Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 12:49 [R75] Awaria po kolizji
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam,
Jak to zimą bywa kolizje chodzą po ludziach.
Tak stało się również z moim Roverem. Po naprawie blacharskiej i lakierniczej nie chce jednak odpalić. Tzn. rozrusznik pracuje ale silnik nie chce "załapać".
Na wyświetlaczu pojawiają się nast. ikony i komunikaty
- żółta awaria układu hamulcowego (Bremsanlage)
- co chwilkę zapala się kontrola trakcji
Ikony:
- czerwone: olej
- żółta: ikonka takiego zaworu w prawej części wyświetlacza.
Rover ma automatyczą skrzynię biegów. Silnik benzyna + LPG V6
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
DG
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 29, 2010 11:11, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 12:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Czy konieczna jest wymiana takiego czujnika czy wystarczy go deaktywować?
Nie wiem jednak czy dobrze go znalazłem - posiada ktoś z Panów jakieś zdjęcie tego czujnika?
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 15:25
Jak będzie akumulator za słaby to nie odpali. Będą migać światła.
Chyba bez podpięcia pod komputer się nie obejdzie. Jakiś układ po kolizji mógł zablokować silnik lub blacharze przez przypadek rozwalili. Zadzwoń lub napisz do kolegi PHJOWI, może on pomoże.
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 18:35
Spróbuj odpalić auto awaryjnie z lpg. Jeśli odpali to pierwsze co wziął bym pod lupę to układ paliwowy.
A jak odpalić prosto z lpg napisane jest w instrukcji obsługi.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 178 Skąd: Radom
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 03:04
wg mnie czujnik położenia wałka jest uwalony.
dgaleza, mam taki czujnik, co prawda nie jest on najlepszej jakości, ale gdy jest zimny to na pewno powinien ci zapalić. Przynajmniej będziesz wiedział czy to jest wina tego czujnika. Jak coś to daj znać. Ale zaraz ty masz V6 z tego co widzę:/ to czujnik jest inny:/ a więc lipa, ale chęci miałem dobre:)
Ja mam swój stary czujnik położenia wałka rozrządu, odpalał po schłodzeniu lub na zimnym silniku.Jeżeli trzeba to odszukam i wyślę do Ciebie,. na pewno po włożeniu jeżeli wszystko inne jest ok odpalisz.
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 10:27
za brakiem sygnału z czujnika położenia wału korbowego ( może trzeba sprawdzić jego zamocowanie i kontakt przewodów ) przemawia fakt świecenia kontrolek, oprócz trudności w zapaleniu. dgaleza, sprawdź czy wskazówka obrotomierza wykonuje jakieś ruchy przy uruchamianiu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum