Wysłany: Czw Kwi 29, 2010 16:50 [R75] Jak to jest z automatem?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witajcie koleżanki i koledzy! Mam pytanie do znawców/posiadaczy automatu. Skrzynia mi chodzi wzorowo tzn. zmienia biegi w zależności od rozgrzania silnika, obciążenia auta, wzniesienia itp itd, ale... pokusiłem się ostatnio do obserwacji zmian biegów i wg "skoków" obrotów wyszło mi że jest 6 biegów Przy delikatnym wciskaniu gazu biegi zmieniane są przy poziomie ok 2tys obrotów, spadają o jakieś 300-400obrotów i tak dzieje się do czwartego przełożenia. Kiedy na "czwórce" osiąga 2100RPM i następuje zmiana obroty spadają o jakieś 200 i chwilę po tym znowu zmiana i spadek o kolejne 400-500. O co, więc w tym wszystkim chodzi? Czy Wy jako posiadacze automatów też tak macie? A może ja źle policzyłem, bo zacząłem tak: ruszanie-"jedynka"
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Lis 28, 2010 19:06, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 29, 2010 16:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
blazi [Usunięty]
Wysłany: Czw Kwi 29, 2010 17:10
Mam automata od 2 lat i powiem ci że mam podobne odczucia, jakoś mi wychodzi że jest o jeden bieg więcej
U mnie podobnie. Jeżdże automatem od roku, kiedyś nasłuchiwałem, liczyłem, jednak doszedłem do wniosku ze jak jest wszystko w porządku to po co zawracać sobie głowę.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Dzięki wszystkim za odpowiedź, bo już się trochę bałem, że mam jakiegoś składaka albo skrzynia niedomaga tfu tfu. Wnioskuję z Waszych odpowiedzi, że KV6 2.5 mają 5 biegów, a reszta powiedziałbym, że 5,5:P
Pamiętajcie jeszcze o tym, że w automacie przy osiągnięciu danej prędkości blokowane jest sprzęgło hydrokinetyczne co dla kierowcy odczuwalne jest w podobny sposób jak zmiana biegu. W przypadku rovera 827 dzieje się to przy prędkości 70km/h i jest to identyczne uczucie jakby skrzynia wrzuciła kolejny bieg.
[ Dodano: Pią Kwi 30, 2010 00:43 ]
KV6 ma bodajże 4biegi, natomiast diesle mogły mieć 5biegowe skrzynie, ale pewności ni mam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum