Forum Klubu ROVERki.pl :: (nie) krótka rozprawa o języku polskim
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: thef
Pią Cze 25, 2010 15:56
(nie) krótka rozprawa o języku polskim
Autor Wiadomość
maciej 
Klubowicz

Wielki Migrator

Rover 400

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 09:01   

apples napisał/a:
Nie jest rzeczownikiem. Napisałem wyżej.

A czym jest?

SPAMU¦

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 09:01   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

apples 

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 09:03   

http://portalwiedzy.onet....,zlo,haslo.html

Cytat:
Zło, jedna z podstawowych kategorii etyczno-filozoficznych i religijnych, używana także w różnych odcieniach znaczeniowych w języku potocznym,

opisująca to, co negatywne, a więc niewłaściwe i niepożądane z punktu widzenia danej hierarchii wartości, pewnych potrzeb lub założonego planu.

W sensie czysto fizycznym mianem zła określa się niektóre zjawiska niezależne od czynnika wolicjonalnego, będące integralną częścią świata jako takiego (tzw. z. naturalne, np. klęski żywiołowe, przemijalność wszystkiego, choroby i śmierć), a także niedostatek albo brak ważnych cech strukturalnych poszczególnych form bytu (tzw. z. techniczne), wynikający z przypadku (np. defekt genetyczny organizmu) bądź błędu popełnionego przy ich tworzeniu lub użytkowaniu (np. wady konstrukcyjne urządzeń).

Zauważ że języku potocznym :wink: Dla mnie jest to "określnik rzeczownika" jeżeli mowa o "zły". Nie rzeczownik.

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 09:15   

http://helena-polska.stre...atalia-o-slowa/

Zło jest rzeczownikiem.

Pytanie nie było o wytłumaczenie znaczenia słowa zło, lecz o to do której części mowy należy. Jeśli nie jest rzeczownikiem, to jaką inną częścią mowy jest, z dziesięciu części mowy jakie istnieją w języku polskim ??

Rzeczownik
Przysłówek
Przymiotnik
Przyimek
Liczebnik
Czasownik
Spójnik
Zaimek
Partykuła
Wykrzyknik

[ Dodano: Pią Cze 25, 2010 10:15 ]
słowo "zły" jest przymiotnikiem

maciej 
Klubowicz

Wielki Migrator

Rover 400

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 09:16   

apples napisał/a:
Dla mnie jest to "określnik rzeczownika" jeżeli mowa o "zły". Nie rzeczownik.

apples napisał/a:
Nic nie zmienia. Zło nie jest rzeczownikiem.

Więc czym jest zło?

Cała dyskusja dotyczy słów "mniejsze zło", więc teraz nie pisz o "zły", tylko o tym czym jest słowo "zło", skoro twierdzisz:
apples napisał/a:
Zło nie jest rzeczownikiem.

To ja pytam: jaką częścią mowy w takim razie jest słowo "zło"?

apples 

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 09:23   

Brt napisał/a:
Zło jest rzeczownikiem.
Dlaczego mam ja wskazać czym jest. Znowu szukanie dziury w całym. Napisz mi czym jest. Zacytowałem u góry http://forum.roverki.eu/v...p=519697#519697
maciej napisał/a:
Cała dyskusja dotyczy słów "mniejsze zło", więc teraz nie pisz o "zły", tylko o tym czym jest słowo "zło", skoro twierdzisz:
Przecież sami wyciągnęliście ZŁY ze słownika. Nie ZŁO. Co mi w takim razie zarzucasz? :smile: Nie rozumiem. Proszę link do Pływaka http://forum.roverki.eu/v...p=519399#519399 i do kris-tofera http://forum.roverki.eu/v...p=519420#519420 Wszędzie ZŁY.

[ Dodano: Pią Cze 25, 2010 10:23 ]
Więc teraz sami sobie odpowiedzcie po co ta dyskusja i co chcecie jednak udowodnić i komu. :/

ewelina_ 

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 09:32   

Dzień dobry.

kris-tofer napisał/a:
Pływak, To, co nie ma dla mnie potwierdzenia na piśmie w sprawach Języka polskiego nie może istnieć - nie jest wersją poprawną. Słownik poprawiono i podano nową wersję, bez ''lepsze zło'' gdyż uznano ten zwrot za niepoprawny.

To bardzo interesujące :hahaha: :shock: . Śmiem twierdzić, że językoznawcy mają inny pogląd.

kris-tofer napisał/a:
Póki co to Wy upieracie się do słów, które nie mają potwierdzenia w słowniku (nieaktualnego nie bierze się pod uwagę)

Nieaktualny to może być słownik Doroszewskiego. To, że czegoś nie ma w słowniku, nie oznacza, że jest niepoprawne. Leksykografowie mają różne poglądy na to, co jest istotne w artykule hasłowym, więc poszczególne słowniki różnią się między sobą.
W tym przypadku słownik jest "nieaktualny" bo jest już nowszy i wg twórców pewnie lepszy (np. łatwiej odszukać hasło albo jest bardziej przejrzysty).

apples napisał/a:
W prawidłowej polszczyźnie nie mam mniejszego zła, większego dobra, itp.

apples napisał/a:
W "polszczyźnie mówionej" mamy mniejsze zło, większe zło,

Czym mówiona różni się od prawidłowej? Nie sądzę, żebyś znał znaczenie tych terminów.

kris-tofer napisał/a:
rzeczy można stopniować (mały, większy, największy - telewizor)
''zło'' to jest określenie negatywnego postępowania, nie wyróżnia się tu trochę mniej czy trochę więcej gorszego zachowania, bo wychodzi pomieszanie z poplątaniem, tak samo jak w przypadku ''mniejsze zło''

To chyba Ty mówiłeś o czarno-białym świecie?

kris-tofer napisał/a:
thef, mowa potoczna, mówiona zawiera wiele błędów poprawnej polszczyzny, skoro piszemy na forum, to nie powinno tu być mowy o potocznym znaczeniu słów bo jednak piszemy a nie mówimy,

Bez komentarza, z punktu widzenia językoznawcy, bo aż serce boli.

apples napisał/a:
thef napisał/a:
za PWN:
"metafora [gr. metaphorá ‘przeniesienie’], przenośnia, wyrażenie, w którym słowa obce sobie znaczeniowo, pozostając w związkach składniowej zależności, uzyskują nowe znaczenie, zw. metaforycznym;"
A to po co? Zacytowałem wyżej z Wikipedii. :wink:

Fantastyczne, naukowe, wiarygodne źródło :roll:

thef napisał/a:
Napisałem także, że mowa potoczna nie jest rozpatrywana w kwestii poprawności tylko adekwatności.

No prawie - mowa potoczna sama w sobie nie jest niepoprawna, chyba że użyta w nieodpowiedniej sytuacji. Ale oczywiście błędy można w niej popełniać :razz:

kris-tofer napisał/a:
thef, podane zostało źródło które mówi nam, że powiedzenie ''mniejsze zło'' nie jest poprawne, dlatego stwierdzenie to trzeba przesunąć do mowy potocznej,

Jak wyżej.

maciej napisał/a:
Mam nadzieję, że wszyscy wiedzą jak jest tworzona wikipedia (przez entuzjastów, niekoniecznie wykształconych w danym kierunku), a jak SJP (przez zawodowych polonistów).

Leksykografów! :wink:

apples napisał/a:
maciej napisał/a:
A czym?
Nie jest rzeczownikiem. Napisałem wyżej.

apples napisał/a:
Zauważ że języku potocznym :wink: Dla mnie jest to "określnik rzeczownika" jeżeli mowa o "zły". Nie rzeczownik.

Jeśli pytanie o części mowy - "zło" jest rzeczownikiem.

Co do metafory i epitetu - wyrażenia nie mają przypisanej stałej funkcji w tekście, to użycie decyduje o niej.
apples napisał/a:
thef napisał/a:
Mylisz się, apples, "mniejsze zło" to nie żadna metafora. To normalne określenie.
Myślę że jednak Ty się mylisz. :wink: http://pl.wikipedia.org/wiki/Metafora

Istnieje tez teoria Lakoffa i Johnsona, według której wszystko, co mówimy jest metaforą. To wszystko zależy od tego, skąd patrzysz :roll:

Tyle z punktu widzenia językoznawcy. Zakończmy ten "wątek w wątku", skoro (mam nadzieję) rozwiałam wątpliwości.
Pozdrawiam wszystkich miłośników polszczyzny :mrgreen:

maciej 
Klubowicz

Wielki Migrator

Rover 400

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 09:33   

apples, zaprzeczyłeś mi:
apples napisał/a:
maciej napisał/a:
http://sjp.pwn.pl/szukaj/epitet
Cytat:
epitet
1. «wyraz pełniący wobec rzeczownika funkcję określającą»

Wersja aktualna.
Nic nie zmienia.Zło nie jest rzeczownikiem.

Jeśli mi zaprzeczasz, to oczekuję, że podasz prawidłową odpowiedź, dlatego zapytałem czym (jaką częścią mowy) jest słowo "zło"?

I nie mogę się doczekać odpowiedzi, a widzę tylko zmianę tematu - pojawiło się słowo "zły", sugerowanie, że "Przecież sami wyciągnęliście ZŁY ze słownika" - ja nic nie wyciągałem, więc nie pisz do mnie "Wy" próbując zasugerować, że miałem coś wspólnego z tym co napisali inni.

Ja, po tym, jak zaprzeczyłeś czemuś, co jest dla mnie oczywiste i podałem na to uzasadnienie, zapytałem tylko:

Czym jest słowo "zły" skoro mi zaprzeczasz i twierdzisz, że nie jest rzeczownikiem?

I oczekuję jasnej odpowiedzi.

kepo 

Rover 600

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 09:40   

hoho ale narobilem zamieszania z tym złem ;)

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 09:43   

apples co chcemy udowodnić ?? ... obecnie, że słowo "zło" jest rzeczownikiem, choć wcześniej pisałeś że nie jest

Podobnie jak kolega kris-tofer nie potrafisz po prostu powiedzieć "sorry pomyliłem się, macie rację" będziesz zmieniał temat, pisał o niezrozumieniu i o krzywdzie i takie tam, na koniec pojedziesz z braku argumentów personalnie w rezultacie dostaniesz warna, oczywiście niesłusznego, później wszyscy o tym zapomną a po jakimś czasie zabawa zacznie się ponownie ... schemat jest znany

A po co ta dyskusja ?? o własne EGO ;) sam wcześniej odpowiedziałeś ;)

PS. Ja Ci powiem co to jest zło .... zło to Administracja forum :rotfl: :lol: :twisted:

apples 

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 09:50   

ewelina_ napisał/a:
Czym mówiona różni się od prawidłowej? Nie sądzę, żebyś znał znaczenie tych terminów.
Czyżbym był idiotą?
ewelina_ napisał/a:
Źródło thefa, więc nie cytuj mnie. http://forum.roverki.eu/v...p=519606#519606 Ja zacytowałem z wipkipedii i jest podobnie napisane
maciej napisał/a:
Jeśli mi zaprzeczasz, to oczekuję, że podasz prawidłową odpowiedź, dlatego zapytałem czym (jaką częścią mowy) jest słowo "zło"?
Dla mnie zło nie jest rzeczownikiem. Poszukam i Ci odpowiem. OK?
maciej napisał/a:
I nie mogę się doczekać odpowiedzi, a widzę tylko zmianę tematu
Nie jest prawdą. Odpowiedziałem tylko nie tak jak Ciebie satysfakcjonuje. http://forum.roverki.eu/v...p=519697#519697 Teraz się doczepiłeś dopiero
maciej napisał/a:
(jaką częścią mowy) j
maciej napisał/a:
I oczekuję jasnej odpowiedzi.
I ponownie
Cytat:
Zło, jedna z podstawowych kategorii etyczno-filozoficznych i religijnych, używana także w różnych odcieniach znaczeniowych w języku potocznym,

opisująca to, co negatywne, a więc niewłaściwe i niepożądane z punktu widzenia danej hierarchii wartości, pewnych potrzeb lub założonego planu.

W sensie czysto fizycznym mianem zła określa się niektóre zjawiska niezależne od czynnika wolicjonalnego, będące integralną częścią świata jako takiego (tzw. z. naturalne, np. klęski żywiołowe, przemijalność wszystkiego, choroby i śmierć), a także niedostatek albo brak ważnych cech strukturalnych poszczególnych form bytu (tzw. z. techniczne), wynikający z przypadku (np. defekt genetyczny organizmu) bądź błędu popełnionego przy ich tworzeniu lub użytkowaniu (np. wady konstrukcyjne urządzeń).
Gdybyś od razu zapytał o część mowy to bym tego nie wkleił. Zadawaj konkretne pytania. Nie możesz oczekiwać że na niekonkretne odpowiem rzeczowo. Podkreślam że teraz zapytałeś się o część mowy.

apples 

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 09:55   

Brt napisał/a:
choć wcześniej pisałeś że nie jest
I dla mnie nie jest. Nadal uważam że zło nie jest rzeczownikiem.
Brt napisał/a:
Podobnie jak kolega kris-tofer nie potrafisz po prostu powiedzieć "sorry pomyliłem się, macie rację" będziesz zmieniał temat, pisał o niezrozumieniu i o krzywdzie i takie tam, na koniec pojedziesz z braku argumentów personalnie w rezultacie dostaniesz warna, oczywiście niesłusznego, później wszyscy o tym zapomną a po jakimś czasie zabawa zacznie się ponownie ... schemat jest znany
Kłamiesz. Wielokrotnie przepraszałem i przyznawałem się do błędu. Ty tego nawet nie zrobiłeś kiedy udowodniłem Ci że kłamiesz zmieniając znaczenie moich słów tu http://forum.roverki.eu/v...p=519433#519433
Brt napisał/a:
A po co ta dyskusja ?? o własne EGO ;) sam wcześniej odpowiedziałeś ;)
Po co wracasz ponownie kiedy już parę razy napisałeś że kończysz? Może EGO? :smile:
Brt napisał/a:
PS. Ja Ci powiem co to jest zło .... zło to Administracja forum :rotfl: :lol: :twisted:
Ja Ci powiem że to prowokacja i insynuacja. :grin:
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Cze 25, 2010 09:56, w całości zmieniany 1 raz  

monia0023 

Rover 75

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 09:56   

Mam wrażenie, że tocząca się dyskusja ma drugie dno :wink: i chyba się domyślam o co, tak naprawdę, chodzi :twisted: .
PS
Bo przecież "nikt nas nie przekona, że białe jest białe, a czarne jest czarne" :mrgreen:

apples 

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 09:58   

P.S. Do reszty ustosunkuję się wieczorem. Musze załatwić parę spraw osobistych.

[ Dodano: Pią Cze 25, 2010 10:58 ]
monia0023 napisał/a:
Bo przecież "nikt nas nie przekona, że białe jest białe, a czarne jest czarne" :mrgreen:
:wink:

maciej 
Klubowicz

Wielki Migrator

Rover 400

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 10:00   

apples, proszę, nie zrzucaj na mnie odpowiedzialności za swoją wpadkę:
apples napisał/a:
maciej napisał/a:
I nie mogę się doczekać odpowiedzi, a widzę tylko zmianę tematu

Nie jest prawdą. Odpowiedziałem tylko nie tak jak Ciebie satysfakcjonuje. http://forum.roverki.eu/v...p=519697#519697 Teraz się doczepiłeś dopiero

Napisałeś:
apples napisał/a:
Zło nie jest rzeczownikiem.

Zaprzeczyłeś, że jest rzeczownikiem, więc gdy zapytałem "czym jest" - jasnym jest, że pytałem o część mowy, a nie o znaczenie eschatologiczne, więc powtarzam to samo pytanie cały czas i nie twierdź proszę, że jest inaczej.
apples napisał/a:
Gdybyś od razu zapytał o część mowy to bym tego nie wkleił. Zadawaj konkretne pytania. Nie możesz oczekiwać że na niekonkretne odpowiem rzeczowo. Podkreślam że teraz zapytałeś się o część mowy.

Jeśli zadaje pytanie odnoszące się do CYTATU z Twojej wypowiedzi, to JASNYM jest, że odnosi się dokładnie do tego co w tej wypowiedzi było, czyli kwestii "jaką częścią mowy jest słowo zło, skoro, wg Ciebie, nie jest rzeczownikiem".

apples 

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 10:09   

maciej napisał/a:
apples, proszę, nie zrzucaj na mnie odpowiedzialności za swoją wpadkę:
Proszę przestań grać słowami i pisać nieprawdy. :!: Nigdzie tak nie napisałem. :!:
maciej napisał/a:
Zaprzeczyłeś, że jest rzeczownikiem, więc gdy zapytałem "czym jest" - jasnym jest, że pytałem o część mowy, a nie o znaczenie eschatologiczne, więc powtarzam to samo pytanie cały czas i nie twierdź proszę, że jest inaczej.
Nie jest jasnym. Dla mnie nie jest rzeczownikiem. Napisałem to wielokrotnie. Odpowiem wieczorm czym jest.
maciej napisał/a:
Jeśli zadaje pytanie odnoszące się do CYTATU z Twojej wypowiedzi, to JASNYM jest, że odnosi się dokładnie do tego co w tej wypowiedzi było, czyli kwestii "jaką częścią mowy jest słowo zło, skoro, wg Ciebie, nie jest rzeczownikiem".
Czepiasz się i tyle. Nie napisałeś o co ci chodzi i robisz ze mnie wariata. Tyle. Dostałeś odpowiedz która Ci nie pasuje i szukasz dziury w cały.

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 10:15   

apples napisał/a:
Brt wiedziałem że do tego dążysz dlatego obserwowałem temat. Nie przekłamuj moich słów i nie używaj jak ci wygodnie.
Napisałem "lepszym wyborem, z dwojga złego". PRZECINEK. Tak samo "lepszym rozwiązaniem, lepszym wyjściem" PRZECINEK

Proszę bardzo :)
Oficjalnie przyznaję, że nie zauważyłem przecinka w wyżej przytoczonym poście kolegi applesa i założyłem, że pisze o "lepszym wyborze z dwojga złego."

PS... Skoro kłamię, to gdzie się przyznawałeś do pomyłki ??
PS2. Oczywiście, ze EGO :) nie zaprzeczam :)
PS3. Czekam na dowód na obalenie rzeczownika "zło" i wskazanie jaką inną częścią mowy (pytam ściśle i rzeczowo) jest słowo "zło" jeśli nie rzeczownikiem ... myślę, że to będzie przełomowe wydarzenie w kręgu językoznawców :)

ewelina_ 

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 10:20   

apples napisał/a:
ewelina_ napisał/a:
Czyżbym był idiotą?
ewelina_ napisał/a:
Źródło thefa, więc nie cytuj mnie. http://forum.roverki.eu/v...p=519606#519606 Ja zacytowałem z wipkipedii i jest podobnie napisane

Nie twierdzę, że jesteś idiotą.
Twierdzę za to, że z tego, co piszesz wygląda, jak byś nie znał tych terminów. A nawet jestem pewna, że ich nie znasz i nie rozumiesz.

Co do źródła, to chodzi mi o wikipedię...i nie jest to źródło thefa. Nie jest to odpowiednie źródło, żeby szukać tam wiarygodnych, rozstrzygających ocen. Lepiej temu służy "nieaktualny" słownik PWN.

apples napisał/a:
Dla mnie nie jest rzeczownikiem.

Proszę, nie dyskutuj już z tym, że "zło" jest rzeczownikiem. Wszyscy jakoś rozumieją, że od początku pytanie było o część mowy, skoro w definicji epitetu pojawiło się to słowo (rzeczownik) i zostało poddane w wątpliwość, tylko Ty masz z tym problem problem.

Cytat:
Czekam na dowód na obalenie rzeczownika "zło" i wskazanie jaką inną częścią mowy (pytam ściśle i rzeczowo) jest słowo "zło" jeśli nie rzeczownikiem ... myślę, że to będzie przełomowe wydarzenie w kręgu językoznawców :)

:tak:

flapjck1 

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 10:27   

czy jest na tym forum taka opcja "ignoruj ten temat" ?

poziom waszej dysputy jest zenujacy i swiadczy tylko o was samych
kazdy z was powienien zostac conajmniej prawnikiem a najlepiej politykiem
tam sa potrzebni tacy spece od lapania za slowka i cytowania cytatow

ps: wikipedia nie jest wiarygodnym zrodlem!!!! takim zrodlem to moze byc encyklopedia pwn, slownik wyrazow trudnych etc.

apples 

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 10:53   

EDIT
ewelina_ napisał/a:
Nie twierdzę, że jesteś idiotą.

Twierdzisz bo wyjaśniłem, a próbujesz mi coś udowodnić.
apples napisał/a:
Odczytaj sobie w takim razie tak:
"prawidłowej polszczyźnie" - poprawnej polszczyźnie
"polszczyźnie mówionej"- polszczyźnie potocznej

ewelina_ napisał/a:
Twierdzę za to, że z tego, co piszesz wygląda, jak byś nie znał tych terminów. A nawet jestem pewna, że ich nie znasz i nie rozumiesz.
Twoje zdanie. Może zapomniałem z tego powodu że kończyłem szkołę trochę wcześniej od Ciebie.
ewelina_ napisał/a:
Co do źródła, to chodzi mi o wikipedię...i nie jest to źródło thefa. Nie jest to odpowiednie źródło, żeby szukać tam wiarygodnych, rozstrzygających ocen. Lepiej temu służy "nieaktualny" słownik PWN.
W tej kwestii w Wikipedii i w PWN jest prawie to samo. :wink:
ewelina_ napisał/a:
Proszę, nie dyskutuj już z tym, że "zło" jest rzeczownikiem. Wszyscy jakoś rozumieją, że od początku pytanie było o część mowy, skoro w definicji epitetu pojawiło się to słowo (rzeczownik) i zostało poddane w wątpliwość, tylko Ty masz z tym problem problem.
Nie mam problemu. Odniosłem się do zła w formie "materii". Każdy w pewnym momencie chyba chciał udowodnić coś innego. Zło zamieniło się w zły, potem następnie w zło i może dlatego się zakręciłem. Mniejsza z tym. Bo poniżej odpowiedz.
EDIT - dodatkowo "okazało się" że "mniejsze zło" jest to epitet i stąd pojawiło się zło jako część epitetu.
Brt napisał/a:
PS3. Czekam na dowód na obalenie rzeczownika "zło" i wskazanie jaką inną częścią mowy (pytam ściśle i rzeczowo) jest słowo "zło" jeśli nie rzeczownikiem ... myślę, że to będzie przełomowe wydarzenie w kręgu językoznawców :)
Miałem odpisać wieczorem ale nie chciałem być posądzony o to że się migam. Więc. Tak macie racje. Po konsultacji z polonistą Zło jest rzeczownikiem. Teraz tylko dlaczego tak myślałem że nie jest. Dlatego że rzeczownik odbierałem jako określenie czegoś namacalnego. Np.: kwiat, droga, owoc, pies, krowa, itp. oraz zjawisk które widzę - burza, deszcz, itp.. Więc zło jako coś nie do końca namacalnego jako nie materia wydawało mi się że nie może być rzeczownikiem. Podszedłem do tego jak określenie nie rzeczownik. Tak jak tu http://forum.roverki.eu/v...=519697#519697. Przepraszam że nie pomyślałem inaczej.
Brt napisał/a:
Proszę bardzo :)
Śmieszne zagranie.
Brt napisał/a:
PS... Skoro kłamię, to gdzie się przyznawałeś do pomyłki ??
http://forum.roverki.eu/v...p=519247#519247
http://forum.roverki.eu/v...p=519687#519687
http://forum.roverki.eu/v...p=503797#503797
http://forum.roverki.eu/v...p=512842#512842
http://forum.roverki.eu/v...p=505053#505053
i jeszcze w wielu watkach gdzie zrobiłem coś nie tak lub coś pokręciłem. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę.

ewelina jeżeli możesz to napisz tylko co myślisz o określeniu "mniejsze zło". Nie jest to żadna prowokacja, ani nic w tym stylu. Czy tak jak napisał thef jest to EPITET? Bo stąd ta dyskusja odnośnie słowa "zło" jako rzeczownik określający mniejszy (mniejsze zło).
apples napisał/a:
Uważam tak samo jak Ty. Zło to zło i nie ma lepszego czy gorszego. Używajcie może sformułowania lepszym rozwiązaniem, lepszym wyjściem, lepszym wyborem, z dwojga złego, itp. To tak samo jak niektórzy mówią "autentyczny fakt". Fakt to fakt. :grin:
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Cze 25, 2010 11:27, w całości zmieniany 3 razy  

maciej 
Klubowicz

Wielki Migrator

Rover 400

Wysłany: Pią Cze 25, 2010 11:02   

apples napisał/a:
Tak macie racje. Po konsultacji z polonistą Zło jest rzeczownikiem.

Dziękuję za odpowiedź. :)

Odpowiedz do tematu