thef, zobacz na drugie zdjęcie które wkleiłem, mówi Ci to coś?
[ Dodano: Czw Cze 24, 2010 20:31 ]
Ciekawe dlaczego podany słownik jest nieaktualny. Mówi Wam coś strona Wikipedii? te dwie strony można porównać ze sobą, są siebie warte czyli nie są nic warte.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 24, 2010 19:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Hahaha byłem pewny, że się do tego przyczepi. Jak już jesteś taki spostrzegawczy to zobacz, że odnośnik jest do hasła "zy", a nie "zły" które to w nowej wersji zostało okrojone i to bardzo pewnie dla tego aby kupić wersje papierową... Oczywiście wszystkie hasła i zwroty, które nie widnieją w nowej wersji są uznane za niepoprawne
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
thef, zobacz na drugie zdjęcie które wkleiłem, mówi Ci to coś?
Ale jakie to ma znaczenie? Chodzi tylko o to, że jest nowsza wersja słownika. To nie oznacza, że to hasło zostało wycofane ze słownika języka polskiego, tylko, że pewnie jest nowsza wersja, za dostęp do której trzeba pewnie jeszcze dodatkowo zapłacić. Przecież nie sądzisz chyba, że z języka polskiego zniknęło słowo "złe".
kris-tofer wiem o co Tobie chodzi z tym "lepszym i gorszym złem". Uważam tak samo jak Ty. Zło to zło i nie ma lepszego czy gorszego. Używajcie może sformułowania lepszym rozwiązaniem, lepszym wyjściem, lepszym wyborem, z dwojga złego, itp. To tak samo jak niektórzy mówią "autentyczny fakt". Fakt to fakt.
apples napisał/a:
kris-tofer wiem o co Tobie chodzi z tym "lepszym i gorszym złem". Uważam tak samo jak Ty. Zło to zło i nie ma lepszego czy gorszego. Używajcie może sformułowania lepszym rozwiązaniem, lepszym wyjściem, lepszym wyborem, z dwojga złego, itp. To tak samo jak niektórzy mówią "autentyczny fakt". Fakt to fakt.
Brt wiedziałem że do tego dążysz dlatego obserwowałem temat. Nie przekłamuj moich słów i nie używaj jak ci wygodnie.
Napisałem "lepszym wyborem, z dwojga złego". PRZECINEK. Tak samo "lepszym rozwiązaniem, lepszym wyjściem" PRZECINEK
niezależnie kto by wygrał zawsze to będzie większe lub mniejsze zło.Czasami to się zastanawiam po co sobie nimi wszystkimi zawracać głowę.
Po co? Chociażby po to, abyśmy nie mieli tego większego zła! Po to np. by kiedyś kobieta w ciąży nie była tylko bezwolnym przedmiotem do rodzenia dzieci bo tak chce pan ksiądz.
Pływak, śmiejesz się z samego siebie, bo sam podałeś stronę, która nie ma żadnej wartości naukowej. To, co nie ma dla mnie potwierdzenia na piśmie w sprawach Języka polskiego nie może istnieć - nie jest wersją poprawną. Słownik poprawiono i podano nową wersję, bez ''lepsze zło'' gdyż uznano ten zwrot za niepoprawny.
Rozwiązanie może być lepsze i gorsze. Wyjście również. Wybór też. Z dwojga złego to chyba nie trzeba tłumaczyć bo można wybrać z dwojga złych kandydatów jednego który jest lepszy. Zło to zło. Dobro to dobro, a fakt to fakt. Takie jest moje zdanie.
Pływak, śmiejesz się z samego siebie, bo sam podałeś stronę, która nie ma żadnej wartości naukowej. To, co nie ma dla mnie potwierdzenia na piśmie w sprawach Języka polskiego nie może istnieć - nie jest wersją poprawną. Słownik poprawiono i podano nową wersję, bez ''lepsze zło'' gdyż uznano ten zwrot za niepoprawny.
Kris-tofer, właśnie stwierdziłeś, że słownik języka polskiego PWN nie ma żadnej wartości naukowej. Chyba się zagalopowałeś troszkę.
Tak samo jak zwroty
Nie powiedzieć komuś złego słowa Przedstawiać kogoś, coś w złym świetle Robić dobrą minę do złej gry
i kilkadziesiąt innych zawartych w starej wersji... szkoda tylko, ze nie zauważyłeś iż obie wersje różnia się formą przedstawiania haseł...
Jednym słowem Skończ Waść wstydu oszczędź...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Pływak, pewnie trzebaby poszukać w nowym słowniku frazeologicznym.
Bo to w sumie fraza, a nie pojedyncze słowo.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Dokładnie dlatego spostrzegawczy kris-tofer nie był w stanie zauważyć czym różni się stara wersja od nowej właśnie tym, ze w starej podane są związki frazeologiczne jako przykłady zastosowanie danego hasła...
Pływak, widzisz coś w nowej wersji na temat stwierdzenia ''mniejsze zło''? bo ja nie, co mnie obchodzą inne zwroty jakie cytujesz (nie podając źródeł) innych stwierdzeń się nie czepiam, bo są poprawne.
Z Wami to tak jest, wszystko tylko się do porażki nie przyznać...
Pływak, ciekawe dlaczego nie podałeś od razu poprawnego linku, najpierw coś wymyślasz a potem szukasz dowodów, skończ z tymi docinkami pod moim adresem.
Ale dlaczego znowu zmieniasz temat i oskarżasz mnie o docinki? Zadałem pytanie i oczekuje odpowiedzi. Skoro nie ma tych związków w nowej wersji jakim cudem są wg. Ciebie poprawne?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum