absurdy popelniaja na kazdym szczeblu akurat mnie to nie dziwi:-) na zywo podalbym ci kilka kazusow w ktorych po czasie ewidentnie udowodniono ze rokurator czy sedzie to porostu ...debil:-D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum